Silja, Selja

Ulkomaat

Tällainen on suomalaisnaisen työ pingviinien keskellä Etelämantereella

Julkaistu:

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Hannele Luukkainen, 35, on unelmatyössä Etelämantereella pingviinien keskellä.
Hannele Luukkainen kävi Etelämantereella kaksi vuotta sitten turistina.

- Vierailin Port Lockroyssä ja ihastuin paikkaan siinä määrin, että päätin samantien hakea tänne töihin. Sain jo heti tuolloin selville, ettei tarvitse olla britti päästäkseen tänne töihin, vaikka kyseessä onkin brittiasema, kertoo Luukkainen.

Hän tunnustaa olevansa Etelämanner-fani.

- Olen vapaa-ajallani harrastanut Etelämanner-asioita jo useita vuosia: lukenut kirjallisuutta, katsonut dokumentteja ja seurannut muutenkin Etelämanner-uutisia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Luukkainen ei kuitenkaan osannut uneksiakaan, että hän pääsisi Etelämantereelle pingviinien keskelle töihin jonain päivänä.

- En tiennyt, että täällä on toiminnassa olevien tutkimusasemien lisäksi toisenlainenkin työmahdollisuus. Tämä on minulle todellakin suuren unelman toteutuminen.

Neljä sisukasta naista


Etelämantereella on parhaillaan töissä neljä naista. Työt alkoivat marraskuun alussa ja kestävät maaliskuun puoliväliin. Luukkaisen lisäksi töissä on kaksi brittiä ja yksi saksalainen.

- Ei ole pakko olla nainen päästäkseen tänne töihin. Meillä ei vain ollut tarpeeksi mieshakijoita. Olen ensimmäinen suomalainen, joka on tällä asemalla töissä.

Luukkaisen mukaan kaikki haastatteluun valitut hakijat eli kuusi neljästäkymmenestä hakijasta osallistuivat kaksipäiväiseen valintaleiriin, jossa piti suorittaa kaikennäköisiä käytännön tehtäviä.

- Niillä mitattiin kunkin käytännöllisyyttä ja toimimista ryhmässä. Meidän myös oli pidettävä puhe Etelämantereesta. 

Valitut osallistuivat koulutukseen Britanniassa.

- Hakijoilta ei vaadittu mitään tiettyä akateemista taustaa, mutta piti olla käytännöllinen, oma-aloitteinen ja valmis asumaan Etelämantereen ankarissa olosuhteissa pienellä saarella kolmen muun ihmisen kanssa lähes viisi kuukautta.

- Kielitaitoa myös vaadittiin, ja puhummekin tiimin kesken useaa kieltä. Itse puhun sujuvasti englantia ja ranskaa, ja kotimaisten kielten lisäksi myös jonkin verran saksaa ja venäjää.

Vapaaehtoisena postitätinä ja pingviinien laskijanaLuukkaisen mukaan kaikki työntekijät ovat vapaaehtoisia, jotka työskentelevät brittiläiselle organisaatiolle nimeltä  Antarctic Heritage Trust. 

- Organisaatio on pieni hyväntekeväisyysjärjestö, joka sijaitsee Walesissa Britanniassa. Organisaation tehtävänä on kunnostaa ja restauroida entisiä brittiläisiä tutkimusasemia Etelämantereen niemimaalla. Tutkimusasemat ovat nykyään historiallisia monumentteja Etelämanner-sopimuksen mukaan.

- Goudier Island -saarella sijaitseva Port Lockroy, jossa asumme kesäkauden ajan, oli ensimmäinen brittiläinen asema, joka perustettiin Etelämantereen niemimaalle 1944. Sen vuoksi se on historiallisesti merkittävä.

Asema on nykyään museo.

- Odotamme 12 000 vierailijaa tämän kesän aikana, sillä tämä on yksi Etelämantereen vierailluimmista kohteista. Tällä museoasemalla ihmiset näkevät, kuinka asemalla asuttiin 50-luvulla eli kaikki museoesineet ovat tuolta ajalta.

Museon lisäksi asemalla on pieni lahjatavarakauppa. Luukkaisen mukaan kaikki kaupasta saadut tulot menevät suoraan tämän aseman ja muiden historiallisten brittiasemien kunnostustöihin.

- Asemalla on myös postitoimisto, jonka hoidosta vastaan minä. Olen siis Port Lockroyn "Post Mistress"!

Luukkaisen mukaan postilla kestää jopa 4-7 viikkoa saapua Etelämantereelta perille.

- Teemme asemalla myös paljon kunnostustöitä, varsinkin maalaushommia sekä pingviinitutkimusta, jota varten meidän tulee laskea kaikki saarella olevat pingviinit. Lähinnä tarkastelemme, vaikuttaako turistien läsnäolo saarella pingviinien pesimiskäyttäytymiseen ja lisääntymiseen.

Etelämantereella on myös Suomen Aboa-tutkimusasema, joka sijaitsee Kuningatar Maudin maalla.

- Aboalla oli retkikunta Suomesta samaan aikaan kun olen ollut täällä, joulu-tammikuun tienoilla. Asensin tänne asemalle harrastusmielessä HF-radion ja sain monen yrityksen jälkeen Aboaan yhteyden! Oli mahtavaa päästä vaihtamaan joulutervehdykset radion välityksellä.

Vapaa-aika kortilla


Asuminen Etelämantereella on haasteellista.
 
- Asumme täällä erittäin vaatimattomasti, sillä meillä ei ole asemalla juoksevaa vettä eikä suihkua. Olemme myös koko ajan toistemme seurassa eli nukumme samassa huoneessa, joten varsinaista omaa tilaa ei ole, kuvailee Luukkainen.

Ravinto koostuu säilykkeistä ja kuivamuonasta, jotka saapuivat Etelämantereelle laivalla kauden alussa. 

- Saamme vierailevilta turistilaivoilta kuitenkin usein täydennyksiä, muun muassa  maitoa, voita ja tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, joten nälkää täällä ei todellakaan ole tarvinnut nähdä.

Luukkaisen mukaan vapaa-aikakin on kortilla.

- Työskentelemmehän seitsemänä päivänä viikossa aamuvarhaisesta illalliseen saakka.

Perusteena on se, että Etelämantereen kesäkausi on lyhyt, ja sinä aikana työntekijöiden pitää saada paljon aikaiseksi, muun muassa kunnostustöitä. 

- Ruuanlaittoon ja siivoamiseen menee myös täällä enemmän aikaa vaativien olosuhteiden vuoksi. Työ on myös fyysisesti aika rankkaa, varsinkin lumityöt, joita kauden aikana on ollut aivan hurjasti. Ensimmäinen tehtävämme oli sananmukaisesti kaivaa asema lumesta!

Luukkaisen mukaan Lunta tuli talven aikana enemmäin kuin aikaisempina vuosina.

- Lumi ulottui kattoon saakka, ja pingviinitkin istuskelivat aluksi aseman katolla.

1 500 valkokulmapingviiniä


Etelämantereen niemimaan merellisessä ympäristössä lämpötilat ovat kesäaikaan varsin leudot.

- Päivisin lämpötila on yleensä noin nollan tietämillä, harvoin sen kylmempää. Voimakas tuuli tekee olosuhteista kuitenkin ankarat. Aluksi tänne tulo oli pieni shokki, koska muun muassa aseman sisätiloissa on tietysti kylmää ja vetoista ja lumitöiden määrä vähän yllätti.

Luukkainen kuitenkin vakuuttaa tottuneensa olosuhteisiin ja elämänrytmiin uskomattoman nopeasti. 

- Olemme kaikki hämmästelleet sitä, kuinka hyvin olemme tänne sopeutuneet. Etelämanner kiehtoo useasta syystä: ensinnäkin tietysti henkeäsalpaavat maisemat ja eläimistö, sillä harva pääsee asumaan pingviiniyhdyskunnan keskellä. Saartamme asuttaa meidän lisäksi noin 1 500 valkokulmapingviiniä.

Paikan mystisyyttä lisää se, että se on ainoa manner, jonne ihminen ei  ole ankarien olosuhteiden ja eristyneen sijainnin vuoksi pystynyt pysyvästi asettumaan.

- Olen huomannut, että monet täällä työskennelleet ihmiset palaavat tänne vuodesta toiseen takaisin, sillä tämä manner vetää jollain lailla puoleensa kuin jäinen magneetti! Etelämanner on myös tietellisen tutkimuksen kannalta ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen paikka.

Suurlähetystöstä Etelämantereelle


Luukkainen työskenteli viimeiset kymmenen vuotta Britannian Helsingin-suurlähetystössä. Niistä viimeiset viisi vuotta hän oli Britannian suurlähettilään henkilökohtaisena avustajana. 

- Ei siis mitään tekemistä Etelämantereen kanssa!, naurahtaa Luukkainen.

Ainutlaatuisen reissun jälkeen Luukkainen aikoo pitää lomaa, lepäillä ja sulatella ikimuistoista kokemustaan.

- Toivon myös, että voin jakaa kokemuksiani Etelämantereesta mahdollisimman monen kanssa, lähinnä kasvattaakseni ihmisten tietoisuutta siitä, miksi tätä ainutlaatuista mannerta pitää suojella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   2 pitkää avioliittoa sai järkyttävän lopun peräkkäisinä päivinä: ”Anni ei varmasti sanonut mitään minulle pahasti”

  2. 2

   Dramaattinen turvakameravideo hurjasta juoksusta: Pohjois-Koreasta loikanneen sotilaan auto juuttui mutaan – pakeni tulitusta

  3. 3

   Suomalainen etsii öisin edullisia autoja – kriittinen km-lukema lopettaa mielenkiinnon

  4. 4

   Saksalaistähti koki karmean yllätyksen Rukan suurmäen alastulossa – Suomen valmentaja: ”Tuollaista ei pitäisi sattua koskaan”

  5. 5

   Torstaille luvassa kunnon myräkkä: lunta jopa 30 senttiä, myrskytuuli pieksee rannikkoa

  6. 6

   Julkkiskaunotar, 39, kauhistui peilikuvaansa: aviokriisillä karu vaikutus ulkonäköön – ”Näytän aivan mieheltä”

  7. 7

   Erika Vikman julkaisi hupaisan kuvan – kuittailee Dannylle: ”Sorry Lipsanen”

  8. 8

   Kaksi rekkaa kolaroi Viita­saarella – nelostie poikki, kuljettaja loukkaantui vakavasti

  9. 9

   Puhutko ”tätikieltä”? Vastaa 16 kysymykseen ja testaa, mitä sanavarastosi paljastaa iästäsi

  10. 10

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  2. 2

   Hyväksikäyttöä ja aliravitsemusta: Loikkari kertoo naissotilaiden kokemista kauhuista Pohjois-Korean armeijassa

  3. 3

   Seitsemän loukkaantunut vakavassa liikenneonnettomuudessa Vantaalla

  4. 4

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  5. 5

   6 mekkoa, joihin ei kannata pukeutua oikeassa elämässä mihinkään tilaisuuteen

  6. 6

   Puhutko ”tätikieltä”? Vastaa 16 kysymykseen ja testaa, mitä sanavarastosi paljastaa iästäsi

  7. 7

   Onko Venäjällä tapahtunut säteilyonnettomuus? Virasto: ”Erittäin korkeaa” radioaktiivisuutta lähellä Tsheljabinskia

  8. 8

   Erika Vikman julkaisi hupaisan kuvan – kuittailee Dannylle: ”Sorry Lipsanen”

  9. 9

   Syyte 10-vuotiaan tytön raiskauksesta hylättiin hovioikeudessa – uhrin vastustelusta ei ollut näyttöä

  10. 10

   Järkyttävä video: 5-vuotias oli hukuksissa useita minuutteja uima­hallin altaassa – äiti oli mennyt saunaan lämmittelemään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. 6

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  10. 10

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   2 pitkää avioliittoa sai järkyttävän lopun peräkkäisinä päivinä: ”Anni ei varmasti sanonut mitään minulle pahasti”

  2. 2

   Dramaattinen turvakameravideo hurjasta juoksusta: Pohjois-Koreasta loikanneen sotilaan auto juuttui mutaan – pakeni tulitusta

  3. 3

   Suomalainen etsii öisin edullisia autoja – kriittinen km-lukema lopettaa mielenkiinnon

  4. 4

   Saksalaistähti koki karmean yllätyksen Rukan suurmäen alastulossa – Suomen valmentaja: ”Tuollaista ei pitäisi sattua koskaan”

  5. 5

   Torstaille luvassa kunnon myräkkä: lunta jopa 30 senttiä, myrskytuuli pieksee rannikkoa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  2. 2

   Hyväksikäyttöä ja aliravitsemusta: Loikkari kertoo naissotilaiden kokemista kauhuista Pohjois-Korean armeijassa

  3. 3

   Seitsemän loukkaantunut vakavassa liikenneonnettomuudessa Vantaalla

  4. 4

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  5. 5

   6 mekkoa, joihin ei kannata pukeutua oikeassa elämässä mihinkään tilaisuuteen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  5. 5

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  6. Näytä lisää