Aune, Oona

Ulkomaat

IS seuraa Japanin ydinvoimaloiden tilannetta

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilta-Sanomat seuraa Japanin ydinvoimaloiden tilannetta.
Keskiviikko

23.53:
Japanilaisviranomaiset kiistävät amerikkalaisten väitteet siitä, että Fukushiman nelosreaktorissa käytettyjä polttoainesauvoja jäähdyttävä vesi olisi hävinnyt, ja että säteily olisi "äärimmäisen korkea".

22.57
: AP: Lähes valmis voimalinja voi palauttaa toimintaan viilennysjärjestelmät Japanin maanjäristyksen runtelemalla ydinvoimalalla Fukushima Dai-ichilla.

Ydinvoimalan antama lausunto herätti toivon kipinän samaan aikaan, kun amerikkalaisviranomaisilta tuli vakavia varoituksia voimalan tilanteesta.
 

21.39: Uutistoimisto AFP:n mukaan Fukushiman ydinvoimalan nelosreaktorissa ei ole enää vettä.

Tämän takia säteilytasot ovat nousseet "äärimmäisen korkeiksi", ilmoittavat Yhdysvalloissa ydinvoimaa säätelevät viranomaiset.

18.53: Japanin Fukushiman ydinvoimalan tilanne ei ole enää hallinnassa, arvioi EU:n energiakomissaari Günther Oettinger. Hänen mukaansa odotettavissa voi olla lähitunteina uusia käänteitä, jotka voivat vaarantaa ihmishenkiä.

15.57: Japani nostaa ydinvoimalatyöntekijöiden vuotuisia säteilyrajoja 100 millisievertistä 250 millisievertiin.

13:30: Fukushima Daiichin ydinvoimalan 5. ja 6. reaktoreihin alettiin pumpata vettä keskiviikkona. Sitä ennen vedellä oli yritetty jäähdyttää kolmosreaktoria.

Viidennen ja kuudennen reaktorin ongelmista tiedotti Fukushima Daiichin ydinvoimalaa pyörittävä yhtiö keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa.

Kolmosreaktoriin yritettiin aikaisemmin keskiviikkona pudottaa helikopterista vettä.

Uutistoimisto Kyodon mukaan syynä oli liian suuri säteilyn määrä reaktorin luona.

Fukushiman kolmosreaktorista on keskiviikkona nähty nousevan savua.

Suomen säteilyturvakeskus epäili, että savu olisi lähtöisin kolmosreaktorin suojarakennuksesta. Tällöin se olisi radioaktiivista.

Japanin armeija on asettanut useita koptereita valmiuteen voimalan jäähdytystöitä varten.


07:49:
Japanissa Fukushiman ydinvoimalan radioaktiiviset aineet eivät tällä hetkelle kulkeudu pääkaupunki Tokion tai voimalasta pohjoiseen sijaitsevan Sendain suuntaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli alueella on kääntynyt puhaltamaan Tyynellemerelle päin.

STT:n mukaan voimakkaan tuulen ennustetaan suuntaavan merelle myös lähipäivien aikana.

05:52:
Tyynellämerellä Japanin läheisyydessä sattui  aamulla voimakas maanjäristys.

 Japanin ilmatieteen laitoksen mukaan Chiban maakunnan lähellä sattunut järistys oli voimakkuudeltaan 6,0 magnitudia.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen USGS:n mukaan maanjäristys tapahtui aamulla kello 5:52 Suomen aikaa noin 95 kilometriä itään Tokiosta. Maanjäristyksen keskus oli noin 25 kilometrin syvyydessä.

00.13
Fukushiman ydinvoimalassa on havaittu tulipalo varhain keskiviikkoaamuna Japanin aikaa, kertoo AP. Viranomaisten mukaan neljännestä reaktorista nousi liekkejä. Myöhemmin ilmeni, että tulipalo syttyi sen takia, ettei reaktorin edellistä paloa oltu saatu sammumaan.

 

Tiistai

15.26
Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorin suojarakennus on vaurioitunut viime yönä sattuneessa räjähdyksessä. Ranskan viranomaisten mukaan suojarakennuksen vaurioituminen on syy siihen, että säteilytaso ydinvoimalan läheisyydessä nousi vaarallisen korkeaksi.

15.16:
Kaksi kiinalaista lentoyhtiötä on peruuttanut lennot Tokioon sekä kahteen muuhun maanjäristyksen kohteeksi joutuneeseen kaupunkiin Japanissa. Myös Lutfhansa ilmoittaa ohjanneensa kaksi Tokioon matkalla ollutta lentoa laskeutumaan muille kentille Japanissa. Lufthansa ei mainitse säteilypelkoa, vaan kertoo syyksi Tokion lentokentillä olevan ruuhkan.

15.15:
Itävallan suurlähetystö Tokiossa on ilmoittanut vetävänsä henkilökuntansa säteilyvaaran vuoksi pois ja siirtyvän Osakaan Japanin eteläosaan.

15.08:
Yhdysvaltain ilmailuhallinto FAA ilmoittaa varautuvan reitittämään amerikkalaiskoneiden lennot kiertämään Japani kokonaan, mikäli tilanne ydinkriisin suhteen pahentuu.

12.20:
Japanin ydinvoimaturvallisuudesta vastaavien viranomaisten mukaan tilanne Fukushimassa on pahentunut entisestään. Nyt pelätään, että yhden reaktorin käytetyn ydinpolttoaineen säilytysäiliön jäähdytysvesi on alkanut kiehua.

Jos vesi kiehuu, on uhkana sen haihtuminen ja ydinjätteen paljastuminen. Viranomaisten mukaan myös ydinjätettä suojelevan altaan suojarakennuksen rakenteet ovat vahingoittuneet.

12.13:
Philip White Tokion Kansalaisten ydinvoimatiedotuskeskuksesta kertoi aiemmin aamulla BBC:lle kunnioittavansa niitä 50 Fukushiman ydinvoimalan työntekijää, jotka ovat yhä paikanpäällä epätoisesti yrittäen estää katastrofin laajenemista, mutta altistuvat samalla itse erittäin korkeille säteilypitoisuuksille. Muut voimalan 250 työntekijää on evakuoitu pois.

10.47:
Japanilainen tv-kanava NHK kertoi juuri, että Tokiosta on mitattu 10 kertaa tavanomaista suurempia radioaktiivisuuspitoisuuksia.

10.44:
Japanin viranomaiset ilmoittavat evakuoineensa 20 kilometrin säteeltä kaikki asukkaat vaurioituneesta Fukushiman ydinvoimalasta.

20-23-kilometrin säteellä asuvia noin 140 000 ihmistä on kehotettu sulkeutumaan sisätiloihin ilman kohennoiden säteilypitoisuuksien vuoksi.

10.14: Japanin hallituksen tiedottajan mukaan säteilytaso Fukushiman ydinvoimalakompleksin läheisyydessä on laskenut noustuaan aamulla vaaralliselle tasolle.

8.26: Fukushiman ydinvoimalan säteilytaso Japanissa on noussut vaarallisen korkeaksi, arvioi Suomen Säteilyturvakeskus ennen aamukahdeksaa.

–Säteilytasot ovat nousseet yön aikana merkittävästi. Ne ovat nyt olleet tuhatkertaisia verrattuna eiliseen, kertoi STUKin toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Nyt mitattu säteilytaso on ollut 100–400 millisievertiä tunnissa.

–Tämä säteilytaso vaatii jo suojautumista, koska sillä voi olla akuutteja terveysvaikutuksia. Säteilyn voimistuminen vaikeuttaa työskentelyä laitospaikalla, Sairanen täydentää.

7.37:
Tokiossa on mitattu normaalia korkeampi säteilyarvo. Asiasta kertoneen viranomaisen mukaan määrä ei ole kuitenkaan ollut sellainen, että sitä pidettäisiin terveydelle haitallisena.

Ranskan Tokion-suurlähetystö varoitti aamuyöstä Suomen aikaa, että Tokioon saattaa tulla 10 tunnin kuluessa pieni radioaktiivinen pilvi Fukushiman suunnasta.

5.44: Fukushiman ydinvoimalaitoksen ympäristössä säteilyarvot ovat nousseet hälyttävälle tasolle. Maan hallitus kertoi säteilyn olevan ihmiselle vaarallisen korkealla, ja pääministeri Naoto Kan on kehottanut 30 kilometrin sisällä voimalasta olevia ihmisiä pysymään sisätiloissa. Asukkaat on jo evakuoitu 20 kilometrin säteeltä.

5:02: Fukushiman ydinvoimalaitoksessa on syttynyt tulipalo neljännessä, seisokissa olleessa reaktorissa. Suomen Säteilyturvakeskuksen ylitarkastajan Riku Mattilan mukaan taustalla on ilmeisesti vedyn syttyminen.

1.15: Fukushima i -voimalaitoksessa on tapahtunut jo kolmas räjähdys neljän päivän sisällä.

Voimalan kakkosreaktorista kuultiin räjähdys, jonka syytä ei vielä tiedetä. Aiemmat räjähdykset ykkös- ja kolmosreaktorissa johtuivat kaasun kertymisestä rakennuksen katon alle eikä niistä aiheutunut säteilyä.

Maanantai

22.27: Säteilyturvakeskuksen mukaan polttoaineen vaurioituminen Fukushiman ydinvoimalassa on hyvin todennäköistä.

21.50: Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Japanin hallitus pyytää kansainvälistä apua ydinvoimaloidensa ongelmien ratkaisemiseksi.

17.21: Japanilaisviranomaisten mukaan polttoainesauvat uhkaavat sulaa kaikissa kolmessa ydinreaktorissa Fukushiman ydinvoimalassa.

 

15.01: Japanissa vaurioituneen Fukushiman ydinvoimalan päästöt ovat  olleet ainakin toistaiseksi pienet. Säteilytaso maanjäristyksen ja tsunamin runteleman voimalan ympärillä on ollut noin 50 mikrosievertin luokkaa. Se on noussut 800–1000 mikrosievertiin tunnissa, kun voimalasta on päästetty ulos höyryä. Jos säteilyssä on tunnin, annos on sama kuin keuhkoröntgenissä.

14.45:
Uutistoimisto Reuters kertoi, että Saksa aikoo pistää jäihin päätöksen ydinvoimaloiden käyttöiän pidentämisestä. Saksa antoi viime vuonna voimaloilleen 12 vuotta lisäaikaa.

13.51: Japanin viranomaiset tiedottivat, että Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorin jäähdytysveden taso on laskenut niin paljon, että polttoainesauvat ovat kokonaan paljastuneet.

13.36:
Toinen maanjäristyksestä kärsinyt ydinvoimala Tokaissa aletaan saada hallintaan. Reutersin mukaan japanilaiset asiantuntijat arvioivat, että voimala saadaan jäähdytettyä turvallisesti tiistaihin mennessä. Voimalan 1 100 megawatin reaktori sulkeutui automaattisesti järistyksen jälkeen.

13:04: Uutistoimisto AFP:n mukaan Sveitsi on päättänyt panna jäihin korvata vanhat ydinvoimalansa uusilla laitoksilla painottaen turvallisuuden ensisijaisuutta.

12:25: Japanin ilmatieteen laitos arvioi, että Fukushiman ydinvoimalan suunnasta puhaltavat tuulet eivät todennäköisesti vaikuta Tokioon.
Tuulten tosin odotetaan tänään kääntyvän etelään, mutta ne ovat heikkoja ja niiden suunta vaihtelee nopeasti.

Maanjäristyksen runtelema ydinvoimala sijaitsee 240 kilometriä pohjoiseen Tokiosta.

Voimalassa on tapahtunut viime päivinä kaksi räjähdystä, ja sen ympäristössä on mitattu pieniä säteilypitoisuuksia.

Asukkaat on evakuoitu 20 kilometrin säteeltä voimalan ympäristöstä.
STT-Reuters

12.11: Intian pääministeri Manmohan Sing on määrännyt kaikki intialaiset ydinvoimalat tarkistamaan turvallisuutensa.

Kaikkien Intian ydinvoimaloiden turvallisuusjärjestelmät joutuvat teknisen tarkastuksen kohteeksi heti, Singh sanoi parlamentissa.

Tarkastuksella pyritään turvaamaan Singhin mukaan se, että voimalat kestävät suuria luonnonmullistuksia.


11: 45: BBC:n lainaamien japanilaislähteiden mukaan Fuklushiman yhdinvoimalan kakkosreaktorin jäähdytysveden taso on saattanut laskea niin alas, että polttoainesauvat ovat voineet paljastua, mikä lisää ylikuumenemisen vaaraa.

11:19: Itävallan ympäristöministeri ehdottaa EU:lle ydinvoimaloiden stressitestejä. Ympäristöministeri Nikolaus Berlakovichin mielestä ydinvoimaloiden jäähdytysjärjestelmät pitäisi testata erilaisten hätätilanteiden varalta.

Myös EU:n saksalainen energiakomissaari Günther Oettinger katsoo, että vanhat ydinvoimalat on tarkastettava erityisen perusteellisesti.

10:15: Japanin hallitus rauhoitti Fukushiman ydinvoimaloiden räjähdyksiin liittyviä säteilypelkoja. Hallituksen mukaan on hyvin pieni riski, että Fukushiman ykkös- ja kolmosreaktoreissa tapahtuneet räjähdykset olivat aiheuttaneet kontrolloimattoman säteilypäästön.
Viraomaisten mukaan säteilytasot Fukushiman ydinvoimalan ympäristössä vastaavat röntgenkuvauksesta saatavaa säteilytasoa.

Aiemmin aamulla: Fukushiman ydinvoimalan kolmosreaktorissa tapahtui räjähdys. 11 ihmistä loukkaantui. Räjähdys oli samanlainen kuin lauantaina sattunut ykkösreaktorin räjähdys, jolloin reaktoria ympäröivä betonikuori vaurioitui. Kolmosreaktorin kerrottiin pysyneen ehjänä.
Aamulla kerrottiin, että myös voimalan kakkosreaktori on vaikeuksissa, sillä reaktorin jäähdytysjärjestelmä on pysähtynyt.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Reijo Jylhän keskustelua herättänyt päätös tuli Johanna Matintalolle sokkina – ”On kurja olo, miten tässä on toimittu”

  2. 2

   Ähtärin pandalippujen hinta närkästyttää kansaa verkossa: ”Katson mieluummin vaikka Pandan lakupussia”

  3. 3

   Naismatkustaja teki valituksen Air Asian lentoemäntien asuista Malesian hallitukselle: ”Näin hänen alushousunsa, kammottavaa”

  4. 4

   Kuka on Helsingin poliisin kiittelemä mystinen sankari? – ”Todennäköisesti pelasti miehen hengen”

  5. 5

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  6. 6

   Kaukopartiomies kertoo, miten uskomattomia asioita pervitiini sai aikaan rättiväsyneissä sotilaissa – ”Kaamea näky”

  7. 7

   Maria Lund vietiin ambulanssilla sairaalaan kesken teatterinäytöksen

  8. 8

   Pummit eivät hetkauttaneet Mäkäräistä – sivalsi Ylellä: ”Sitä varmaan halusit, mutta en nyt jaksa jäädä synkistelemään”

  9. 9

   Ruotsin perhesurman taustat alkavat selvitä – pitivät tilannettaan helvetillisenä: ”Elivät mahdollisesti harhaluulon vallassa”

  10. 10

   Kuvat: Pohjois-Korean suositun tyttöbändin johtaja villitsi Etelä-Koreassa – megatähdestä ei tiedetä edes tarkkaa ikää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  3. 3

   Viveca Lindforsilta kipakat terveiset Emmi Peltoselle olympialaisiin – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  4. 4

   Ilmatieteen laitoksen meteorologilta synkkä ennustus: ”Torstaina ihmiset heräävät siihen totuuteen”

  5. 5

   Ruotsin perhesurman taustat alkavat selvitä – pitivät tilannettaan helvetillisenä: ”Elivät mahdollisesti harhaluulon vallassa”

  6. 6

   Remun viimeinen keikka suorana ISTV:ssä

  7. 7

   Amerikkalaiset hullaantuivat Ismo Leikolasta – laukoo härskejä vitsejä suomalaisuudesta: Angelika-vaimo iso osa show’ta

  8. 8

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  9. 9

   Näihin kahteen kysymykseen Jari Sillanpää jätti vastaamatta poliisikuulustelussa

  10. 10

   Kaukopartiomies kertoo, miten uskomattomia asioita pervitiini sai aikaan rättiväsyneissä sotilaissa – ”Kaamea näky”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  6. 6

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  7. 7

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  8. 8

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  9. 9

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  10. 10

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Reijo Jylhän keskustelua herättänyt päätös tuli Johanna Matintalolle sokkina – ”On kurja olo, miten tässä on toimittu”

  2. 2

   Ähtärin pandalippujen hinta närkästyttää kansaa verkossa: ”Katson mieluummin vaikka Pandan lakupussia”

  3. 3

   Naismatkustaja teki valituksen Air Asian lentoemäntien asuista Malesian hallitukselle: ”Näin hänen alushousunsa, kammottavaa”

  4. 4

   Kuka on Helsingin poliisin kiittelemä mystinen sankari? – ”Todennäköisesti pelasti miehen hengen”

  5. 5

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  3. 3

   Viveca Lindforsilta kipakat terveiset Emmi Peltoselle olympialaisiin – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  4. 4

   Ilmatieteen laitoksen meteorologilta synkkä ennustus: ”Torstaina ihmiset heräävät siihen totuuteen”

  5. 5

   Ruotsin perhesurman taustat alkavat selvitä – pitivät tilannettaan helvetillisenä: ”Elivät mahdollisesti harhaluulon vallassa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  6. Näytä lisää