Stubb huolissaan Gaddafin joukkotuhoaseista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Stubb huolissaan Gaddafin joukkotuhoaseista

Libyan johtajalla Muammar Gaddafilla on hallussaan kemiallisia ja joukkotuhoaseita.

3.3.2011 11:57

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan tarkkoja tietoja aseista ei ole, mutta tiettävästi Libyalla on hallussaan ainakin matalarikasteista uraania ja sinappikaasua.

Ei ole tietoa, miten aseet on varastoitu. Helsingissä toimittajille puhunut Stubb oli huolissaan siitä, että aseet saattavat joutua vääriin käsiin tai Gaddafi saattaa käyttää joukkotuhoaseita omaa kansaansa vastaan. Libyalla on myös massiiviset asevoimat.

Stubbin mukaan on ennenaikaista spekuloida, osallistuisiko Suomi mahdollisiin Libyan vastaisiin toimiin. Hänen mukaansa Suomi ei ole ollut mukana keskusteluissa lentokieltoalueen järjestämisestä.

Stubbin mukaan Libyan asioihin voi puuttua sotilaallisesti vain, jos siihen saadaan YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntä. Näillä näkymin sellaista ei ole tulossa.

- Libyan vallankumous on alkanut maan sisältä. Ei näyttäisi hyvältä, jos kansainvälinen yhteisö joutuisi tulemaan väliin, Stubb sanoo.

- Toisaalta, jos väkivaltaisuudet menevät sille tolalle, että Libya ei enää välitä omiensa suojelemisesta, pitää miettiä tilanne uudestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?