Venäjä innostui: Antaako Stubb Karjalalle viisumivapauden?

Useat venäläislehdet uutisoivat mutkia suoristaen, että Suomi kaavailisi pikaista viisumivapautta Venäjän Karjalan tasavallan asukkaille.

Alexander Stubb.

7.2.2011 16:02

Esimerkiksi Petroskoissa toimitettava uutissivusto stolica.onego.ru kirjoittaa, että Suomen ja Karjalan välinen "osittainen viisumivapaus" nousee esille ulkoministeri Alexander Stubbin vieraillessa Petroskoissa torstaina.

Stubb lähtee tiistaina Venäjälle kolmipäiväiselle vierailulle. Hän käy matkallaan Viipurissa, Pietarissa ja Petroskoissa.

Venäläislehtien mukaan viisumivapautta karjalaisille kannattaisi muun muassa Suomen Petroskoin-konsulaatin konsuli Anna-Kaisa Heikkinen.

Heikkisen kerrotaan ensin todenneen, että Suomi tukee Venäjän ja EU:n välistä viisumivapautta.

Uutistoimisto Rosbalt tulkitsee kuitenkin Heikkisen sanomisia niin, että viisumivapaus voisi tulla pian koskemaan nimenomaan Venäjän Karjalaa.

- Suomen ja Venäjän Karjalan välillä olisi melko helppoa ja luonnollista toteuttaa sellainen (viisumiton) järjestelmä, venäläismedia siteeraa Heikkistä.

"Venäläismedia otti etunojaa"

Ilta-Sanomille Heikkinen korostaa, että venäläisten tulkinta on aivan heidän omansa.

- Venäläismedia on ottanut tässä kyllä hieman etunojaa kirjoituksissaan. Kommenttejani on käytetty valikoidusti ja tulkinta lähtee vahvasti heidän toiveistaan, Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan Venäjällä ja erityisesti Karjalassa odotetaan malttamattomana, koska viisumivapaus EU:n ja Venäjän välillä toteutuu.

Siksi pienikin positiivinen signaali saattaa paisua mediassa reippaaksi tulkinnaksi.

- Kun minulta sitä kysyttiin täällä viime viikolla jälleen kerran, vastasin että siihen mennee vielä joitakin vuosia. Suomi kuuluu Euroopan unioniin ja Karjala puolestaan Venäjän federaatioon, joten asia on ratkaistava tässä isommassa kuviossa, Heikkinen totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?