Hitleriä pilkkaava kirkkomaalaus löytyi Ranskasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hitleriä pilkkaava kirkkomaalaus löytyi Ranskasta

Ranskassa on paljastunut 70 vuotta vanha lasimaalaus, joka kuvaa Adolf Hitleriä verenhimoisena Herodes-kuninkaana.

Hitlerin hiusmalli näkyy selkeästi lasimaalauksessa.­

17.1.2011 8:37

Lasimaalauksessa ilmetty Hitler-hiuksinen kuningas valmistautuu mestaamaan pyhimyksen, jonka uskotaan esittävän juutalaista.

Lasimaalaus on ollut paikoillaan Montgeronin kirkossa vuodesta 1941, jolloin Ranska oli jo natsi-Saksan miehittämä. Yhdennäköisyys Hitlerin kanssa paljastui kuitenkin vasta äskettäin.

- Hahmolla on Hitlerin hiukset, mutta viikset ovat peittyneet käden taakse, jotta taiteilija ei olisi joutunut vaikeuksiin, kirkon pappina toimiva isä Dominique Guerin brittilehti Daily Mailille.

Jos natsit olisivat keksineet yhteyden, taiteilijat olisi todennäköisesti teloitettu ja maalaus tuhottu. Maalaus esittää taidehistorioitsijoiden mukaan Hitlerin selvästi irvokkaana ja verenhimoisena hallitsijana, jollaisena Herodestakin pidettiin.

- Vain harvat ovat huomanneet sen vuosien varrella. Se on ymmärrettävää. Jos joku olisi sodan aikana tiennyt mitä se esittää, hän olisi ollut vaikeuksissa, pohti paikallinen historioitsija Renaud Arpin.

Lasimaalauksen tekijät olivat tunnetut Maumejeanin veljekset, joiden lasiteoksia on useissa ranskalaiskirkossa. Heidän tiedetään ottaneen poliittisesti kantaa muuallakin.

- Hitlerin kuvaaminen oli osoitus taiteellisesta ja uskonnollisesta vastarinnasta. Se on kiehtova tarina, joka osoittaa lasimestareilta melkoisia hermoja, ylisti kunnallispoliitikko Isabelle Bigand-Viviani.

Lasimaalaus kuvaa mestausta.­

Hitler-maalaus sijaitsee tässä kirkossa Montregonissa Ranskassa.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?