Ruotsalaisten virhe esti Julian Assangen pidätyksen? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaisten virhe esti Julian Assangen pidätyksen?

Etsintäkuulutettu Julian Assange piileskelee tiettävästi Kaakkois-Britanniassa, mutta puutteellinen pidätysmääräys estää kiinnioton.

Julian Assange piileskelee tiettävästi Britanniassa.

2.12.2010 7:10 | Päivitetty 2.12.2010 14:29

Wikileaksin perustaja Julian Assange oleskelee tiettävästi Kaakkois-Englannissa, mutta häntä ei voida pidättää Ruotsin viranomaisten tekemän muotoseikan takia.

Asaista kertoivat brittilehdet torstaina. The Independentin mukaan brittipoliisi on ollut selvillä Assangen olinpaikasta jo yli kuukauden.

Ruotsi on antanut Assangesta kansainvälisen pidätysmääräyksen, jossa on kuitenkin tekninen virhe. Sen vuoksi Britannian poliisi ei ole toiminut.

- Englannin lain mukaan he tarvitsevat tarkan määrittelyn maksirangaistuksesta, joka kaikista neljästä epäillystä rikoksista seuraisi. Alkuperäisessä pidätysmääräyksessämme on kuitenkin määritelty maksimirangaistus vain vakavimmasta epäillystä rikoksesta, mikä on ruotsalainen tapa, selitti ruotsalaisen Expressen-lehden haastattelema asiantuntija Tommy Kangasvieri.

Ruotsin viranomaiset aikovatkin täydentää pidätysmääräystä.

Tukholman käräjäoikeus vangitsi Assangen poissaolevana pari viikkoa sitten. Hänet halutaan Ruotsiin vastaamaan ahdistelu- ja raiskaussyytöksiin, jotka hän on kiistänyt. Hän pitää syytteitä lokakampanjana Wikileaksia vastaan.

Assange on etsintäkuulutettu paitsi Ruotsissa ja Schengen-maissa myös muualla maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?