Ennennäkemätön filmi J.F. Kennedystä päivää ennen salamurhaa - katso - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ennennäkemätön filmi J.F. Kennedystä päivää ennen salamurhaa - katso

Yhdysvalloissa on löytynyt ennennäkemätön filminauha John F. Kennedystä ja rouva Jacqueline Kennedystä päivää ennen JFK:n salamurhaa.

22.2.2011 21:34 | Päivitetty 22.2.2011 22:51

Otoksen kuvasi 8 millimetrin filmille Roy Botello vajaat 50 vuotta sitten. Kokonaisuudessaan kolmen ja puolen minuutin pituinen värillinen ja äänetön filmi on ollut Botellon olohuoneen lipaston laatikossa kaikki nämä vuodet.

Botello kuvasi filmin 21. marraskuuta 1963 latinalaisamerikkalaisten järjestön gaalatilaisuudessa Rice Hotellissa Houstonissa. Botello oli tuolloin mukana järjestön toiminnassa ja otti kameransa mukaan tilaisuuteen.

Presidenttiparin esiintyminen teki Botellon mukaan tilaisuudesta ikimuistoisen.

- Nauhalta voi nähdä, että se oli juhlallinen ilta. Jopa hullu, kaikki menivät sekaisin, sanoo Botello lähes 50 vuoden takaisesta illasta teksasilaisen KENS 5 –kanavan mukaan.

88-vuotias Botello lahjoitti nauhan The Sixth Floor Museumille, joka kerää Kennedyn kohtalokkaaseen Texasin-matkaan liittyvää esineistöä.

JFK-museon kuraattorit kuvailevat nauhaa kansallisaarteeksi.

- Näin filmin ja se on mahtava. Nämä kuvat antavat ainutlaatuisen perspektiivin. Ja aina on mahdollista, että kuvaaja tallentaa jotain, mitä kukaan muu ei onnistu tallentamaan, sanoo museon kuraattori Gary Mack KENS 5 –kanavalle.

The Sixth Floor Museum julkaisi videon verkkosivuillaan. Museon mukaan rouva Kennedy villitsi espanjankielisen yleisön puhumalla tilaisuudessa ilman papereita espanjaksi. Yleisö osoitti suosiotaan Olé-huudoilla.

Houston oli presidenttiparin toinen pysähdyspaikka viiden kaupungin Texasin-kiertueella. Seuraavana päivänä Kennedyjen matka jatkui Dallasiin, jossa presidentti John F. Kennedy salamurhattiin 22. marraskuuta 1963.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?