Ulkomaat

Uusi kuva Orionin sumusta julkaistiin

Julkaistu:

Tällä viikolla julkaistiin uusi kuva noin 1350 valovuoden päästä.
Euroopan eteläisen observatorion ESO:n kuvassa on Orionin sumu.

Kysessä on tähtitaivaan kirkkain kaasusumu, joka on helposti havaittavissa myös paljain silmin pimeällä taivaalla.

Kuva on otettu Chilen La Sillassa olevalla 2,2-metrisellä MPG/ESO-teleskoopilla.

Kaksi aurinkoa vuonna 2012?

Orionin tähdistössä sijaitseva Betelgeuse-tähti puolestaan nousi otsikoihin maailmalla, kun asiantuntijat pohdiskelivat ylijättiläisvaiheessa olevan tähden räjähtämistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hurjimpien visioiden mukaan maapallolla olisi hetkellisesti "kaksi aurinkoa" jo vuonna 2012 – tai sitten vasta miljoonien vuosien päästä. Varmasti ei voida tietää edes sitä, onko tähti jo räjähtänyt.

- Betelgeuse sijaitsee useiden satojen valovuosien päässä, joten jos se valaisee taivaan vuonna 2012, se on räjähtänyt jo keskiajalla, sanoo Australian Etelä-Queenslandin yliopiston fysiikan tohtori Brad Carter Fox Newsin mukaan.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Tähtien Sota –elokuvista tuttua kahta aurinkoa ei kannata liian innokkaasti odottaa maapallolle lähitulevaisuudessa.

- Tämä on melkoinen Hollywood-tarina. Kukaan ei tiedä, koska se oikeasti tapahtuu. 2012 on pelkkä arvaus. sanoo New Jerseyn teknologian instituutin professori Philip R. Goode Fox Newsille.

Orion

  • Orionin sumu on meitä lähinnä oleva uusien tähtien syntyalue. Vuonna 2007 selvisi, että se onkin "vain" noin 1350 valovuoden päässä.
  • Orionin tähdistön kirkkaimpiin tähtiin kuuluvat Rigel ja punainen ylijättiläistähti Betelgeuse
  • Tähtien Sota –elokuvien Tatooine-planeetalla on kaksi aurinkoa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt