"Töykeä ja näsäviisas" prinssi Andrew myrskyn silmässä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Töykeä ja näsäviisas" prinssi Andrew myrskyn silmässä

Prinssi Andrew'n "töykeä käytös" on aiheuttanut diplomaattisen myrskyn Britanniassa Wikileaks-paljastusten jälkeen.

Kohun keskellä: prinssi Andrew (oik.) on joutunut arvostelun kohteeksi. Kuvassa prinssi Abu Dhabissa yhdessä prinssi Philipin kanssa.

30.11.2010 13:41

Yhdysvaltain mukaan "näsäviisas" prinssi Andrew on mustamaalannut paitsi muita maita myös oman maansa viranomaisia edistäessään maansa kauppaintressejä ulkomailla.

Washingtonin Kirgisian-lähettiläs Tatiana Gfoeller raportoi järkyttyneenä prinssin käytöksestä lokakuussa 2008. Britannian kauppaedustajana toimiva prinssi lateli törkeyksiä lounaalla, jolle osallistui brittiläisiä ja kanadalaisia liikemiehiä.

"Töykeää kieltä brittityyliin", lähettiläs kirjoittaa raportissaan.

Lähettilään mukaan prinssi hyökkäsi hämmästyttävän suoraan brittiläisiä korruptiotutkijoita vastaan. Lisäksi prinssi teki hyvin epäkohteliaita huomioita ranskalaisista ja amerikkalaisista.

Prinssi kuvaili korruptiota tutkineiden brittiviranomaisten työtä "typeryydeksi", kun puhe kääntyi Britannian ja Saudi-Arabian välisiin kohuttuihin asekauppoihin. Brittiläisen sotateollisuusyhtiön BAE Systemsin epäiltiin muun muassa maksaneen Saudi-Arabian kuningasperheen jäsenille yli miljardi puntaa kauppojen varmistamiseksi. Tutkimukset jätettiin kesken.

"Hänen äitinsä alaiset pöydän ympärillä osoittivat hyväksyntäänsä. Sitten hän otti käsittelyynsä tutkivat toimittajat, jotka työntävät nenänsä joka paikkaan ja (oletettavasti) vaikeuttavat brittiliikemiesten työtä. Yleisö käytännössä taputti", lähettiläs kauhistelee Washingtoniin lähettämässään muistiossa.

Hän kertoo liikemiesten valistaneen prinssiä, ettei Kirgisiassa voi tehdä mitään, ellei presidentti Bakijevin Maxim-poika saa osuuttaan.

"Prinssi Andrew otti aiheen vastaan riemumielin ja sanoi kuulevansa Maximin nimen jatkuvasti, kun keskustelee liiketoiminnasta tässä maassa", USA:n lähettiläs raportoi.

Prinssi vertasi korruptiota anoreksiaan, jota ulkopuoliset eivät voi parantaa.

"Heidän täytyy itse muuttua sisimmässään aivan kuin anorektikonkin täytyy hoitaa itse itsensä."

Eräs liikemies vertasi Kirgisian korruptiotilannetta 1800-luvun Kanadan Yukoniin: vain ne, jotka suostuvat osallistumaan paikalliseen korruptioon, pystyvät tekemään rahaa.

"Tässä kohdassa Yorkin herttua nauroi riehakkaasti sanoen: Kaikki tämä kuulostaa täsmälleen Ranskalta."

USA:n lähettiläs paheksuu myös prinssin "sairaalloista isänmaallisuutta". Prinssi loukkasi amerikkalaisia vastatessaan brittiliikemiehelle, jonka mukaan Britannian investoinnit Kirgisiaan ovat yhtä suuria kuin talousmahtina pidetyn Amerikan.

"Amerikkalaiset eivät ymmärrä maantiedettä. Eivät ole koskaan ymmärtäneet. Britanniassa meillä on maailman parhaat maantiedon opettajat", prinssi Andrew totesi.

Esiin ovat nousseet myös prinssin läheiset suhteet Kazakstanin valtaapitäviin öljymiljardööreihin. Presidentti Nursultan Nazarbajevin vävyn Timur Kulibajevin kerrotaan ostaneen reippaalla ylihinnalla kartanon, jonka prinssi Andrew oli saanut häälahjaksi kuningattarelta.

Myös brittimuusikko Elton Johnin nimi mainitaan Wikileaksin vuotamissa asiakirjoissa. Miehen kerrotaan kuitanneen miljoonan punnan esiintymispalkkion Kulibajevin 41-vuotisjuhlista.

Buckinghamin palatsi on kieltäytynyt kommentoimasta kohua.

Paljastukset eivät helpota prinssi Andrew'n asemaa, sillä tämän toimintaa maan kauppalähettiläänä on kritisoitu jo aikaisemmin muun muassa kalliiden matkojen ja epäilyttävien kartanokauppojen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?