Anja, Anita

Ulkomaat

Libyan tilanne hetki hetkeltä - IS seuraa

Julkaistu: , Päivitetty:

IS seuraa Libyan tapahtumia hetki hetkeltä.

Länsimaat päättivät lauantaina aloittaa sotatoimet Gaddafia vastaan.

Ranska, Britannia, Yhdysvallat ja monet arabimaat ovat kehottaneet Muammar Gaddafia lopettamaan hyökkäykset omaa kansaansa vastaan heti.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa, että Libya asetetaan lentokieltoon.

Iltasanomat.fi seuraa Libyan kriisiä. Kellonajat ovat Suomen aikaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY


13.51: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsee liittouman tekemät ilmaiskut Gaddafin joukkoja vastaan. Lavrovin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston päätös ei oikeuta niitä, ainoastaan suoran siviilien suojelun.

12.00: Financial Times-lehti raportoi Gaddafin soitelleen lukuisten Afrikan maiden johtajille ja taivutelleen sekä uhkailleen näiltä tukea itselleen. Yritykset ovat kuitenkin suurimmaksi osaksi epäonnistuneet. Gaddafin kerrotaan myös yrittäneen värvätä taistelijoita mm. Sudanista, Eritreasta ja Somaliasta.

10.59: Italia on julistanut humanitäärisen hätätilan sen jälkeen, kun yli 5000 ihmistä on saapunut Pohjois-Afrikasta sen maaperälle.
Etelä-Sisiliassa sijaitseva Porto Empedoclen kylä vastaanotti noin 800 ihmistä kolmessa laivassa sunnuntaina.

8.35: Liittouma teki maanantain vastaisena yönä ilmaiskuja Muammar Gaddafin kotikaupunkiin Sirteen. Länteen etenevät kapinalliset ovat väittäneet saaneensa kaupungin haltuun.

Maanantai 28.3.

08.36: Naton rooli Libya-operaatiossa ei anna USA:lle mahdollisuutta vetäytyä nopeasti pois kalliista operaatiosta, vaikka Obaman hallinto sitä haluaisikin, kertoo uutistoimisto AP.

03:29: Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn mukaan Naton asema Libya-operaation johdossa ei siirrä operaation poliittista vastuuta pois länsimaiden liittoumalta. Naton rooli on vain toteuttaa operaatiota käytännön tasolla.

01.01: Sotilasliitto Nato ottaa Libyan lentokieltoalueen valvonnan johtoonsa, vahvistaa Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen. Naton päämääränä on suojella siviilejä

Perjantai 25.3.


22:00: Libya pääkaupungissa Tripolissa on kuultu jälleen räjähdyksiä.
AFP:n toimittajan mukaan Tripolia ja sen itäistä esikaupunkialuetta on vavisuttanut ainakin kolme räjähdystä. Kaupungista ammuttiin myös ilmatorjuntatulta.

21.16: Libya-operaation sotilaallinen johto siirtyy Yhdysvalloilta sotilasliitto Natolle, kertoi Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu torstaina. Ulkoministerin mukaan Nato-maat ratkaisivat erimielisyytensä ja pääsivät kompromissiin johtokysymyksistä ja operaation päämääristä. Nato-diplomaatin mukaan johto siirtyy sotilasliitolle maanantaina tai tiistaina.

19.32: Taistelut jatkuvat yhä Misratan, Aidabijan ja Bengasin lähistöllä. Misratassa Muammar Gaddafin panssarivaunut vyöryivät yöllä takaisin kaduille, ja Gaddafin joukkojen kerrottiin ympäröivän kaupunkia.

18.24: Ranska ilmoittaa tuhonneensa libyalaisen sotilaskoneen Misratassa.

08:05: Suurin osa amerikkalaisista kannattaa Yhdysvaltain osallistumista Libya-operaatioon, kertoo torstaina julkaistu kysely. Kaikkiaan 60 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää hyvänä, että Yhdysvallat on mukana Libyan lentokieltoalueen ylläpitämisessä ja siviilien suojelemisessa.

01.03: Libyan valtion uutistoimisto Jana kertoo, että liittouman ilmaiskuissa Tripolin itäpuolella sijaitsevalle alueelle on kuollut useita siviilejä. Tiedot ovat peräisin armeijan edustajalta.

Torstai 24.3.

21.39: Sotilasliitto Nato ei kyennyt keskiviikkona Brysselissä sopimaan Libya-operaation sotilaallisesta johtovastuusta. Diplomaattien mukaan sovun etsiminen kaatui pääosin Turkin vastustukseen. Maa ilmoitti, ettei halua Naton ottavan vastuulleen toimia, jotka voivat johtaa siviiliuhreihin.

21.37: Libyan pääkaupungissa Tripolissa on kuultu voimakkaita räjähdyksiä. Libyan television mukaan länsivallat ovat tehneet ilmaiskuja sotilas- ja siviilikohteita vastaan.

14.08: Sotilasliitto Nato ei ota poliittista vastuuta Libya-operaation johdosta, Ranskan ulkoministeri Alain Juppe sanoo. Sen sijaan Natolle tulee operaation suunnitteluun ja toteutukseen liittyviä tehtäviä.

13.53: YK ole pystynyt toistaiseksi vahvistamaan tietoja, joiden mukaan Libyan hallinto olisi käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä, kertoo YK:n humanitaarisen työn koordinaattori Rashid Khalikov. Jos niin on kuitenkin käynyt, se on Khalikovin mukaan täysin mahdotonta hyväksyä.

13.04: Libyassa länsiliittouma on iskenyt kapinallisten hallussa olevan Misratan kaupungin lähistölle, kertovat paikalliset asukkaat.

8.03: Libyassa kansainvälinen liittouma on jatkanut ilmaiskuja lähellä Misratan kaupunkia, kertoo uutiskanava CNN. Varhain aamulla tapahtui räjähdyksiä myös pääkaupungissa Tripolissa. Hävittäjät ovat lentäneet kaupungin yllä, ja Libyan armeija on ampunut ilmatorjunta-aseilla.

2.09: Gaddafin hallinnolla on yli 10 miljardin kruunun (yli miljardin euron) edestä varoja jäädytettynä Ruotsissa, kirjoittaa sanomalehti Dagens Nyheter. Lehden mukaan summa voi olla vielä paljon suurempikin.

1.51: Muammar Gaddafi on määrännyt vapautettavaksi kolme ulkomaista toimittajaa, jotka hänen joukkonsa kaappasivat viime lauantaina. Toimittajista yksi on britti, yksi saksalais-kolumbialainen ja yksi amerikkalainen.

1.15: Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton sanoi uutiskanava ABC:n haastattelussa Gaddafin läheisten tiedustelleen tämän puolesta ulkomaisilta liittolaisilta mahdollisuutta maanpakoon. Clinton kuitenkin totesi, että tiedustelut saattavat olla myös hämäystä. Clinton sanoi myös kuulleensa väitteitä, joiden mukaan yksi Gaddafin pojista olisi kuollut liittouman ilmaiskuissa. Hän kuitenkin lisäsi, ettei tietoa ollut vahvistettu.

00.04: Libyan televisio näyttää kuvaa Muammar Gaddafista väkijoukossa Tripolissa. Hän julistaa, että Libya ei antaudu ja hän voittaa taistelun. Gaddafi ei ole esiintynyt tätä ennen julkisesti iskujen alkamisen jälkeen.

Keskiviikko 23.3.

23.10: Liittouma aikoo kiihdyttää hyökkäyksiä Gaddafin maajoukkoja vastaan "lähitunteina ja -päivinä", kertoi amerikkalaiskomentaja.

22.03: BBC kertoo, että Misratasta tulevan vahvistamattoman tiedon mukaan Gaddafin joukot ja palkkasoturit sytyttivät tulee ruokavaraston, josta kapinalliset onnistuivat pelastamaan jonkin verran elintarvikkeita. Ammunta kaupungissa on jatkunut

21.25: Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian johtajat ovat sopineet, että sotilasliitto Naton tulisi saada keskeisempi rooli Libya-operaation johdossa, ilmoitti Valkoinen talo tiistaina. Presidentti Barack Obama on käynyt puhelinkeskusteluja presidentti Nicolas Sarkozyn ja pääministeri David Cameronin kanssa Libyan tilanteesta.

20.46: Uutistoimisto AP: Kovaa ilmatorjunnan tulitusta ja räjähdyksiä Tripolissa heti pimeyden laskeuduttua.

19.01: Amerikkalaisamiraali Samuel J. Locklear sanoo, että Muammar Gaddafin joukot ovat hyökänneet siviillejä vastaan Misratassa. Locklearin mukaan vastatoimia pohditaan, mutta hän ei tarkentanut.

Amerikkalaiset ampuivat komentajan mukaan viime yönä 24 Tomahawk-risteilyohjusta Libyaan. Noin miljoona dollaria maksavia ohjuksia on ammuttu yhteensä 161 Libyaan.

18.05: YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan ilmaiskujen on jatkuttava, kunnes Libyan armeija lopettaa sotatoimet omaa kansaa vastaan.

17.11: Libyan kapinalliset haluavat, että aseet vaikenevat pikaisesti ja Gaddafin joukot lopettavat libyalaiskaupunkien saarron, kertoo YK:n Libyan-erikoislähettiläs. Hän tapasi eilen ensimmäistä kertaa kapinallisten edustajia Tobrukin kaupungissa Itä-Libyassa.

14.42: Venäjä vaatii välitöntä tulitaukoa Libyaan ja paluuta neuvottelupöytään, sanoo maan puolustusministeri. Venäjän vaatimuksesta keskustellaan YK:n turvallisuusneuvostossa mahdollisesti jo ylihuomenna.

13.04: Misratassa siviiliuhreja kerrotaan olevan jo yli 40. Kapinallisten mukaan hyökkäysvaunusta ammuttu kranaatti tappoi muun muassa nelihenkisen lapsiperheen. Asukkaiden mukaan myös Gaddafin tarkka-ampujat ovat tappaneet siviilejä. Tietoja ei voida vahvistaa.

12.37: Amerikkalainen F-15 Strike Eagle -hävittäjä on tehnyt pakkolaskun Libyassa. Molemmat miehistön jäsenet pelastautuivat heittoistuimen avulla. Syyksi epäillään teknistä vikaa.

11.30: Libyan johtajan Muammar Gaddafin joukot aloittivat hyökkäyksen Zintanin kaupunkia vastaan, kertoo Al-Jazeera-televisio.
Tv:n mukaan hyökkääjät käyttävät raskaita aseita.

09.50:
Kiina vaatii välitöntä tulitaukoa Libyaan. Ulkoministeriön tiedottaja Jiang Yu kertoi lehdistötilaisuudessa, että Kiina haluaa neuvotteluja väkivallan lopettamisesta.

8.12: Kapinalliset ovat tavanneet YK:n edustajia Itä-Libyassa keskustellakseen tilanteesta kapinallisten hallussa olevilla alueilla, kertoo BBC.

04.53 Libyan johtajan Muammar Gaddafin täytyy jättää tehtävänsä, sanoo Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

02.48 Länsiliittouma ja diktaattori Muammar Gaddafin joukot jatkoivat yöllä sotatoimia Libyassa. Huolimatta länsiliittoutuman iskuista ja luvatusta tulitauosta, silminnäkijät ovat kertoneet Gaddafin joukkojen hyökänneen useissa kaupungeissa.

01.10: Al Jazeera -kanava kertoi ilmaiskuista tutka-asemiin lähellä Bengasin kaupunkia.

01.03: YK:n turvallisuusneuvosto kieltäytyi järjestämästä Libyan pyytämää hätäkokousta, kertoivat diplomaattilähteet.

Turvallisuusneuvosto kokoontuu torstaina joka tapauksessa. Neuvosto aikoo käsitellä YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin selvityksen siitä, kuinka turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa lentokiellon asettamiseksi on toteutettu Libyassa.

00.26: Britannian parlamentti on antanut ylivoimaisella enemmistöllä tukensa hallituksen päätökselle lähteä mukaan ilmaiskuihin. Britannia on ollut yksi liittouman jyrkimpiä Gaddafin vastustajia.

Pääministeri David Cameron vakuutti aiemmin kansanedustajille, että Libya ei ole kuin Irak, eli konflikti johon juututaan kiinni vuosiksi. Cameronin mukaan kansainvälinen väliintulo on välttämätöntä siviilien suojelemiseksi.

Tiistai 22.3.

22.38: YK:n turvallisuusneuvosto on kokoontunut ylimääräiseen tapaamiseen keskustelemaan Libyasta. Neuvosto pui Libyan pyyntöä siitä, että turvallisuusneuvosto käsittelisi kansainvälisen liittouman maahan tekemiä ilmaiskuja.

22.18: Libyan hallituksen edustaja Mussa Ibrahim piti tiedotustilaisuuden Tripolissa oleville länsimaisille toimittajille.

- Me puolustamme itseämme. Me aseistamme kansamme. Pian kuusi miljoonaa ihmistä on aseissa ja me taistelemme. Siitä ei ole epäilystäkään.

22.07: BBC:n toimittaja raportoi opposition hallitsemasta Tobrukista, että kaduilla ihmiset julistavat kapinallisten tunkeutuvan seuraavaksi kohti länttä ja Tripolia.

21.50: Libyan pääkaupungissa Tripolissa on kuultu räjähdyksiä ja tulitusta lähellä Muammar Gaddafin virka-asuntoa. Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan kovia räjähdyksiä kuuluu samalta alueelta, missä ohjus tuhosi yhden Gaddafin hallintorakennuksista eilen.

21.17: Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoo haluavansa nähdä, että Libyan johtaja Muammar Gaddafi luopuu vallasta. Hän kuitenkin korostaa, että Yhdysvaltain sotilaallinen toiminta rajoittuu siviilien puolustamiseen.

20.31: Misrataan kohdistunut Libyan armeijan isku on kapinallisten mukaan vaatinut useita kymmeniä uhreja. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

20.20: YK:n turvallisuusneuvoston ilmoitetaan kokoontuvan maanantaina. Tapaamisessa keskustellaan Libyan pyynnöstä pitää hätäkokous. Pyynnön esitti Libyan ulkoministeri.

19.53: Norja haluaa tietää mikä maa johtaa Libya-operaatiota ennen kuin sen hävittäjät osallistuvat lentokieltoalueen valvontaan. Norja on luvannut operaatioon kuusi hävittäjää, jotka tänään ovat matkanneet tukikohtaan Sisiliaan. Tositoimiin hävittäjät ryhtyvät vasta kun komentoketju on tiedossa, sanoo puolustusministeri Grete Faremo.

19.38: Kanadan sotilaskoneet suorittivat maanantaina ensimmäiset tehtävänsä Libyassa. Neljä CF18-hävittäjää ja kaksi muuta Kanadan ilmavoimien konetta osallistuivat partiointitehtävään.

18.16: Amerikkalaiskenraalin mukaan lentokieltoalue laajennetaan pian koskemaan myös Libyan pääkaupunkia Tripolia. Gaddafin joukkojen eteneminen maan itäosissa on pysäytetty ja Libyan ilmavoimat lamautettu.

18.07: Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan amerikkalaiset ovat jälleen ampuneet 12 risteilyohjusta Libyan ohjustukikohtia, komentokeskuksia ja ilmatorjuntaa vastaan, kertoo uutistoimisto AP.

17.17:
Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan Suomi ei osallistu millään tavalla lentokiellon voimaansaattamiseen Libyassa. Suomi ei ole saanut Natolta tai miltään muulta taholta pyyntöä osallistua Libya-operaatioon. Jos pyyntö tulee, se käsitellään Stubbin mukaan asianmukaisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

17.05: Gaddafin joukot ovat tulittaneet Misratan kaupunkia ja 9 ihmistä on kuollut, kertoo BBC siteeraten Reutersia.

16.15:
Yhdysvaltain laivaston vara-amiraali William E. Gortney toisti jälleen, että iskujen kohteena ei ole Libyan johtaja Muammar Gaddafi. Liittouma iski viime yönä Gaddafin hallintorakennukseen Tripolissa.

- Tällä hetkellä voin vakuuttaa, että hän (Gaddafi) ei ole kohteidemme listalla, Gortney sanoo New York Timesin mukaan.

14.01: Ranskan ulkoministeriö kertoo Libyan kapinallisten edustajien neuvottelevan parhaillaan Libyan tilanteesta Pariisissa. Saman aikaan länsimaiden johtama liittouma on jatkanut ilmaiskuja.

11.30: Libyan hallituksen joukot ovat vetäytyneet noin 100 kilometrin päähän kapinallisten hallussa olevasta Bengasin kaupungista. Sitä ennen kansainvälinen liittoutuma tuhosi ilmaiskuissaan suuren osan sotilaiden aseistuksesta.

Silminnäkijän mukaan sotilaat jättivät vetäytyessään jälkeensä kymmeniä tuhoutuneita panssarivaunuja.

09:31: Sotilasliitto Nato pyytää piakkoin Suomea ja Ruotsia mukaan Libyan lentokieltoalueen valvomiseen, kertovat Dagens Nyheter- ja Svenska Dagbladet -lehdet.

01.25: Uutistoimisto AP:n kuvaajan mukaan Gaddafin asuinpaikan vieressä oleva iso toimistorakennus on vaurioitunut pahoin ohjusiskussa. Alueella oli paljon Gaddafin kannattajia iskuhetkellä.

00.45: BBC:n toimittajan mukaan Tripolissa nousee savupatsas Bab al-Aziziyan kasarmeilta, jossa sijaitsee myös Gaddafin asunto. Kaupungissa on kuultu ja nähty myös voimakasta ilmatorjunnan tulitusta taivaalle, joten ainakin pääkaupungin ilmatorjunta pystyy vielä toimimaan.

00.30: Ilmeisesti kapinallisten hallussa oleva Bengasin kaupunki ei ole rauhoittunut huolimatta rajuista ilmaiskuista sen liepeille. Kaupungista on kuultu tulitusta.

Ma 21.3.

23.55: Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates kertoi, että  Yhdysvaltain aikomuys on luovuttaa Libya-operaatio Ranskan ja Britannian tai Naton johtoon lähipäivinä. Pentagon korosti, että Yhdysvallat ei ole kaatamassa Gaddafia iskuilla.

22.30: Vahvistamattomien tietojen mukaan Libyan pääkaupungissa Tripolissa on tapahtunut räjähdyksiä, ja Gaddafin päämajan läheisyydestä nousee savua.

21.06:
Libyan armeija on julistanut uuden tulitauon. Armeija kehottaa kaikkia joukkoja laskemaan aseensa heti.

20.51:
Libyan hallituksen terveysviranomaisen mukaan 64 ihmistä on kuollut länsimaiden pommituksessa Tripolissa. Lukuja ei kuitenkaan ole päästy varmistamaan.

19.46: YK:n mukaan yli 3800 ihmistä pakeni lauantain aikana Libyasta Egyptiin. YK:n pakolaisjärjestön arvion mukaan Libyan taisteluja on tähän mennessä paennut 317 600 ihmistä, joista suurin osa on maassa työskennelleitä vierastyöläisiä. 

19.20: Ranskan mukaan Qatar liittyy Libyan sotilasoperaatioon lähituntien aikana. Ranskan puolustusministeriön edustaja kertoo uutistoimisto AP:lle Qatarin sotilaskoneiden osallistuvan tehtävään ranskalaiskoneiden rinnalla, ja kuvailee maiden välistä yhteistyötä historialliseksi.

18.55: BBC:n mukaan Nobel-voittaja, arkkipiispa Desmond Tutu kertoo hyväksyvänsä ilmaiskut Gaddafia vastaan viimeisenä keinona.

18.34: Suomalaisasiantuntijan arvion mukaan seuraavat kaksi vuorokautta ovat ratkaisevia Libyassa. Everstiluutnantti Juha Kaitera sanoo olennaista olevan nyt se, saako länsiliittouma estettyä Gaddafin joukkoja etenemästä kaupunkeihin. Toinen tärkeä kysymys on, kuinka uskollisina joukot pysyvät Gaddafille.

17.35: Puolan pääministeri Donald Tusk kertoo maan tarjoavan hätäapua Libyaan, mutta kieltäytyvän sotilaallisesta toiminnasta.

16.44: Aikaisemmin varsinaisista sotatoimista kieltäytynyt Italia kertoo osallistuvansa liittouman sotilasoperaatioon Libyassa.  

16.13: Arabiliitto arvostelee iskujen laajuutta Libyaan ja vaatii siviilien suojelua. Pääsihteeri Amr Mussa sanoo, että operaatiossa piti alun perin keskittyä lentokieltoalueen valvontaan ja siviilien suojeluun. Hänen mielestään iskut ovat olleet liian mittavia.

15.20: Uutistoimisto Reutersin mukaan Gaddafia tukevat joukot ovat edenneet Länsi-Libyassa sijaitsevan Misratan kaupungin keskustaan. Asukkaat kertovat, että ihmisiä on kuollut ammuskeluissa. Hallituksen joukkojen kerrotaan sulkeneen kaupungin sataman veneiden avulla.

14.39: Libya ilmoittaa aseistavansa yli miljoona naista ja miestä lähituntien aikana.

13.32: Yhdysvallat on ilmoittanut, että lentokielto Libyassa on saatettu voimaan. Iskujen siviiliuhrien määrästä ei maan asevoimien komentajan mukaan ole vielä tietoa.

12:45:
Ranska aikoo jatkaa ilmaiskuja sunnuntaina. Toistaiseksi koneet eivät kuitenkaan vielä ole ilmassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

11:40: Muammar Gaddafi sanoi Libyan valtiollisella tv-kanavalla, että luvassa on pitkä sota länsiliittoumaa vastaan. Hän vertasi liittouman tekemiä iskuja terrorismiin ja muun muassa "uudeksi hitlerismiksi".

11:15:
Libyan television mukaan maan ulkoministeri on ilmoittanut Libyan käyttävän sekä siviilikoneita että armeijan koneita maan puolustamiseen.

09.20: Välimeren tukikohtiin saapuu lisää koneita Kanadasta, Tanskasta ja Espanjasta. Ranskan ulkoministeri Alan Juppe sanoo, että iskut Libyaan jatkuvat kunnes Muammar Gaddafi muun muassa lopettaa siviileihin kohdistuvat julmuudet.

Sunnuntai 08.50: Liittouma on yön aikana jatkanut iskujaan Libyaan. Yhdysvallat ja Britannia laukaisivat yli 100 risteilyohjusta kahteenkymmeneen kohteeseen pääkaupunki Tripolin lähellä.

22.23: Libyalaisen uutistoimiston mukaan ambulanssit kiirehtivät auttamaan siviiliuhreja Tripolissa.

22.19: Italian, Ranskan ja Kanadan sotilasjoukot ovat liittyneet taisteluihin.

22.00 Venezuelan presidentti Hugo Chavez tuomitsee liittouman iskut Libyaan. Uutistoimisto AP:n mukaan Chavez uskoo liittouman havittelevan Libyan öljyvarantoja.
 

21.55 Liittouman joukoilla on 25 sota-alusta ja sukellusvenettä Välimerellä. Osa niistä on lähellä Libyan rantaa.

21.52 Pentagon tiedottaa, että Yhdysvallat on hyökännyt ohjuksin Libyan ilmavoimia vastaan, kertoo uutistoimisto APA.

21.49 Libyan kansallinen tv uutisoi, että viholliset ovat hyökänneet Tripolin siviilien kimppuun.

21.49 Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti, että Britannian joukot ovat aloittaneet ilmahyökkäykset.

21.46 USA:n sota-alukset ovat laukaisseet ristelyohjuksia, kertoo CNN.

21.38 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja ulkoministeri Hillary Clinton antoivat lausunnon, jossa korostetaan, että USA tukee liittouman operaatiota, mutta ei tule osallistumaan mahdollisiin maahyökkäyksiin.  

21.13 Ranskan ulkoministerin mukaan liittouman operaatio jatkuu, kunnes Gaddafi noudattaa YK:n sopimuksia.

21.08: Kolme yhdysvaltalaista sukellusvenettä valmistautuu operaatioon Välimerellä.
 

20.20 Venäjä ei tue kansainvälisen liittouman päätöstä tehdä ilmaiskuja Libyaan, uutisoi BBC.

20.04 Kansainvälinen Punainen risti vetoaa kaikkiin osapuoliin, että lääkintähenkilöstölle ja ambulansseille turvattaisiin mahdollisuus päästä hoitamaan loukkaantuneita turvallisesti.

19.58 Libyalainen aktivistiryhmä Liberty4Libya kertoo Twitterissä, että Gaddafin joukot etenevät Zintanin kaupungissa.

19.48 Ranskan ilmajoukot ovat tuhonneet neljä libyalaista tankkeria Bengasin läheisyydessä, kertoo Al-Jazeera.

19.26 BBC kertoo, että Bab al-Azizin tukikohdan ympärillä on tuhansia Gaddafin kannattajia, jotka sanovat olevansa valmiita kuolemaan johtajansa puolesta. Libyan kansallisen tv-kanavan näyttämän uutiskuvan perusteella kannattajia on myös Tripolin lentokentällä.  

19.06  Everstiluutnantti Juha Kaitera Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo STT:n mukaan, että länsimaiden liittouman on syytä iskeä Gaddafin joukkoja vastaan vuorokauden sisällä, jotta isku onnistuisi. Jos liittouma odottaa liian kauan, Gaddafin joukot saattavat päästä asemiin, joissa niitä vastaan iskeminen on huomattavasti vaikeampaa.

18.54 Ranskan puolustusvoimien edustaja kertoo, että ranskalainen hävittäjä on ampunut libyalaista sotilasajoneuvoa. Tiedotteessa ei kerrota, millainen ajoneuvo on ollut kyseessä.

18.46: Hillary Clintonin mukaan liittouman tärkein tehtävä on suojella siviilejä, kertoo BBC.

18.14: Libyan operaatioon osallistuu toistaiseksi viisi ranskalaista sotakonetta.

17.48: Napolin sotatukikohtia voidaan käyttää sotatoimien komentokeskuksena, Berlusconi lupaa.

17.23: Myös Italian sotilaskoneet aloittavat tiedustelulennot Libyan yllä, kertoo TV-kanava Al Arabiya.

17.00: Kokous on päättynyt. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoo, että toimiin Libyaa vastaan on päätetty ryhtyä.

16.34: Ranskan tiedustelukoneiden on nähty lentävän Libyan yllä, kertoo sotilaslähde uutistoimisto AFP:lle. BBC kertoo Libya-kokouksen olevan päättymässä.

15.43: Kapinalliset kertovat ajaneensa Gaddafin joukot pois Bengasista. Uutistoimisto Reutersin mukaan kapinalliset kertovat vallanneensa neljä tankkia kaupungin itäosassa.

15.26: Al-Jazeera kertoo, että lauantain iskujen jälkeen bengasilaisessa sairaalassa on 26 kuollutta ja 40 haavoittunutta. Tarkempaa tietoa uhreista ei ole.

15.01: Reutersin haastatteleman lähteen mukaan Ranska, Britannia ja Kanada hyökkäisivät yhdessä Libyan operaation ensimmäisessä aallossa. Yhdysvallat olisi seuraamassa ensimmäistä hyökkäystä, jonka jälkeen tulisivat arabivaltioiden joukot.

14.56: Libya-kokouksen kerrotaan alkaneen Pariisissa. Mukana on edustajat 18 maasta. Neuvottelijoita lähellä olevan lähteen mukaan ilmaiskut voivat alkaa heti kun tapaaminen on ohi, kertoo Reuters.

14.14: YK:n pakolaisjärjestö varautuu vastaanottamaan jopa 200 000 Libyan taisteluja pakenevaa pakolaista. Järjestön edustaja kertoo BBC:lle ihmisten alkaneen jo saapua Libyan ja Egyptin rajalle.

13.55: Libyan energiaministerin mukaan maan yljyntuotanto on romahtanut öljykenttien ulkomaisten työntekijöiden paetessa maasta. BBC:n mukaan ministeri kehottaa yhtiöitä lähettämään asiantuntijansa takaisin.

12.48: BBC:n mukaan näyttää siltä, että Bengasissa alas ammuttua hävittäjää lensivät kapinallisten joukot. Koneen oletettiin kuuluneen hallituksen sotavoimille.

12.36: Libya on lähettänyt Ranskalle, Britannialle, Yhdysvalloille ja YK:lle viestin, jossa niitä varoitetaan sotilaallisista toimista. Diktaattori Muammar Gaddafin mukaan libyalaiset ovat valmiita kuolemaan hänen puolestaan.

Muammar Gaddafin hallinnon lupaama tulitauko ei pidä. Katso Al-Jazeeran video.12.30: Länsimaat siirtävät hävittäjiään lähemmäksi Libyaa. Useat maat ovat jo kertoneet valmiuksistaan osallistua operaatioon.

12.24: Länsimaat, Arabiliitto ja Nato neuvottelevat tänään sotilaallisista toimista Libyan hallintoa vastaan. Kokouksen on määrä alkaa Pariisissa puoli kolmelta. Operaation arvellaan alkavan vain tunteja kokouksen jälkeen.

11.37: Al-Jazeeran mukaan Bengasista itään johtava tie on 160 kilometrin matkalta täynnä autoja, kun perheet pakenevat kauhuissaan kaupungista.

11.25: Libyan puolustusministeriön edustaja syyttää terroristijärjestö al-Qaidaa tulitauon rikkomisesta. Maan virallisen uutistoimiston Janan haastattelema lähde väittää hallituksen joukkojen joutuneen terroristien hyökkäyksen kohteeksi Bengasin länsipuolella.

10.55: Libyan varaulkoministeri väittää hallituksen joukkojen kunnioittavan tulitaukoa. Lausunto annettin vain hetkeä ennen hallituksen hävittäjän alasampumista Bengasissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

10.46: Tuhannet pakenevat Bengasin kaupungin länsiosista kohti itää, kertoo al-Jazeera. BBC:n toimittaja kertoo nähneensä Gaddafin joukkojen tankkeja kaupungin keskustassa.

10.35: Ranskan YK-lähettiläs Gerard Araud sanoo BBC:lle, että sotilaallinen operaatio Muammar Gaddafin joukkoja vastaan alkaa todennäköisesti muutama tunti Pariisissa tänään järjestettävän Libya-kokouksen jälkeen.

10.30: Al-Jazeera kertoo tykistökeskityksen osuneen Bengasin keskustaan. Gaddafin maajoukkoja on tunkeutunut Bengasin länsiosiin. Vahvistamattomien tietojen mukaan joukkoja on saapumassa kaupunkiin myös meriteitse.

10.08: Hävittäjälentokone on ammuttu alas Bengasissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan kone oli hyökkäämässä sotilaskohteeseen kaupungin alueella saadessaan osuman. Koneen kerrotaan pudoneen kaupungin alueelle ja syttyneen tuleen.

9.05: Muammar Gaddafin joukot ovat edenneet kapinallisten tärkeimpään kaupunkiin Bengasiin, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

8.14: Libyan kapinallisten päätukikohdassa Bengasissa on varhain aamulla kuultu voimakkaita räjähdyksiä. Kaupungin yli on lentänyt ainakin yksi taistelukone, kertoo uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja.
Asukkaiden mukaan Gaddafin joukot ovat hyökkäämässä kaupunkiin.

LAUANTAI 7.30: Libyan johtaja Muammar Gaddafi kutsuu YK:n päätöslauselmaa räikeäksi kolonialismiksi, raportoi Al-Jazeera-televisiokanava. Gaddafin mielestä YK:n toimille ei ole mitään oikeutusta. Yhdysvaltojen YK-edustajan Susan Ricen mukaan Gaddafi rikkoo lupausta tulitauosta. Maan viranomaisten mukaan Gaddafin sotilaat ovat jatkaneet etenemistään kohti Bengasia, vaikka hallitus väitti julistaneensa tulitauon.

22.52: Libyan kapinallisten päätukikohdasta Benghazista on kuulunut voimakas räjähdys. Bengasissa on ammuttu myös ilmatorjunta-aseilla, ja kapinallisten komentaja on määrännyt joukkojaan puolustamaan kaupungin läntistä porttia.

21:57: Al-Jazeera-kanavan mukaan Muammar Gaddafin joukot etenevät nopeasti kohti kapinallisten keskusta Benghazin kaupunkia.

21.41:
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Yhdysvallat auttaa liittolaisiaan vahvistamaan lentokieltoaluetta Libyassa. Obama korosti Muammar Gaddafin vastaisen liittouman kansainvälisyyttä.

20.35: Muammar Gaddafille uskolliset joukot ilmoittivat vapauttavansa neljä New York Times -lehden journalistia, jotka siepattiin Libyan itäosissa käytyjen taistelujen yhteydessä. Asiasta kertoi New York Times, jonka mukaan nelikko tuodaan Egyptin rajalle.

20.30: Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti, ettei USA sijoita maajoukkoja Libyaan.

18.22: Ranskan ulkoministeriön mukaan kaikki on valmista Libyaan kohdistuvaan iskuun, jotka voisivat alkaa jo muutaman tunnin kuluessa. Operaatioon ovat tähän mennessä luvanneet osallistua ainakin Ranska, Britannia, Yhdysvallat, Kanada, Norja ja Qatar.

17.00: Suomi on tyytyväinen YK:n turvallisuusneuvoston Libya-päätökseen ja toivoo, että siviileihin kohdistuva väkivalta päättyy välittömästi. Presidentti Tarja Halonen sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat iltapäivällä arvioineet yhdessä Libyan tilannetta. Ulkoministeri Alexander Stubb kertoi kokouksen jälkeen, ettei Suomi ole saanut minkäänlaista pyyntöä osallistua jollakin tavalla Libyan vastaisiin uusiin toimiin.

16.55: Libyan kapinallisten mukaan Gaddafin hallinnon tulitaukolupaus ei ole toteutunut vaan hyökkäyksiä jatketaan edelleen. Italia lupasi tukikohtansa liittouman käyttöön.

16.50: Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton kommentoi lentokieltopäätöstä: Siviilien tappaminen Libyassa ei jätä lännelle muuta mahdollisuutta kuin uhata voimankäytöllä. Britannian mukaan mm. Tornado- ja Typhoon-hävittäjiä valmistellaan jo operaatioon.

15.50: Britannian pääministeri David Cameron kommentoi Libyan tulitaukoilmoitusta toteamalla, että Muammar Gaddafin hallinnon toimia arvioidaan tekojen, ei sanojen perusteella. Ranskan ulkoministeriö ilmaisi epäilynsä ääneen.

- Hän (Gaddafi) alkaa olla peloissaan, mutta pohjimmiltaan uhka ei ole muuttunut, arvioi ulkoministeriön edustaja.

14.55:
Libyan ulkoministeri kertoo asevoimien keskeyttäneen kaikki sotatoimet kapinallisia vastaan. Ulkoministeri Mussa Kussan mukaan Libya noudattaa näin YK:n turvallisuusneuvoston viime yönä hyväksymää päätöslauselmaa. Ulkoministeri Kussan mukaan tulitauolla halutaan myös suojella siviilejä.

Vain muutamia tunteja ennen tulitaukoilmoitusta kapinalliset kertoivat Muammar Gaddafin joukkojen jatkaneen Misratan kaupungin moukarointia tykistöllä.

14.00:
  YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Kansainvälisen siirtolaisjärjestö IOM:n mukaan pakolaisvirta Libyasta kiihtyy YK:n päätöksen johdosta entisestään. Jopa 2500 ihmistä tulee päivittäin tarvitsemaan evakuointia Libyan Tunisian ja Egyptin vastaisilta rajoilta.
"Tämä kuuluu historian suurimpiin humanitaarisiin evakuointeihin", IOM:sta luonnehditaan.

13.38:
Britannia asettaa hävittäjiään käyttöön Libyan lentokieltoalueen valvonnassa. Pääministeri David Cameron kertoi parlamentissa, että Tornado- ja Typhoon-hävittäjiä siirretään parhaillaan tukikohtiin, josta ne voivat osallistua operaatioon.

Cameron kertoi lisäksi osallistuvansa kansainväliseen Libya-kokoukseen, joka järjestetään presidentti Nicolas Sarkozyn johdolla huomenna Pariisissa. Jo tänään aiotaan julkaista luettelo toimista, joita Libyan johtajalta Muammar Gaddafilta vaaditaan.

13.01: CNN:n videossa kapinalliset juhlivat YK:n asettamaa lentokieltoa.


12.50: France24:n tietojen mukaan Muammar Gaddafin joukkoja johtaa Misratan kaupunkiin kohdistuvassa hyökkäyksessä hänen poikansa Khamis Gaddafi. Kyseessä on Libyan armeijan eliittijoukko, johon kuuluu noin 4000-5000 sotilasta.

12.03: Britannian hallitus pitää hätäistunnon mahdollisista sotilastoimenpiteistä Libyaa vastaan. Pääministeri David Cameron on puolustanut voimakkaasti Libyan asettamista lentokieltoon.

11.52: Turkki on ilmaissut vastustavansa sitä, että ulkovallat aikovat sotilasvoimin puuttua Libyan sisäpolitiikkaan.

11.10: Uutistoimisto Reutersin mukaan Muammar Gaddafin joukot ovat pommittaneet raskaasti kapinallisten vallassa olevaa Misratan kaupunkia. Kaupunki sijaitsee maan länsiosassa.

11.02: Al-Jazeeran mukaan yksikään maa ei halua hoitaa Libyan lentokieltoa yksinään. Yhdysvalloilla on lentotukialus Punaisellamerellä, ilmatukikohta Italian Avianossa, sekä merijalkaväen tukikohdat Espanjan Rotassa sekä Italian Napolissa. Britannia voi osallistua toimiin Kyproksella sijaitsevasta lentotukikohdastaan. Ranskalla on tukikohta Välimeren rannalla Istresissä.10.43: Libya on sulkenut ilmatilansa kaikelta liikenteeltä. Asiasta kertoo Euroopan lennonjohdon yhteistyöelin Eurocontrol.

Eurocontrol sai sulkemista koskevan tiedon Maltalta. Libyan lennonjohto on Maltan mukaan ilmoittanut, ettei se hyväksy yhtäkään lentokonetta ilmatilaansa. Määräys on voimassa toistaiseksi.

10.40: Youtube-videossa Libyan kapinalliset ylpeilevät alasammutulla hävittäjällä. Video on laitettu verkkoon eilen.10.29: Entinen brittiupseeri lordi Richard Dannatt arvioi BBC:lle, että toimien aloittamisessa on kyse pikemminkin tunneista kuin päivistä. Hän uskoo, että iskut tehdään monikansallisin voimin. Mukana operaatiossa on pakko olla länsimaiden lisäksi myös arabimaita.

10.08: The Guardianin mukaan kapinalliset Bengasissa hurrasivat kaduilla, kun turvallisuusneuvosto oli julistanut lentokiellon. Gaddafi esiintyi pian portugalinkielisellä RTP-televisiokanavalla raivoten: "Jos maailma muuttuu hulluksi, me muutumme hulluksi myös. Me aiomme vastata.

10.00: Yhdysvaltain suurlähettiläs Susan Rice sanoi, että turvallisuusneuvoston ratkaisu on vahva viesti Muammar Gaddafille ja hänen hallinnolleen, että väkivaltaisuuksien on loputtava.

9.50: Gaddafin poika sanoi televisiokanava al-Arabijalle, ettei Libya ole peloissaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöksestä.

9.45: Libyaa vastaan aloitetaan sotilastoimet pian  
 • Sotatoimet Libyaa vastaan alkavat muutaman tunnin kuluessa, sanoo Ranskan edustaja. YK:n turvaneuvosto päätti lentokieltoalueesta viime yönä.
 • Ainakin Ranska ja Norja ovat ilmoittaneet osallistuvansa sotilastoimiin Libyaa vastaan. Saksa ei aio osallistua toimiin.
 • NATO harkitsee käyttävänsä "kaikkia mahdollisia toimenpiteitä" suojellakseen libyalaisia Gaddafin joukkojen hyökkäykseltä.

Ota kantaa

Uskotko, että Muammar Gaddafi häviää taistelun?

Kyllä. 14% En. 86%
Ääniä yhteensä 5206

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tutkimus listasi maailman maat saastekuolemien mukaan – näin Suomi sijoittui

  2. 2

   Ei vain urbaanilegenda: Hammastahnalla voi korjata puhelimen näyttöä

  3. 3

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  4. 4

   Juha Tapio ja Jari Sillanpää villitsivät Fuengirolassa – Fugefest myytiin loppuun: suomalaisia kyydittiin paikalle tilauslennoilla

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. 6

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  7. 7

   Meri Turunen, 21, on Fitnessmalli 2017!

  8. 8

   Mehutölkkipommi, itsemurha-auto ja smurffi – tällaista tavaraa häädetty Isis on hylännyt tukikohtiinsa

  9. 9

   Koeajo: Dieselin maine mataa, mutta tämä loistomalli luottaa hienoon nakupataan

  10. 10

   Skandaali Ruotsin jalkapalloliitossa – maajoukkuepelaajat lähettivät kuvia sukuelimistään naistyöntekijälle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  3. 3

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  4. 4

   Pitkä ennuste julki: Näin talven ensimmäiset merkit saapuvat Suomeen

  5. 5

   Manuela Bosco julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Tuure Kilpeläisen kanssa – hymyilee rakkaansa kainalossa

  6. 6

   Olisitko tiennyt vastauksen 60 000 euron arvoiseen kysymykseen? Haluatko miljonääriksi? -kisailija jäi vain kolmen kysymyksen päähän jättipotista!

  7. 7

   Nyt puhuu Tähdet, tähdet -ohjelmasta potkut saanut Tomi Metsäketo: ”Olen hakenut naisseuraa joskus turhankin kärkkäästi”

  8. 8

   Nuori nainen julkaisi paljonpuhuvan kuvaparin: jo pieni kuvanmuokkaus muuttaa ulkonäköä hätkähdyttävästi – huomaatko eron?

  9. 9

   Harvinainen näky: Kaikki elossa olevat USA:n ex-presidentit saapuivat lavalle hyväntekeväisyyskonsertissa

  10. 10

   Vaeltamaan lähtenyt nuoripari löydettiin kuolleina USA:ssa – vaikuttivat syleilevän toisiaan, vieressä käsiase

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  4. 4

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  5. 5

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  6. 6

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  7. 7

   Kova väite K-Supermarketin kalatiskin kikasta ja takahuoneen tapahtumista – 22-vuotias Miss Tampere kertoo olevansa yksi kauppiaan uhreista

  8. 8

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  9. 9

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  10. 10

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Tutkimus listasi maailman maat saastekuolemien mukaan – näin Suomi sijoittui

  2. 2

   Ei vain urbaanilegenda: Hammastahnalla voi korjata puhelimen näyttöä

  3. 3

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  4. 4

   Juha Tapio ja Jari Sillanpää villitsivät Fuengirolassa – Fugefest myytiin loppuun: suomalaisia kyydittiin paikalle tilauslennoilla

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  3. 3

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  4. 4

   Pitkä ennuste julki: Näin talven ensimmäiset merkit saapuvat Suomeen

  5. 5

   Manuela Bosco julkaisi ensimmäisen yhteiskuvan Tuure Kilpeläisen kanssa – hymyilee rakkaansa kainalossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  4. 4

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  5. 5

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  6. Näytä lisää