Ulkomaalaiset jättävät Libyan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ulkomaalaiset jättävät Libyan

Ainakin Italia, Egypti, Turkki, Hollanti, Serbia ja Venäjä miettivät keinoja saada kansalaisensa pois levottomasta Libyasta.

22.2.2011 14:11 | Päivitetty 22.2.2011 13:56

Libyassa asuu noin 1500 italialaista. Tämä selittyy maiden kauppasuhteilla sekä sillä, että Libya on entinen Italian siirtomaa. Italia on valmistautunut lähettämään sotilaskoneen Bengasin lentokentälle. Tällä koneella saadaan evakuoitua noin 100 ihmistä.

Turkki on ilmoittanut, että kymmenen maata on pyytänyt heiltä apua evakuointien järjestämisessä. Turkki on miettinyt vaihtoehtoja evakuoida ihmisiä Tunisian tai Egyptin kautta. Lehtitietojen mukaan kaksi laivaa on valjastettu hakumatkaa varten.

Serbia ja Venäjä ovat ilmoittaneet, että laskeutumislupa Tripoliin on jo hankittu. Venäjä järjestää neljä lentoa, joilla se hakee maasta yhteensä 563 kansalaistaan.

Hollannilla on sotilaskone valmiina Eindhovenin kentällä. Kun laskeutumislupa Tripoliin saadaan, kone lähtee hakemaan yli 100:aa hollantilaista Libyasta.

Varmistaakseen evakuoinnin onnistumisen Hollanti on määrännyt Somaliassa tehtävää suorittamassa olleen sotilaslaivan kääntämään kurssinsa kohti Libyaa. Näin kansalaiset saadaan kotiin, jos laskeutumislupaa ei myönnetä.

- Meidän kansalaisemme täytyy saada takaisin niin nopeasti kuin mahdollista, Hollannin ulkoministeri Uri Rosenthal sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?