Paavi otti yllättäen kantaa alkuräjähdykseen

Julkaistu:

Paavi benedictus XVI puhui loppiaismessussaan muun muassa maailman synnystä.

torstaina.

Poikkeuksellinen kannanotto näinkin yksityiskohtaiseen kysymykseen tapahtui loppiasmessussa, jossa paavi kehotti kristittyjä hylkäämään ajatuksen vahingossa syntyneestä maailmasta.

- Pohtiessamme maailmankaikkeutta voimme helposti löytää siitä jotain perustavanlaatuista, luojan viisauden ja Jumalan loppumattoman luovuuden, paavi lausui.

Paavi on aiemmin käsitellyt puheissaan evoluutiota, mutta välttänyt tarkkoja tieteen kysymyksiä, kuten alkuräjähdystä, jonka tiedemiehet sijoittavat tapahtuneeksi 13,7 miljardia vuotta sitten.

Benedictuksen mukaan tietyt tieteelliset teoriat ovat "mieltä rajoittavia", koska niissä voidaan päätyä vain tiettyyn pisteseen eivätkä ne selitä todellisuuden koko luonnetta.

Hänen mukaansa tieteelliset teoriat maailmankaikkeuden ja ihmisten kehittymisestä eivät ole ristiriidassa uskon kanssa, mutta ne jättävät monia kysymyksiä auki.

Sekä Benedictus että tämän edeltäjä Johannes Paavali II ovat yrittäneet eroon katolisen kirkon tieteenvastaisesta mielikuvasta. Kirkko hyväksyy nykyään evoluutioteorian, mutta uskoo Jumalan olleen evoluution takana.

Kreationismin opettamisen lopettanut kirkko sanoo nykyään myös, että Raamatun luomiskertomus on vertauskuva Jumalan luomistyölle, ei kirjaimellinen tarina kuudesta luomispäivästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt