Säteilyturvakeskus: Fukushiman ympäristössä säteilytaso laskussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Säteilyturvakeskus: Fukushiman ympäristössä säteilytaso laskussa

Säteilyturvakeskus korostaa, että tilanne Fukushiman ydinvoimalaitoksilla on edelleen vakava.

18.3.2011 21:59

Säteilyturvakeskuksen perjantai-iltana julkaisema tiedote:

"Japanin hallituksen mukaan torstaina 17.3.2011 kello 23.00 Suomen aikaa Fukushiman kaupungissa on mitattu säteilyn annosnopeuksia 8–10 mikrosievertiä tunnissa.

Keskiviikkona noin sata kilometriä Fukushimasta Tokioon päin annosnopeudet olivat noin 0,3–1 mikrosievertiä tunnissa, eli noin 10–20-kertaisia normaaliin luonnon taustasäteilyyn verrattuna.

Viime päivät tuulet ovat suuntautuneet merelle, jonka vuoksi Fukushiman ympäristössä ja sen eteläpuolisilla alueilla säteilytaso on ollut hienoisessa laskussa.

Tokion kaupungin alueella, noin 250 kilometriä Fukushimasta, annosnopeudet ovat olleet lähes normaalia taustasäteilyä, 0,1 mikrosievertiä tunnissa. Suomessa normaali taustasäteily on 0,04–0,3 mikrosievertiä tunnissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulet suuntautuvat lauantaina maalta merelle. Sunnuntaina tuuli on melko heikkoa ja suunnaltaan vaihtelevaa. Päivällä voi esiintyä merituulta Fukushiman edustalla, jolloin tuuli puhaltaa mereltä maalle. Sää on enimmäkseen poutaista sunnuntaihin asti.

Fukushiman ydinvoimalaitoksen tilanteessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta eilisestä ja tilanne vakavana jatkuu. Laajempia toimia sähkön palauttamiseksi ja polttoainealtaiden jäähdyttämiseksi jatkettaneen aamulla Japanin aikaa, eli alkuyöstä Suomen aikaa.

Yksikköjen 1, 2 ja 3 tilanne näyttää säilyneen melko vakaana. Vedenkorkeus ja paine reaktoreissa ovat vakautuneet, vaikka vedenpinta onkin polttoainesauvojen yläosan alapuolella. Yksikön 4 reaktorissa ei ole polttoainetta.

Yksikön 6 reaktoreissa on dieselgeneraattori toiminnassa ja yksiköiden 5 ja 6 käytetyn polttoaineen altaisiin on onnistuttu lisäämään vettä ja lämpötilat ovat vakautuneet.

Reaktoreista erillisen yhteisen käytetyn polttoaineen altaan tilanne on vakaa ja käytetyt polttoainesauvat ovat veden peittämiä.

Käynnissä on yritys saada sähkövirtaa alueelle. Toistaiseksi sähköjen kytkentä ei ole vielä onnistunut.

Suurin huoli tällä hetkellä on kolmannen ja neljännen reaktorin käytetyn polttoaineen altaiden vedentaso."

Säteilyturvakeskus kertoo seuraavansa edelleen Japanin tilannetta ja tiedottaa sen kehittymisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?