Kongressiedustaja Gabrielle Giffords tulee kokemaan vaikeita hetkiä kuntoutuksessa. Mark Steinhubl kävi läpi samoja asioita kaksi vuotta sitten.

Nuorta Mark Steinhublia ammuttiin päähän kaksi vuotta sitten.
Hän menestyi hyvin koulussa ja pelasi rugbya koulun joukkueessa. Marie-äidin mukaan poika oli tyypillinen 18-vuotias, jolla ”ei ollut pahemmin käyttöä vanhemmilleen”.

Kaikki muuttui kuitenkin joululoman viimeisenä päivänä vuonna 2009. Luoti lävisti Mark Steinhublin oikean aivolohkon hänen vieraillessaan ystävänsä luona.

Steinhubl ei puhunut New York Timesin haastattelussa ampumisesta, sillä hän ei muista tapahtumia. Herääminen sairaalassa sen sijaan on jäänyt mieleen.

- Olin hämmentynyt ja tuskastunut. Miksi olin niin valkoisessa paikassa? nuori mies kertasi kokemuksiaan.

Tammikuun kahdeksantena päivänä demokraattien kongressiedustaja Gabrielle Giffords joutui mielipuolisen hyökkäyksen kohteeksi Arizonan Tucsonissa ostoskeskuksen parkkipaikalla. Häntä ammuttiin lähietäisyydeltä päähän käsiaseella.

Giffordsin toipuminen on tähän mennessä ollut nopeaa. Hänet siirrettiin perjantaina hoidettavaksi TIRR Memorial Hermann -sairaalaan Houstoniin.

Samassa paikassa on tarkoitus aloittaa kuntoutus, kun kongressiedustajan kunto kohenee tarpeeksi. Giffordsin tapauksessa luoti lävisti vasemman aivolohkon.

- Hänen täytyy ymmärtää, että toipuminen ei tapahdu välittömästi. Hänen täytyy asettaa itselleen pieniä tavoitteita kerrallaan, samassa sairaalassa hoidettavana ollut Steinhubl kertoi haastattelussa.

Kuntoutusjakson jälkeen nuori mies sai käytyä koulunsa loppuun ja pääsi sisään teksasilaiseen yliopistoon – vain yhdeksän kuukautta ampumisen jälkeen. Toipuminen ei kuitenkaan ollut itsestään selvää.

Kirurgit leikkasivat Steinhublia neljä kertaa. Vaikeiden vammojensa takia hän menetti näön oikeasta silmästään ja kuulon oikeasta korvastaan.
Vielä neljä viikkoa leikkauksen jälkeen nuorukaisen vasen puoli kehosta oli halvaantunut.

- Mielessäni pystyin tekemään kaikkia asioita, mutta kun yritin lähettää keholleni käskyjä, en pystynytkään, hän kertoi.

Potilaan oikeaan käteen laitettiin lapanen ja käskettiin käyttää vasenta kaikkeen. Steinhubl poimi vasemmalla kädellään milloin marmorikuulia, milloin hammastikkuja. Mielessään hän taisteli masennusta ja toivottomuutta vastaan.

Myös lauseiden muodostaminen ja yksinkertaiset laskutehtävät aiheuttivat suuria vaikeuksia.

- Se oli todella hidasta. Minun täytyi kaivaa vastauksia syvältä, Steinhubl kuvaili.

Kun kolme viikkoa kuntoutuksesta oli takana, Steinhubl alkoi kävellä. Tämän jälkeen toipuminen eteni nopeammin.

Nykyään hän opiskelee yliopistossa ja asuu yksin, mutta vasen silmä ja korva eivät edelleenkään toimi.

Opiskelijanuorukaisen aivot ovat edelleen toipumistilassa, joten hän opiskelee omaan rauhalliseen tahtiinsa. Kaikkia kursseja ei kannata valita, ja tentteihin Steinhubl tarvitsee lisäaikaa.

Myös vasemman käden käyttö on sen verran kömpelöä, että kitaransoitto on täytynyt jättää taakse.

- Voin kuitenkin pelata Guitar Heroa, hän vitsaili.