Hosni Mubarakin puolueen johto erosi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mubarakin puolueen johto erosi

Egyptin kansallisdemokraattisessa puolueessa kuohui lauantaina. Paikkansa jätti koko puolueen johtoryhmä, mukaan lukien presidentti Hosni Mubarakin poika Gamal.

Eronneiden joukossa on presidentti Hosni Mubarakin poika Gamal Mubarak.

5.2.2011 18:13 | Päivitetty 5.2.2011 21:55

Valtaeliitti yritti tyynnyttää kohta kaksi viikkoa mieltään osoittaneet kansalaiset panemalla uusiksi maan valtapuolueen johdon.

Tieto presidentti Hosni Mubarakin erosta puolueen puheenjohtajan paikalta sen sijaan peruttiin illalla.

Dramaattiselta vaikuttanut puolueuudistus ei todennäköisesti tyydytä oppositiota, jolla on yksi tavoite yli muiden: Mubarakin mahdollisimman pikainen ero presidentinvirasta. Oppositiossakaan ei tosin olla aivan selvillä siitä, miten muutos hallitusti ja perustuslain mukaan hoidettaisiin.

Kansallisdemokraattisen puolueen päämaja paloi Kairossa jo päiviä sitten ja nyt täysremonttiin menivät myös virat. Puolueen pääsihteeriksi nousee Hossam Badrawi, jonka katsotaan kuuluvan puolueensa vapaamielisempään siipeen ja jolla pitäisi olla kohtuullisen hyvät suhteet myös opposition johtajiin.

- Käytännössä tämä on merkityksellistä, koska puolue on järjestänyt liikkeelle väkivaltaa käyttäneet ihmiset. Nyt he eivät voi olla varmoja, että puolue olisi heidän tukenaan, asiantuntija Diaa Rashwan arvioi.

 

 

Armeija: lopettakaa mielenosoitukset

 

 

Kairossa mieltään yhä osoittaneisiin ihmisiin valtapuolueen uudelleenjärjestelyt eivät tehneet suurta vaikutusta.

- Nämä eivät ole mitään saavutuksia mielenosoittajille, tämä on hallinnon temppu. He eivät suostu vaatimuksiimme, 22-vuotias Bilal Fathi sanoi.

Protesteihin suopeasti suhtautunut ja mielenosoittajia ajoittain jopa suojellut armeija haluaisi kuitenkin jo saada lopun katujen miehitykselle.

- Teillä kaikilla on ilmaisunvapaus, mutta olkaa hyvä ja pelastakaa mitä Egyptistä on jäljellä. Katsokaan ympärillenne, vetosi yksi armeijan korkea edustaja Tahrir-aukiolla.

Vetoomuspuhe loppui kuitenkin lyhyeen, kun vastaan kaikuivat Mubarakin eroa vaativat huudot.

Kulisseissa jatkuivat samaan aikaan neuvottelut muun muassa varapresidentti Osman Suleimanin ja opposition välillä. Niiden sujumisesta ei ollut varmaa tietoa, mutta ainakin avainasemassa oleva Yhdysvaltain erityislähettiläs Frank Wisner oli illansuussa toiveikas: vaaroja riittää vielä, mutta suunta on lupaava.  

Tahrir-aukio on edelleen täynnä mielenosoittajia, jotka vaativat Egyptiä uudistumaan.

Tahrir-aukiolla rakennetaan barrikadeja.

Mielenosoittajat haluavat yhä Mubarakin päästävän irti vallasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?