Obaman uudistukset vaarassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obaman uudistukset vaarassa

Republikaanien valtaama edustajainhuone haastaa Obaman.

Republikaanit haluavat jarruttaa presidentti Obaman terveydenhuoltouudistusta.

4.1.2011 20:03 | Päivitetty 4.1.2011 20:04

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kohtaa keskiviikkona uuden kongressin, jonka alahuone siirtyi marraskuisissa vaaleissa republikaanien haltuun.

Republikaanit ovat uhonneet olevansa valmiita taisteluun. Ensimmäisenä heidän tähtäimessään on Obaman terveydenhuoltouudistus, joka hyväksyttiin maaliskuussa. Republikaanit ovat uhanneet jarruttaa lain toimeenpanoa kaikin keinoin.

- "Obama-hoito" tappaa työpaikkoja sekä suurissa että pienissä yrityksissä, uhosi edustajainhuoneen tulevan enemmistöjohtajan Eric Cantonin tiedottaja.

Jo ennalta tiedetään, että kaikki yritykset kaataa terveydenhuoltouudistus tyssäisivät senaattiin, joka on yhä demokraattien hallussa.

Hanke kuitenkin osoittaa, kuinka kovilla republikaanit ovat valmiita ampumaan vaalivoittonsa jälkeen. Samalla he saavat nostettua epäsuositun uudistuksen jälleen uutisotsikoihin.

Republikaanien uhoa selittävät myös ensi vuoden presidentinvaalit, joihin haetaan vauhtia jo nyt.

- Toivon, että (edustajainhuoneen uudeksi puhemieheksi veikattu) John Boehner ja (senaatin vähemmistöjohtaja) Mitch McConnell tajuavat, että vuonna 2012 on runsaasti aikaa kampanjoida. Työmme tänä vuonna on varmistaa, että talous kääntyy nousuun, Obama vetosi republikaanijohtajiin.

Republikaaneilla pitkä muutoslista

Republikaaneilla on muitakin metkuja mielessään. He aikovat jarrutella kaikin mahdollisin tavoin uusia ilmastonsuojelumääräyksiä ja päästörajoituksia.

Useimmat republikaaneista ovat tyytymättömiä vuoden lopussa vaivalla aikaansaatuun sopuun verohelpotuksista. He haluavat muuttaa vauraimpia amerikkalaisia suosivat helpotukset pysyviksi sovitun kahden vuoden määräajan sijasta.

Obama saanee sanoa hyvästit myös toiveilleen Guantanamon vankileirin sulkemisesta sekä maahanmuuttolakien uudistuksesta.

Luvassa on myös tiukkaa kädenvääntöä talouskysymyksistä. Obaman hallinto haluaa nostaa valtion lainanoton kattorajaa keväällä.

Republikaanit vastustavat nostoa, mutta saattavat suostua siihen, jos säästötoimina muun muassa köyhille suunnattua koulutusapua ja ulkomaanapua leikataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?