Mubarak saa myös sympatiaa egyptiläisiltä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mubarak saa myös sympatiaa egyptiläisiltä

Miljoonien juhliessa Voiton perjantaina Mubarakin väistymistä Kairossa järjestettiin myös Mubarakia kunnioittava kansankokous.

20.2.2011 9:40

Vallankumoukseen huipentuneen kansannousun nopeissa käänteissä riittää sulattelemista egyptiläisille vielä pitkään. Yhä useampien entisten ministerien pidätykset, omaisuuden jäädytykset ja matkustuskiellot hämmentävät kansaa. Seitsemän vuosituhatta ”faaraohallinnon” alla eläneet egyptiläiset ovat selkeästi hämmentyneitä, kun korkea-arvoinen ministeri, talousmoguli ja jopa maan presidentti osoittautuukin tavalliseksi virheitä ja vääryyksiä tekeväksi kuolevaisiksi.

Henkilökohtaisesti olen tavannut vain kolme egyptiläistä, jotka ovat olleet pahoillaan siitä, että Mubarak joutui väistymään vallasta ”kunniattomasti”. Tuhatkunta Mubarakia kohtaan sympatiaa tuntevaa kokoontui eilen Mustafa Mahmoud -moskeijan aukiolle Kairon Mohandessiinin kaupunginosassa.

Toisin kuin Tahrir-aukiolla väkivaltaa lietsoneet maksetut pro-Mubarak joukot Mohandessiinin pro-Mubarak -mielenosoittajat olivat rauhallisia. He ilmoittivat olevansa uudistusten ja muutosten puolella, mutta osoittavansa mieltään sitä tapaa vastaan, jolla Mubarak pakotettiin luopumaan vallasta. Maata 30 vuotta hallinnut ”Kansan Isä” olisi heidän mielestään ansainnut kunniallisen kohtelun.

Yhteistä sekä Tahrir- että Mustafa Mahmoud -aukioiden Voiton perjantain kokoontumisille oli vallankumouksen marttyyrien kunnioittaminen.

Egyptiä johtava sotilasneuvosto on jo useita kertoja vedonnut egyptiläisiin mielenosoitusten lopettamiseksi. Eilen perjantaina samaa viestiä välittivät lukuisat imaamit perjantaisaarnoissaan. Egyptin kristityn koptikirkon johtaja sen sijaan on edelleen pysytellyt hiljaa ja pyysi jo tammikuun lopussa kristittyjä olemaan osallistumatta mielenosoituksiin.

Vetoomukset mielenosoitusten loppumisesta kaikuvat osittain kuuroille korville. Lähes kaikilla työpaikoilla ollaan palaamassa miltei normaaliin arkirutiiniin viimeistään huomenna sunnuntaina. Tahrir-aukiolle riittää kuitenkin mielenosoittajia vaatimaan parempaa sosiaalista asemaa ainakin työttömien suuresta joukosta.

Torstaina aukiolle kokoontuneet vammaiset vannoivat tulevansa paikalle joka päivä niin kauan kunnes heidän asemaansa luvataan selkeitä parannuksia. Vammaiset elävät yhteiskunnan marginaalissa sosiaalisen häpeäleiman alla. Egyptissä on ollut voimassa laki, joka velvoittaa isommat työnantajat palkkaamaan työvoimaansa pienen kiintiön vammaisista, mutta käytännössä vammaisille on maksettu alinta mahdollista palkkaa tai heille on maksettu siitä, etteivät he tule työpaikalleen lainkaan.

Mubarakia kohtaan sympatiaa tuntevia ilahduttanee ABC-televisiokanavan välittämä tieto, että entinen presidentti voi jo riittävän hyvin nauttiakseen aamiaista rannalla asunnossaan Sharm El Sheikhissä. Samaisen nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan Egyptin sotilasneuvoston johto on ollut ”järkyttynyt Mubarakin hallinnon korruption laajuudesta ja asteesta”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?