Suomalaisasiantuntija: Lähes 8 magnitudia uhkaa Japania - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisasiantuntija: Lähes 8 magnitudia uhkaa Japania

Japania odottaa mahdollisesti erittäin voimakas jälkijäristys ja tsunami, suomalaisasiantuntija arvioi IS:lle.

13.3.2011 21:42

Suomen seismologisen instituutin johtaja Pekka Heikkinen kertoo IS:lle, että Japanissa ei ole nähty vielä kaikkein voimakkainta jälkijäristystä.

–Jälkijäristys voi olla yhden magnitudiyksikön pienempi kuin pääjäristys. Sellainen on peukalosääntö. Se voi olla lähellä kahdeksaa. Tämä on suuri kysymys, sillä osuessaan lähelle Tokiota se olisi todella vakavaa.

Heikkinen perustaa arvionsa kokemuksiin aiemmista maanjäristyksistä.

Syy jälkijäristykselle johtuu siitä, että mannerlaattojen repeämävyöhykkeeseen jää vielä jännitystä, joka sitten purkautuu eri suuruisissa osissa.

Perjantaina Japania vavisutti 8,9 magnitudin järistys, jota seurasi 10-metrinen tsunami. Kuolonuhrien määrän on arviotu olevan reilusti yli 10 000 ihmistä.

Jälkijäristyksiä on ollut jo satoja ja niitä tulee varmasti lisää, vain suuruusluokka on epävarmaa.

– Uskon että suurimmat jälkijäristykset ovat yli 7,5 magnitudin ja ne voivat sattua milloin vain seuraavan parin tai kolmen kuukauden aikana. Tilastollisesti ei voida sanoa, mihin aikaan voimakkain järistys tulee.

Jälkijäristyksen paikka on myös arvoitus. Se voi iskeä asutuskeskukseen tai se voi tulla merellä, jolloin tsunami on mahdollinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?