STUK: Tilanne Japanin ydinvoimalassa saatu vakautettua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

STUK: Tilanne Japanin ydinvoimalassa saatu vakautettua

Säteilyturvakeskuksen saamien tietojen mukaan tilanne Japanin Fukushiman ydinvoimalassa on saatu vakautettua.

12.3.2011 19:59 | Päivitetty 12.3.2011 21:05

Räjähdyksen pelättiin aluksi aiheuttavan voimalan reaktorisydämen sulamisen, mikä olisi johtanut tuhoisaan radioaktiiviseen vuotoon.

Johtaja Petteri Tiippana Säteilyturvakeskuksesta arvioi illalla, että tilanne voimalassa oli saatu toistaiseksi vakautettua.

– He ovat ilmeisesti onnistuneet korvaamaan vaurioitunutta jäähdytysjärjestelmää johtamalla merivettä reaktoriin.

Vaikka reaktorirakennus romahtikin osittain, sen sisällä sijaitseva suojarakennus säilyi ehjänä. Voimalasta vuoti kuitenkin ympäristöön radioaktiivista ainetta, minkä vuoksi lähistön asukkaita on evakuoitu.

Japanin hallituksen edustaja Yukio Edano kertoi Tokiossa, että ydinreaktoria ympäröivä betonikuori vaurioitui räjähdyksessä.

– Betonirakennelma romahti, mutta reaktorin suojarakennus ei vaurioitunut. Tästä syystä ulos päässyt radioaktiivinen vuoto jäi vähäiseksi, Edano sanoi toimittajille.

Vaara ei kuitenkaan ole ohi, sillä maa järisee yhä Fukushiman alueella. Illansuussa alueella mitattiin useita voimakkaita jälkijäristyksiä, joiden aiheuttamista mahdollisista tuhoista ei saatu heti tietoa.

Japanin pääministeri Naoto Kan puhui televisiossa ja kehotti turma-alueen asukkaita rauhallisuuteen. Hallitus tekee pääministerin mukaan kaikkensa suojellakseen alueen asukkaita.

– Ryhtymällä tiukkoihin toimiin teemme parhaamme, jotta yksikään ihminen ei joutuisi kärsimään terveysongelmista.

Voimalaa operoiva Tepco-yhtiö kertoi neljän työntekijän loukkaantuneen räjähdyksessä.

Satojatuhansia ympäristön asukkaita alettiin evakuoida heti räjähdyksen jälkeen. Asukkaille aiottiin myös jakaa joditabletteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?