Venäläiset: 270-metrinen Apophis-asteroidi voi törmätä Maahan - Nasa tyrmää

Venäläistiedemiesten mukaan mahdollisuus 270-metrisen asteroidin törmäämiseen on erittäin pieni, mutta olemassa. Pahimmissa uhkakuvissa kuolisi miljoonia ihmisiä ja syntyisi ennenäkemätön hyökyaalto.

Nasan havainnekuva asteroidin ( ei Apophis) törmäyksestä.

10.2.2011 5:46

Venäläiset tähtitieteilijät pitävät mahdollisena - joskin hyvin epätodennäköisenä - että halkaisijaltaan 270-metrinen Apophis-asteroidi osuu Maahan 13. huhtikuuta vuonna 2036.

Asteroidi löydettiin vuonna 2004. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa piti sitä jonkin aikaa vakavana uhkana, mutta laski sittemmin, että se tuskin törmää maahan vuonna 2029, kuten oli pelätty.

Ensimmäisten havaintojen perusteella iskun todennäköisyys olisi ollut vajaat kolme prosenttia - pieneltä kuulostava luku, mutta silti vakavasti otettava.

Apophis-asteroidi on 13. huhtikuuta 2029 ohittamassa Maan noin 30000 kilometrin etäisyydeltä eli avaruuden mittakaavassa hyvin läheltä.

Venäläisen mukaan törmäys on mahdollinen, mutta vasta tasan seitsemän vuotta myöhemmin eli huhtikuussa 2036, mikäli Maan painovoima vuonna 2029 "nytkäyttää" Apophiksen törmäyksen myöhemmin mahdollistavalle kiertoradalle.

- Meidän tehtävämme on pohtia eri vaihtoehtoja ja miettiä toimintasuunnitelmia riippuen siitä, millaisia havaintoja Apophikseen liittyen jatkossa tehdään, muotoili professori Leonid Sokolov Pietarin yliopistosta uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

Hän huomautti törmäyksen mahdollisuuden olevan erittäin pieni. Mahdollisesti asteroidi hajoaa matkallaan pienempiin palasiin, joita saattaa putoilla Maan ilmakehään vuosien varrella. Pienemmistä palasista ei enää olisi välttämättä vaaraa.

Asiaan suhtaudutaan maailmalla joka tapauksessa vakavasti. Nasa on tarvittaessa varautunut törmäämään Apophikseen - tai mihin tahansa muuhun uhkaavaan asteroidiin - jopa avaruusaluksella muuttaakseen sen kurssia.

Venäläisten esittämät arviot eivät ole sinänsä uusia, mutta ne ovat nyt levinneet kulovalkean tavoin kansainvälisillä uutis- ja tiedesivustoilla.

- Periaatteessa venäläiset ovat oikeassa. On olemassa mahdollisuus, että Apophis törmää Maahan 2036. Mutta se mahdollisuus on yhden suhde 250000:een, ohjelmajohtaja Donald Yeomans Nasasta huomautti Space.com-sivuston mukaan.

Loppuvuonna 2006 laskettiin Wikipedian mukaan, että vuoden 2036 törmäyksen todennäköisyys olisi 1:45000:een.

Laskelmat tarkentunevat taas vuodenvaihteessa 2012-13, kun Apophis seuraavan kerran pyyhkäisee maapallon ohitse.

Jos Apophis törmäisi Maahan, planeettamme selviäisi siitä. Pahimmissa uhkakuvissa kuitenkin kuolisi miljoonia ihmisiä.

Törmäyspaikasta riippuen se nostattaisi ennennäkemättömän hyökyaallon tai tekisi useiden kilometrien mittaisen kraaterin.

Törmäysräjähdyksen voima vastaisi useita vetypommeja.

Päivitys: Ilta-Sanomiin yhteyttä ottaneen lukijan mukaan Ria Novostin juttu on osin uutisankka, jonka kirjoitti asian väärin ymmärtänyt toimittaja.

Tähtitieteilijä Phil Plait kertoo blogissaan ottaneensa yhteyttä Sokoloviin, joka mm. kiisti puhuneensa mitään asteroidin hajoamisesta.

Plait kertoo Sokolovin sanoneen, että kyse oli toimittajan väärinymmärryksestä.

Sokolov korostaa Plaitin mukaan, että mahdollisuus asteroidin törmäykseen on häviävän pieni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?