Nasan mullistava löytö: Käsitys elämän synnystä uusiksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nasan mullistava löytö: Käsitys elämän synnystä uusiksi

Nasan löytö muuttaa käsitykset siitä, mitä tarvitaan elämän syntyyn ja ylläpitämiseen.

Myrkkyjärven pohjasta löydetty pieneliö käyttää elintoimintoihinsa järven arseenia fosforin sijasta.­

2.12.2010 21:38

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kohulöytö ”uudesta elämänmuodosta” herätti ennakkoon valtavan kohun.

Toiveikkaimmat ehättivät ounastella, että tieteistarinat pienistä vihreistä miehistä osoittautuisivat tosiksi ja että ulkoavaruudesta olisi löytynyt elämää.

Vaikka löytö ei ollut aivan näin dramaattinen ja se tehtiin maapallolta, muuttaa se kuitenkin käsitykset siitä, mitä tarvitaan elämän syntyyn ja ylläpitämiseen.

Nasan tutkimusten mukaan Yhdysvalloissa olevan myrkkyjärven pohjasta löydetty pieneliö käyttää elintoimintoihinsa järven arseenia fosforin sijasta. Eliön kemia on todella poikkeuksellinen, koska tutummin arsenikkina tunnettu arseeni on yksi tunnetuimmista myrkyistä maapallolla.

–Uutta on se, että arseenia käytetään rakennuspalikkana organismissa, selitti Ariel Anbar, yksi tutkimuksen kirjoittajista lehdistötiedotteessa. Löytö tehtiin Arizonan osavaltion yliopiston School of Earth and Space Exploration -laitoksella. Tutkimus oli Nasan rahoittama.

Teoriat elämästä uusiksi

Astrobiologien tekemän löydön uskotaan tarkoittavan sitä, että jos uudenlaista elämää voi löytyä myrkyllisestä järvestä, sitä voi olla myös ulkoavaruudessa.

–Me olemme sen vallassa, mitä tiedämme elämästä nykyisellään. On hyvin vaikea tietää, kuinka paljon se voi muuttua, kuinka erilaista se voi olla ja silti toimia, Anbar pohti.

Nykytiedon mukaan elämän ehdot muodostuvat vedystä, hiilestä, hapesta, typestä, rikistä ja fosforista.

–Jos jokin voi tehdä jotain näin odottamatonta maapallolla, niin mitä muuta emme ole vielä nähneet? Nyt on aika ottaa siitä selko, painotti tutkija Felisa Wolfe-Simon.

Ennen kuin tieto arseenijärvestä vuosi julkisuuteen, monet avaruusintoilijat veikkailivat että Saturnuksen suurimmasta kuusta Titanista olisi löytynyt merkkejä elämästä.

Kohuttu Monojärvi sijaitsee Kaliforniassa, Yosemiten kansallispuistossa. Uudenlainen, arseenia käyttämä mikrobi elää sen pohjassa.

Tohtori Ronald Oremland (vasemmalla ja tohtori Felisa Wolfe-Simon tutkivat Nasan tekemiä löydöksiä.­

Felisa Wolfe-Simon ottamassa näytteitä arseenijärven rannalta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?