Tanskan poliisi esti terrori-iskun Jyllands-Posteniin

Julkaistu: , Päivitetty:

Tanskan poliisi on pidättänyt neljä henkilöä epäiltynä terrori-iskun suunnittelusta Kööpenhaminassa. Viides epäity otettiin kiinni Tukholmassa.
Poliisin iskut Kööpenhaminassa ja Tukholmassa olivat Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon ja Tanskan viranomaisten yhteisoperaatio, jota oli valmisteltu jo pitkään.

Ruotsin suojelupoliisi Säpo ja Tanskan turvallisuuspoliisi PET olivat seurannut epäiltyjen liikkeitä vuorokauden ympäri monta kuukautta. Miehiä ei pidätetty aiemmin, koska poliisi halusi kerätä riittävästi todisteita heitä vastaan.

Epäiltyjen kohteena oli rakennus, jossa sijaitsee Jyllands-Postenin lisäksi myös Politiken-lehden toimitus Kööpenhaminassa.

Lehti julkaisi monia muslimeja järkyttäneet Muhammed-pilapiirrokset syyskuussa 2005. Samassa talossa sijaitsee myös Politiken-lehden toimitus.

Kööpenhaminan pidätykset tehtiin kahdessa asunnossa, joista toinen sijaitsee Herlevissä ja toinen Grevessä. Ekstra-Bladetin mukaan miesten hallusta löytyi muun muassa äänenvaimentimella varustettu konepistooli  ja aseeseen kuuluvia patruunoita.

Lehden mukaan pidätetyt matkustivat Tanskaan keskiviikon vastaisena yönä. Yksi heistä on 44-vuotias Tunisian kansalainen, yksi 29-vuotias libanonilaissyntyinen ruotsalainen, yksi 30-vuotias Ruotsin kansalainen ja yksi 26-vuotias irakilainen turvapaikanhakija, joka asuu Tanskassa. Muiden asuinpaikka on Ruotsi.

Tukholmassa poliisin haaviin joutui puolestaan 37-vuotias Ruotsin kansalainen, jolla on tunisialainen tausta.

- Heidän tarkoituksenaan oli tappaa niin monta ihmistä  kuin mahdollista, sanoi Tanskan turvallisuuspoliisin PET:n päällikkö Jacob Scharf Ekstra Bladetin mukaan.

Muhammed-pilapiirrokset tehnyt Kurt Westergaard joutui viime tammikuussa vakavaan vaaraan, kun somalitaustainen mies yritti tappaa hänet kirveellä. Westergaard pääsi kuitenkin pakoon miestä.

Tanskan oikeusministeri Lars Barfoed piti pidätettyjen hanketta kaikkein vakavimpana terroriuhkana, joka on kohdannut Tanskaa.

- On kuohuttavaa, että militantin islamistisen taustan omaavalla ryhmä oli ilmeisen konkreettinen suunnitelma toteuttaa hyvin vakava terrori-isku maassamme, Barfoed sanoi.

Jyllands-Postenia on uhattu ennenkin

Syyskuu 2005: Tanskalainen sanomalehti Jyllands-Posten julkaisee sarjan pilakuvia profeetta Muhammadista.

Helmikuu 2008: Kolme miestä otetaan kiinni Tanskassa epäiltynä yhden pilapiirrosten tekijän, tanskalaisen Kurt Westergaardin murhan suunnittelusta.

Lokakuu 2009: Yhdysvalloissa otetaan kiinni kaksi miestä, joita epäillään suunnitelmasta iskeä Jyllands-Postenin toimitukseen Kööpenhaminassa.

Tammikuu 2010: Veitsellä ja kirveellä aseistautunut mies hyökkää Kurt Westergaardin taloon Tanskassa. Westergaard ehtii paeta turvahuoneeseen.

Syyskuu 2010: Norjassa terroriteon suunnittelusta vankilassa istuva mies kertoo, että iskun kohteena olisi ollut Jyllands-Posten.

Syyskuu 2010: Kööpenhaminan poliisi pidättää miehen, jonka räjähdevyö oli räjähtänyt osittain hotellissa. Mieheltä löydetään kartta, johon on merkitty Jyllands-Postenin Århusin-toimituksen osoite.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt