Stubbilla kolmen päivän tehokiertue Venäjällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Stubbilla kolmen päivän tehokiertue Venäjällä

Ulkoministeri Alexander Stubb matkustaa tiistaina Venäjän lähialueille kolmipäiväiselle "tiedonkeruumatkalle", kuten hän itse kuvailee.

8.2.2011 6:31

Ohjelmaan kuuluu kolme kaupunkia: Viipuri, Pietari ja Petroskoi.

Matkan suunnitteluvaiheessa haaveissa oli myös käynti Stubbin isän synnyinseudulla Käkisalmessa, mutta avustaja Mikko Hautalan mukaan aikeesta jouduttiin luopumaan aikataulusyistä, koska se olisi tarkoittanut 7-8 tunnin istumista autossa.

Käkisalmi nousee kuitenkin esille Stubbin keskusteluissa, sillä se on yksi harvoista hallintopiireistä luovutetussa Karjalassa, jota ei ole määritelty ulkomaalaisilta kielletyksi raja-alueeksi Venäjän uudessa maalaissa.

Suomi haluaa saada Venäjältä selkeän tulkinnan esimerkiksi siitä, voivatko suomalaiset ostaa jatkossa maata Käkisalmesta turvallisin mielin vai puuttuuko hallintopiiri kieltolistalta vain jonkin teknisen vahingon vuoksi.

Tiistaina Stubb tutustuu Vaalimaan ja Torfjanovkan raja-asemiin. Viipurissa hän tapaa Leningradin alueen kuvernöörin Valeri Serdjukovin Ulbergin taidemuseossa, joka on nykyinen Eremitaasin museo.

Pietariin Stubb matkustaa illaksi Allegro-junalla ja avaa Suomen uuden viisumikeskuksen kaupungissa.

Suomelle ja Venäjälle "arktinen kumppanuus"

Keskiviikkona Stubb osallistuu Suomen ja Venäjän arktisen kumppanuuden aloittavaan seminaariin Venäjän maantieteellisessä seurassa Pietarissa.

Hän tapaa kuvernööri Valentina Matvijenkon ja puhuu Pietarin valtionyliopiston opiskelijoille.

Ohjelmassa on myös tutustuminen Stockmannin uuten kauppakeskukseen ja venäläisen Russia Today -kanavan haastattelu.

Torstaina Stubb matkustaa Petroskoihin ja tapaa paikallisia suomenkielisiä kulttuurivaikuttajia. Hän keskustelee myös Karjalan tasavallan päämiehen sijaisen Juri Kantsherin kanssa ja puhuu Petroskoin yliopistolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?