Tekoäly Watson päihitti ihmismestarit tietovisassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tekoäly Watson päihitti ihmismestarit tietovisassa

Jeopardy!-tietovisan veteraanit Ken Jennings ja Brad Rutter joutuivat keskiviikkona myöntämään tappionsa IBM-yhtiön kehittämälle supertietokoneelle.

Ken Jennings ja Brad Rutter poseerasivat voittajansa Watsonin kanssa.

17.2.2011 8:39

Kaksiosaisen tietokilpailun päätteeksi Watson oli kerännyt rahaa  runsaan 77000 dollarin edestä, kun ihmisraukat joutuivat tyytymään 24000 ja 21600 dollariin.

Palkinnoksi älyjen mittelyn voitostaan Watson sai miljoona dollaria, jotka sen isäntä IBM on ilmoittanut antavansa hyväntekeväisyyteen.

Jeopardy!-pelin ideana on oikean kysymyksen löytäminen annettuun vastaukseen. Osallistujat panostavat kysymyksiin haluamansa summan.

Kisan kysymykset käsittelivät aiheita kirjallisuudesta elokuviin, siileistä olympialaisiin ja klassisesta musiikista maantietoon.

Watson teki vain muutamia virheitä.  Jostain syystä haettaessa amerikkalaista kaupunkia, jossa on toisen maailmansodan taistelun ja sankarin mukaan nimetyt lentokentät, Watson erehtyi Kanadan puolelle ja päätyi esittämään kysymyksen: Mikä on Toronto? Oikea kaupunki oli Chicago.

-Puolestani toivotan tervetulleeksi uudet herramme, tietokoneet, huumorilla tappioon taipunut Jennings lisäsi viimeiseen vastaukseensa lainaten ilmeisesti The Simpsons -sarjaa.

Watson on siitä erityinen tietokone, että se on ohjelmoitu prosessoimaan ihmiskieltä. IBM:n mukaan Watsonin ominaisuuksien kehittäminen on kuitenkin edelleen kesken, joten koneen tulevia saavutuksia voi vain visioida.

Tähän asti kuuluisin tietokoneen ja ihmisen kohtaaminen oli, kun IBM:n kehittämä Deep Blue -tekoäly voitti shakkiguru Garri Kasparovin pelissä vuonna 1997.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?