Ulkomaat

Taidesalapoliisi: Mona Lisa oli mies

Julkaistu:

Maailmankuulun Mona Lisa -maalauksen esikuvana ja mallina toimi sittenkin Leonardo da Vincin pitkäaikainen miespuolinen oppilas, kumppani ja mahdollinen rakastaja, väittää italialaistutkija.

Saman tutkijan mukaan taulu edustaa Leonardon taiteellisia ja tieteellisiä näkemyksiä. Da Vinci teki taulua useissa jaksoissa vuosien mittaan, sai inspiraatioita eri paikoista ja kätki kankaan täyteen symbolisia merkityksiä.

Silvano Vincetin teoria on yksi monista vuosien varrella kiertäneistä. Mona Lisan on aiemmin epäilty olevan myös taiteilijan ”valepukuinen” omakuva, mutta suurin osa asiantuntijoista uskoo malliksi firenzeläisen kauppiaan vaimoa Lisa Gherardinia.

Oppipoika Gian Giacomo Caprotti, joka tunnettiin myös nimellä Salai, työskenteli Leonardolle yli 20 vuoden ajan. Useimpien tutkijoiden mukaan he olivat myös rakastavaisia.

Vincetin mukaan useat Leonardonn työt, kuten Johannes Kastaja, perustuivat lempimalli Salaihin. Näissä maalauksissa Salai on hoikka, melko naismainen nuori mies, jolla on pitkät punaruskeat hiukset.

Vincentin mukaan erityisesti Mona Lisan suu ja nenä muistuttavat hämmästyttävästi Salaita. Vincentin mukaan osa piirteistä on silti voinut tulla naisilta.

”Taidesalapoliisi” Vincenti tunnetaan CSI-tyyppisistä tutkimusmenetelmistään. Hän nousi kuuluisuuteen viime vuonna kerrottuaan löytäneensä taiteilija Caravaggion kauan kadoksissa olleet luut.

Vain joitain viikkoja sitten Vincenti julisti löytäneenä Mona Lisaan kätketyt kirjaimet S ja L sekä luvun 72.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt