Julkkistukijat tarjoutuivat maksamaan Assangen takuut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Julkkistukijat tarjoutuivat maksamaan Assangen takuut

Tukijat pitävät Wikileaksin perustajan tapausta perusteettomana ajojahtina.

Mielenosoittajat vaativat Assangen vapauttamista Lontoossa.

7.12.2010 20:23

Lontoon Westminsterin käräjätalon eteen pakkautui tiistaina satapäin toimittajia ja kuvaajia, kun tieto Wikileaksin perustajan Julian Assangen, 39, pidätyksestä tuli julki.

Paikalle saapui myös julkkiksia, muun muassa kirjailija John Pilger, elokuvaohjaaja Ken Loach ja seurapiiriperijätär Jemina Khan, jotka tarjoutuivat maksamaan 180 000 puntaa (noin 214 000 euroa) takuita.

He eivät usko, että kysymys on raiskausoikeudenkäynnistä. Pilgerin mukaan Assange on Wikileaks-paljastuksillaan demokratiaa edistäessään saanut vaikutusvaltaisia vihamiehiä.

Khan kertoi, ettei tunne Assangea henkilökohtaisesti, mutta haluaa tukea vapaata tiedonvälitystä ja kansalaisten oikeutta tietoon.

Tukijoiden pettymykseksi Assangen asianajaja saapui iltapäivällä tunnin kuulemistilaisuuden jälkeen oikeustalon portaille ilmoittamaan tuomarin hylänneen takuut. Assangesta itsestään nähtiin vain vilaus turva-auton takapenkiltä.

Edessä kuukausien oikeustaisto?

Tuomari määräsi Assangen vankilaan odottamaan Ruotsin viranomaisten tekemän pidätys- ja luovutusmääräyksen käsittelyä. Oikeudenistunto jatkuu Lontoossa 14. joulukuuta. Asianajajan mukaan Assange yrittää toistamiseen päästä vapaaksi takuita vastaan.

Ruotsalaistuomari haluaa Assangen oikeuteen vastaamaan kahden naisen esittämiin seksirikossyytteisiin. Assange myöntää harrastaneensa seksiä kyseisten naisten kanssa, mutta kiistää kaikki rikokset.

Edessä voi olla kuukausien oikeustaisto, sillä Assange ilmoitti taistelevansa Ruotsiin luovutusta vastaan. Hän on tarjoutunut vastaamaan syytteisiin Lontoosta käsin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan prosessi voi kestää jopa vuoden ottaen huomioon Assangen maineen ja tapauksen poliittisen arkaluontoisuuden.

Asianajajansa mukaan Assange on halukas kuulemaan syytteiden yksityiskohdat ja puhdistamaan maineensa. Asianajaja kertoi monien tarjonneen tukea hänen päämiehelleen. Hän piti Wikileaks-sivuston perustajan pidätystä poliittisena ajojahtina, vaikka luovutusta vaativa ruotsalaistuomari vakuuttaa, ettei syytteillä ole mitään tekemistä Wikileaksin ja sen tekemien kohupaljastusten kanssa.

Ajojahtiin uskoivat myös lontoolaiselle käräjätalolle tiistaina saapuneet mielenosoittajat, joiden kylttien mukaan raiskaussyytteet ovat tekaistuja ja sananvapaus on uhattuna.

Ruotsalaissyyttäjä puolestaan kommentoi tiistaina, että raiskauspäilyt ovat päteviä eikä niillä ole mitään tekemistä Wikileaksin paljastusten kanssa.

Jos ruotsalaisviranomaisten pidätysmääräys on lontoolaistuomarin mielestä laillisesti pätevä, Assange voidaan luovuttaa Ruotsiin.

Assangen tukijat pelkäävät miehen päätyvän Ruotsista edelleen Yhdysvaltoihin, joka syyttää Assangen Wikileaks-paljastusten vaarantaneen maan turvallisuuden.

Yhdysvallat piti tiistaista pidätystä hyvänä uutisena, mutta korosti, että kyseessä on Britannian ja Ruotsin välinen asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?