Fukushiman voimalan sähköistys etenee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Fukushiman voimalan sähköistys etenee

Japanissa pelastusmiehistöt ovat jatkaneet ponnistelujaan Fukushiman pahoin vaurioituneessa ydinvoimalassa.

Japanissa pelastusmiehistöt ovat jatkaneet ponnistelujaan Fukushiman pahoin vaurioituneessa ydinvoimalassa.

19.3.2011 11:55

Insinöörit kertovat kiinnittäneensä sähkökaapelin kakkosreaktoriin, mutta sähköä ei vielä ole yritetty kääntää päälle. Sähköä tarvitaan voimalan omien jäähdytysjärjestelmien käynnistämiseen.

Ydinvoimayhtiö pyrkii saamaan vielä tänään sähkön voimalan ykkös- ja kakkosreaktoreihin. Kolmos- ja nelosreaktorit olisivat vuorossa huomenna.

Pelastusmiehistöt ovat jatkaneet kolmosreaktorin jäähdyttämistä suihkuttamalla siihen vettä paloautoista. Japanilaiset arvioivat kolmosreaktorin tilanteen kriittisimmäksi, koska reaktorissa on plutoniumia.

Kansainvälinen atominenergiajärjestö IAEA sanoi tänään, että säteilyarvot Fukushiman voimalan alueella ovat vakaantuneet keskiviikon jälkeen.

Se luonnehtii tasoa kuitenkin "merkittävästi normaalia korkeammaksi", joskaan säteily ei estä pelastustöiden jatkamista.

IAEA kertoi myös, että Japanin viranomaiset ovat antaneet aiemmin tällä viikolla suosituksen, jonka mukaan alle 20 kilometrin päässä voimalasta asuneiden pitäisi syödä joditabletti.

Japanin viranomaiset ovat evakuoineet asujaimiston 20 kilometrin säteellä voimalasta. Kaikkia 20–30 kilometrin päässä asuvia on kehotettu pysymään sisätiloissa.

IAEA:n mukaan tätä kauempana säteilyarvot ovat pysyneet kaukana sellaisista, jotka vaatisivat ihmisiä suojautumaan.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?