Yli 2,5 miljoonaa kotia ilman sähköä Japanissa

rac

Julkaistu:

Miljoonat japanilaiset sinnittelevät ilman ruokaa, vettä ja sähköä viime viikon maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä.
Kaupat ja bensa-asemat on hamstrattu tyhjiksi. Yli 2,5 miljoonaa kotitaloutta on tuhon jäljiltä ilman sähköä ja 3,2 miljoonaa ihmistä ilman kaasua. Hallitus on aloittanut sähkön säännöstelyn ympäri maata.

YK:n mukaan sähkön- ja kaasunjakelu ovat nyt elintärkeitä, sillä lämpö saattaa öisin laskea lähelle nollaa. Lähipäiviksi Japaniin on ennustettu lumi- ja vesisadetta.

Ilman juoksevaa vettä on ainakin 1,4 miljoonaa ihmistä ja yli puoli miljoonaa on hakenut turvaa evakuointikeskuksista.

Tuhoalueille on jaettu lämmittimiä, elintarvikehätäpakkauksia, huopia ja vettä. Pelastustoimia haittaavat muun muassa liikenneongelmat. Monin paikoin tiet ovat katkenneet maanvyöryjen vuoksi, sillat ja rautatiekiskot ovat huuhtoutuneet hyökyaallossa ja monet moottoritiet on suljettu muilta kuin hälytysajoneuvoilta.

Ulkoministeriön mukaan Japanin maanjäristyksen pahiten runtelemalta Sendain alueelta ollaan järjestämässä yhteisiä bussikuljetuksia pois. Tokion suurlähetystö pyytää Facebookissa Tokioon haluavia suomalaisia olemaan yhteyksissä lähetystöön. Ministeriön arvion mukaan alueella on kymmenkunta suomalaista, joita tämä koskee.

Kuljetukset ovat muiden EU-maiden kanssa yhteisiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt