IS-blogi Kairosta: Machopoliisit joutuivat nöyrtymään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS-blogi Kairosta: Machopoliisit joutuivat nöyrtymään

Toissapäivänä näin jälleen jotain, mitä en olisi ikinä uskonut Egyptissä näkeväni: poliisimies kantoi tarjottimella teekuppeja.

Tämä egyptiläinen poliisi otti helmikuun 13. päivä osaa mielenosoitukseen, jossa vaadittiin poliiseille parempaa palkkaa.­

25.2.2011 10:19

Poliisien rooli on merkittävästi muuttunut kansannousun ja vallankumouksen myötä.Hosni Mubarakin aikaisessa Egyptissä juoksupojat hoitivat poliisien teetarjoilun ja poliisit vaativat itselleen ilmaisia palveluja röyhkeästi.

Machomiehen elkein käyttäytyneiden poliisien hartiatkin tuntuvat kutistuneen ja ryhti luhistuneen vallan menetyksen myötä. Ylimielisyyden tilalle on tullut nöyryys.

Egyptiläiset pelkäsivät ennen poliisia, mutta nyt poliisi tuntuu pelkäävän kansalaisia. Poliisit käyttivät lähes rajatonta valtaansa usein oman etunsa tavoitteluun. He saattoivat esimerkiksi pysäyttää taksin ja pyytää kuljettajaa näyttämään auton rekisterikortin ja ajokortin - ja laittaa nämä tärkeät asiapaperit taskuunsa ja pyytää kuljettajaa ajamaan heidät määränpäähänsä, joka saattoi olla vaikka parinsadan kilometrin päässä. Kuljettajalla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin totella.

Poliisit söivät ja joivat ilmaiseksi katukahviloissa ja poimivat kadunvarsien kioskeista mukaansa mitä tahansa maksamatta. Omistajat eivät uskaltaneet muuta kuin hymyillä, koska poliisin vastustamisesta oli tiedossa valtaisia vaikeuksia.

Poliisit saattoivat vaatia jopa kadulla nenäliinapaketteja myyvältä kodittomalta kerjäläisvanhukselta provision myynnistä kiitokseksi siitä, etteivät ajaneet vanhusta pois kadulta.

Poliisit käyttivät välillä poikkeustilalain tuomaa pidätysoikeutta täysin mielivaltaisesti. Huumeiden käytöstä tai myynnistä epäily oli yksi yleisimmistä tekaistuista pidätyksen syistä. Pidätysten yhteydessä väkivalta ja kidutus olivat niin yleisiä, että poliisin johto kutsui kidutusta ”normaaliksi kuulustelukäytännöksi”.

Syytteet poliisien mieli- ja väkivaltaa vastaan ovat olleet hyvin harvinaisia, koska syytteestä seurasi väkivallan uhka syytteen nostajan koko suvulle.

Poliiseilta karkasi mopo käsistä joskus pahastikin. Julkisuuteen on kuitenkin päätynyt vain muutamia tapauksia. Erityisen paljon julkisuutta sai aleksandrialaisen Khaled Saiedin tapaus. Poliisit hakkasivat Saiedin kuoliaaksi nettikahvilassa ja kadulla Aleksandrian kaupungissa viime kesänä satojen silminnäkijöiden edessä. Saiedin virallinen kuolinsyy kahdesti suoritetun kuolinsyytutkinnan jälkeen oli huumepussiin tukehtuminen.

Liikennepoliisit olivat astetta asiallisempia, mutta tavallisella egyptiläisellä ei ollut mitään mahdollisuuksia puolustautua, jos poliisi sakotti esimerkiksi ylinopeudesta tai virheellisestä pysäköinnistä, vaikka nopeutta olisi ollut reilusti alle sallitun ja pysäköintipaikka pysäköintitalon parkkiruutu.

Armeijan vallan alla poliisit eivät enää ole katujen kuninkaita, ja egyptiläisillä on arjessaan yksi pelko vähemmän, vaikka poikkeustilaa ei vielä olekaan lakkautettu.

Torstaina Kairossa Maadin kaupunginosassa minibussinkuljettajan ja poliisin riita päättyi poliisin ampuessa kuljettajan. Raivostuneet silminnäkijät olisivat todennäköisesti tappaneet poliisin, elleivät sotilaat olisi vieneet tätä pois paikalta. Sisäasiainministeriö ilmoitti välittömästi, että tapaus tutkitaan tarkoin. Syynä riitaan oli poliisin vuosikausia jatkama kuljettajien simputus.

Sisäasiainministeriön toimitilat kärsivät pahoja vahinkoja keskiviikkona tulipalossa, jonka sytyttäjiksi epäillään tahoja, jotka haluavat hävittää todistusaineistoa ministeriön ja salaisen poliisin toiminnasta.

Poliiseja on yhä kadulla paljon aiempaa vähemmän, mistä voi tehdä monenlaisia johtopäätöksiä. Poliisin ja turvallisuuskoneiston keskuudessa ei liene täyttä yhteisymmärrystä siitä, kenen joukoissa kukin seisoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?