"Kyrsiintynyt" Julian Assange vastusti jälleen Ruotsiin luovutusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Kyrsiintynyt" Assange vastusti jälleen Ruotsiin luovutusta

Wikileaksin nokkamies Julian Assange, 39, tervehti toimittajia kädenheilautuksella saapuessaan juristinsa kanssa tiistaiaamuna oikeudenkäyntiin Lontooseen.

Julian Assangen varsinaista luovutusta käsittelevä oikeudenkäynti pidetään 7.-8. helmikuuta.

11.1.2011 14:08 | Päivitetty 11.1.2011 15:30

Lyhyt istunto Belmarshin tiukasti vartioidussa käräjäoikeusessa Itä-Lontoossa oli jälleen iso mediatapahtuma.

Satapäin toimittajia ja Assangen kannattajia ahtautui oikeustalon eteen rauta-aidan taakse.

Times-lehden toimittaja kertoi Twitterissä Assangen kertoneen hänelle olevansa "kyrsiintynyt petollisuuden erilaisista muodoista". Tuomari salli toimittajien twiitata myös oikeussalista. Assangea kuvailtiin rennoksi.

Mustaan pukuun pukeutunut Assange puhui lyhyesti istunnon jälkeen medialle.

- Olemme onnellisia tämän päivän lopputuloksesta, hän sanoi ja kertoi saaneensa oikeudelta luvan julkaista oman näkemyksensä myöhemmin päivällä netissä.

Assange vakuutti myös Wikileaks-vuotosivuston jatkavan työtään yhteistyössä kansainvälisten lehtien ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa.

Kyseessä oli valmisteleva istunto, jossa päätettiin varsinaisen luovutusoikeudenkäynnin yksityiskohdista. Ruotsin luovutusvaatimusta käsitellään lontoolaisoikeudessa 7. ja 8. helmikuuta.   Assange taistelee Ruotsiin passitusta vastaan. Ruotsin viranomaiset vaativat Britanniaa luovuttamaan Assangen vastaamaan seksuaalirikossyytöksiin.

Kaksi ruotsalaisnaista on kertonut poliisille kovakouraisen Assangen vaatineen suojaamatonta seksiä. Syyttäjä epäilee Assangen muun muassa harrastaneen seksiä nukkuvan naisen kanssa, mikä maan lain mukaan voi olla raiskaus.

Assange kiistää kaikki rikokset. Hänen mukaansa seksiä harrastettiin yhteisymmärryksessä. Assange tukijoineen uskoo seksirikossyytösten olevan osa Yhdysvaltojen masinoimaa poliittista ajojahtia.

Britannian poliisi pidätti Assangen Ruotsin tekemän pidätysmääräyksen nojalla joulukuussa Lontoossa.

Mies istui yhdeksän päivää vankilassa ennen kuin korkein oikeus vapautti hänet 240 000 punnan (noin 288 000 euron) takuita vastaan.   Frontline-journalistiklubin isäntä Vaughan Smith tarjosi Assangelle turvapaikan kotikartanossaan Norfolkissa, jossa Assange vietti myös joulun.

Assangen on pidettävä nilkassaan elektronista valvontarengasta ja ilmoittauduttava paikallisella poliisiasemalla päivittäin. Assange on kuvaillut oloja huipputeknologiseksi kotiarestiksi.

Assange kertoi hiljattain sveitsiläiselle sanomalehdelle harkitsevansa Sveitsiin tai synnyinmaahansa Australiaan muuttoa.

Hän ei kuitenkaan suostunut paljastamaan, aikooko hakea Sveitsistä poliittista turvapaikkaa, jolloin hän olisi turvassa Yhdysvaltoihin luovutukselta.

Assange kertoi myös, että Wikileaks on menettänyt yli 480 000 euroa viikossa siitä lähtien, kun se alkoi julkaista USA:n kohuttuja diplomaattiasiakirjoja.

Muistelmat luvassa

Assange on tehnyt sopimuksen paljastuskirjasta. Guardianin toimittajien kirjoittaman WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy -nimisen teoksen on määrä ilmestyä ensi kuussa.

Mies suunnittelee myös omien muistelmiensa kirjottamista.

Assangen lakitiimi julkaisi asianajotoimiston nettisivulla 35-sivuisen puolustuskirjelmän.

Juristit vetoavat useisiin muotoseikkoihin, joiden perusteella ruotsalaissyyttäjän tekemä pidätys- ja luovutusmääräys olisi laiton.

He pitävät Assangea ruotsalaisten syyttäjäviranomaisten "laittomuuksien tai korruption uhrina" ja pelkäävät, että Assange luovutetaan Ruotsista Yhdysvaltoihin ihmisoikeussopimusten vastaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?