Kairon kaaos pahenee: Satoja loukkaantunut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kairon kaaos pahenee: Satoja loukkaantunut

Ainakin kolme on kuollut ja yli 600 loukkaantunut presidentti Mubarakin vastustajien ja kannattajien välisissä kahakoissa Kairossa.

2.2.2011 17:57 | Päivitetty 3.2.2011 0:51

Kairossa ainakin kolme ihmistä on kuollut ja noin 640 loukkaantunut presidentin vastustajien ja kannattajien välisissä yhteenotoissa.

Ensiapuklinikan mukaan loukkaantuneita olisi jopa 1 500.

Egyptin varapresidentti on kehottanut mielenosoittajia noudattamaan ulkonaliikkumiskieltoa ja lähtemään koteihinsa, jotta tilanne rauhoittuisi. Nykyhallinnon vastustajat ovat uhanneet jatkaa mielenosoituksia, kunnes presidentti Hosni Mubarak eroaa. Mubarak on luvannut väistyä vallasta virkakautensa lopussa syksyllä.

Egyptin terveysministeri Ahmed Sameh Farid sanoi, että yksi menehtyneistä oli ilmeisesti turvallisuusjoukkojen jäsen.

Egyptin valtiollinen televisiokanava välitti keskiviikkoiltana määräyksen, että kaikkien mielenosoittajien on poistuttava Tahririn aukiolta Kairosta välittömästi.

Määräys kaikui kuuroille korville.  

Laukaukset kaikuivat aukiolla

Tuhansia Mubarakin kannattajia rynnisti Tahririn aukiolle, osa heistä hevosten ja kamelien selässä keppejä ja piiskoja heiluttaen. Presidentin kannattajat ja vastustajat heittelivät toisiaan kivillä ja kävivät nyrkkitappeluita.

Satojen kerrottiin loukkaantuneen kahakoissa. Aukiolla myös ammuttiin ilmaan.

Opposition mukaan osa Mubarakin tukijoista oli siviilivaatteisiin pukeutuneita turvallisuuspoliisin jäseniä, osa paikalle kerättyjä huligaaneja.

Huhuja liikkui siitä, että ihmisille oli maksettu 12 euron suuruinen summa osallistumisesta presidenttiä tukeviin joukkoihin.

Aukiolla olevat sotilaat seurasivat kahakoita puuttumatta tilanteeseen. Jotkut nousivat panssarivaunujen päälle seisomaan ja vetosivat ihmisiin, jotta he pysyisivät rauhallisina.

Opposition johtohahmo Mohamed ElBaradei kehotti armeijaa suojelemaan egyptiläisten henkeä. ElBaradein mukaan hänellä on todisteita siitä, että Mubarakin tukijoukoissa on poliiseja.

Armeija kehotti aiemmin keskiviikkona mielenosoittajia palaamaan koteihinsa, koska heidän vaatimuksensa on armeijan mukaan nyt kuultu.  

Tunteet kuumina

STT:n toimittaja kertoi aamupäivällä Kairosta, kuinka tunteet kaupungissa kävivät kuumina.

Toimittaja näki, kuinka sotilas pelasti yhden miehen väkijoukon kynsistä. Ulkomaalaisten perään nuoret miehet huusivat "Emme pidä teistä!".

Mubarakin lupaus olla osallistumatta ensi syksyn vaaleihin ei tehnyt mielenosoittajiin minkäänlaista vaikutusta. Protestoijat samoin kuin useiden maiden johtajat vaativat, että vallanvaihdon on tapahduttava heti.

Monet kaduilla kannattivat STT:n toimittajan mukaan turvallisuuspoliisin entistä päällikköä Omar Suleimania, joka nimitettiin viikonloppuna varapresidentiksi. Mohamed ElBaradei ei sen sijaan tukea saanut.

–Hän on asunut yli 20 vuotta poissa maasta. Hän ei tunne todellisuuttamme. Täällä on köyhyyttä. Hän istuu vain ja syö sushia, eräs mielenosoittaja sanoi.

"Setä Mubarak"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Mubarakin kanssa sen jälkeen kun tämä oli tiistai-iltana ilmoittanut, ettei lähde tavoittelemaan kuudetta kautta. Mubarak vakuutti, ettei hänellä ollut missään vaiheessa aikeitakaan jatkaa vallassa.

Obama kertoi tehneensä Mubarakille selväksi, että vallansiirron on oltava rauhanomainen ja sen on tapahduttava heti. Samanlaisia vaatimuksia tuli myös useiden muiden maiden johtajilta.

Heti presidentin puheen jälkeen yöllä televisio näytti kuvaa Mubarakia tukevista mielenosoittajista Kairossa. Keskiviikkona presidentin tukijat kulkivat kaupungilla huutaen "Kiitos presidentti!". Pienen tytön poskeen oli maalattu teksti "Setä Mubarak".

– Jos nämä ihmiset todella tukevat Mubarakia, missä taivaan tähden he ovat olleet kuluneen viikon aikana, päivitteli 30-vuotias PR-nainen Mayan Fawaz. Hänen mukaansa tukimielenosoitukset vaikuttivat masinoiduilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?