Tuleeko tästä yhtä verinen päivä? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuleeko tästä yhtä verinen päivä?

Kairossa mielenosoittajien ydinjoukko on jatkanut leiriytymistä keskustan aukiolle. Perjantairukousten jälkeen paikalle kutsuttujen ihmisten kehotetaan laittaa "viimeinen naula hallinnon arkkuun".

Hallituksen vastustajat heittelivät kiviä torstaina Kairossa.­

4.2.2011 7:36 | Päivitetty 4.2.2011 11:48

Järjestäjien toiveena on kerätä paikalle yli miljoona ihmistä, jopa enemmän kuin osallistui tiistain jättimielenosoitukseen.

- Tänään on viimeinen päivä, tänään on viimeinen päivä, aukiolla olevat mielenosoittajat huusivat.

Presidentti Hosni Mubarakin välitöntä eroa vaativat protestoijat aikovat marssia myös presidentin palatsille.

ABC Newsille torstaina antamassaan haastatelussa presidentti ilmoitti saaneensa tarpeekseen ja olisi halukas lähtemään heti, mutta perusteli viivyttelyä pelolla islamilaisen puolueen noususta valtatyhjiöön.

Yhdysvaltojen kerrotaan parhaillaan käyvän kulissien takana neuvotteluja Mubarakin välittömästä lähtemisestä ja vallansiirrosta.

Yhdysvaltain asevoimien komentajan Mike Mullenin mukaan Egyptin armeijan johto on vakuuttanut hänelle, etteivät sotilaat ammu mielenosoittajia. Mullen kertoi asiasta televisiohaastattelussa.

EU käsittelee Egyptiä

EU:n johtajat ovat aloittamassa Brysselissä huippukokousta, jonka yhdeksi pääaiheeksi Egyptin kriisi nousee. EU-maiden odotetaan tuomitsevan väkivaltaisuudet ja vaativan nopean mutta hallitun siirtymäkauden aloittamista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel patisti jo Egyptin turvallisuusviranomaisia huolehtimaan siitä, että ihmiset voivat tänään rauhassa ja vapaasti osoittaa mieltään Egyptissä.

EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että Egyptin hallitus ja oppositio saadaan vuoropuheluun keskenään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?