Vaiettu salaisuus julki: Näin Vatikaani suojeli pedofiilipappeja

Julkaistu:

Vatikaani vastusti Irlannin katolista kirkkoa paljastamasta pedofiliatapauksia.
Vastikään julki tulleen, vuonna 1997 lähetetyn kirjeen mukaan Vatikaani painosti Irlannin katolilaispiispoja olemaan raportoimatta epäiltyjä lasten hyväksikäyttötapauksia viranomaisille.

Kirjeessä paljastuu Vatikaanin kielteinen kanta Irlannin katolisen kirkon ajatukseen auttaa viranomaisia tunnistamaan pedofiilipappeja vuonna 1996, kertoo uutistoimisto AP.

Edesmenneen arkkipiispa Luciano Storeron allekirjoittamassa kirjeessä varoitettiin irlantilaispiispoja siitä, että heidän yhteistyönsä viranomaisten kanssa ”nostattaa epäilyksiä moraalia ja kanonista oikeutta kohtaan”.

Kanonisen oikeuden mukaan hyväksikäyttöepäilyt ja niiden rangaistukset pitäisi käsitellä kirkon sisällä. Arkkipiispa Storeron mielestä kanonista oikeutta tuli toteuttaa pikkutarkasti. Toisin sanoen pedofiliaepäilyt olisi pitänyt pitää kirkon seinien sisällä.

Storero toimi Vatikaanin ja Paavi Johannes Paavali II:n edustajana Irlannissa vuodesta 1995 aina kuolemaansa saakka. Storero kuoli vuonna 2000 74-vuotiaana.

Kirje heikentää Vatikaanin väitteiden uskottavuutta siitä, että katolisia pappeja ei olisi ohjeistettu vaikenemaan rikosepäilyistä. 

- Kirjeellä on suuri maailmanlaajuinen merkitys. Se todistaa Vatikaanin aikeet vaientaa raportointi viranomaisille hyväksikäyttötapauksista. Jos tuollainen ohjeistus on koskenut Irlantia, niin se on koskenut muutakin maailmaa, kommentoi Amnestyn Irlannin johtaja Colm O’Gordman AP:lle.

Neljäntoista vuoden takainen kirje päätyi julkisuuteen Irlannin yleisradioyhtiö RTE:n kautta.

RTE kertoi saaneensa kirjeen irlantilaiselta piispalta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt