IS:n Small Talk -blogi: Katen luokkaretki ja lordin harha-askel - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mistä Britannia puhuu: Katen luokkaretki ja lordin harha-askel

Prinssi Williamin kihlatun Kate Middletonin luokkaretki varasti mediahuomion Britanniassa. From pit to palace, kuopasta palatsiin, otsikoitiin uskomattomaksi kuvailtu tuhkimotarina.

20.11.2010 14:49

Keskiluokan kuningattareksi nimetyn Katen esi-isät raatoivat orjapalkalla Williamin sukulaisten omistamassa hiilikaivoksessa. Katen äiti oli lentoemäntä tavatessaan lennonselvittäjänä työskennelleen miehensä. Sittemmin he perustivat prinsessa-asuja ja muita lastenjuhlatarvikkeita myyvän perheyrityksen.

Kate raivasi viimeisetkin esteet tavistyttöjen prinsessatieltä, mitä modernissa yhteiskunnassa harva halveksii. Mielipidekyselyn mukaan vain kolme prosenttia olisi toivonut tulevalta kuningattarelta aatelistaustaa.

Katen ja Williamin kihlaus lisäsi odotetusti monarkian suosiota. Daily Mail -lehden kyselyyn vastanneista vain 18 prosenttia haluaisi luopua kuningashuoneesta - Charlesin ja Camillan häiden jälkeen 2005 luku oli 28 prosenttia.

Kuninkaallisten katsotaan hyödyttävän etenkin Britannian turismia. Buckinghamin palatsin edustalla riittää tungosta, ja krääsänmyynti elättää monia. Kuinka moni matkustaa Suomeen Tarja Halosen takia?

Williamin ja Katen hääpäivästä on tulossa kansallinen vapaapäivä Britanniassa. Hovi julkistaa odotetun päivämäärän ilmeisesti maanantaina.

***

Valtaosa kansasta on mielipidetiedustelun mukaan iloinen nuorenparin häistä, mutta niiden laskua veronmaksajat eivät halua maksaa. 80 prosenttia kansasta vaatii, että kuningashuoneen on kaivettava omaa kuvettaan. Enemmistö myös toivoo vaatimattomia juhlia. Hovin mukaan kihlapari on tietoinen maan vaikeasta taloustilanteesta ja ottanee tämän huomioon juhlia suunnitellessaan.

Prinssi Charles vihjasi ensimmäisen kerran tv-haastattelussa, että Camillasta voisi sittenkin tulla kuningatar, jos ja kun hänet Elisabet-äitinsä jälkeen kruunataan kuninkaaksi. Kyselyn mukaan vain 14 prosenttia haluaisi aviorikkojana pidetystä Camillasta kuningattaren.

Yli kaksi kolmasosaa puolestaan pitää Williamina hyvänä kuninkaana, ja liki puolet toivoo Charlesin luopuvan kruunusta esikoispoikansa hyväksi.

***

Kuinka ankeita aikoja Britanniassa itse asiassa eletään?

Pääministeri David Cameronin neuvonantaja joutui eroamaan perjantaina vastattuaan kysymykseen varomattomasti. Rautarouva Margaret Thatcherin vasempana kätenä tunnettu lordi Young lausahti lehtihaastattelussa, ettei briteillä ole koskaan mennyt niin hyvin kuin tässä niin kutsutussa lamassa.

Asuntolainojen halpojen korkojen ansiosta brittien hyvinvointi lisääntyy, lordi laskeskeli ja vähätteli hallituksen tekemiä leikkauksia, joita pidetään rajuimpina sitten toisen maailmansodan. Young unohti mainita, että hyvinvointikuilu maassa on syvenemässä, eivätkä esimerkiksi sadattuhannet työpaikkansa menettävät julkisen sektorin työntekijät koe elintasonsa nousevan.

Parjatulla koalitiohallituksella ei ole varaa profiloitua yhtään enempää vähäväkisten riistäjäksi, joten kimmastunut pääministeri kiirehti tuomitsemaan neuvonantajansa näkemykset loukkaavina ja epätarkkoina. Pian lordin kerrottiinkin jo siivonneen toimistopöytänsä.

***

Pääministeri Cameronin mukaan kansakunnan onnellisuus on hänen hallituksensa tärkein tavoite, ja siksipä hän mitatuttaa brittien onnen virallisesti tilastotieteilijöillä. Monet näkevät sen riskihankkeena, koska hallituksen kaavailemien säästöjen epäillään heikentävän miljoonien kansalaisten onnellisuutta. Pääministeri, joka itse muuten on miljonääri, muistuttaa, että onni on muutakin kuin paksu lompakko.

Onnellisuustutkimus on tulossa muotiin muuallakin. Nobel-palkitut ekonomistit Joseph Stiglitz ja Amartya Sen ovat kehottaneet valtiomiehiä tarkastelemaan bruttokansantuotteen ohella kansan yleistä hyvinvointia ja talouden vakautta.

***

Mutta mitä britit kaikkein eniten ajattelevat?

Ruokaa. Tutkimuksen mukaan brittien yleisin päivittäinen kysymys kuuluu: Mitä syömme päivälliseksi?

Keskivertobritti kysyy vuorokaudessa 37 kysymystä ja vastaa 40:een. Eniten kuultuja kysymyksiä ovat: Kuinka voit? Mitä televisiosta tulee? Mitä teet? Kuinka töissä meni? Mihin aikaan tulet kotiin? Missä olet? Paljonko kello on? Haluaisitko kupin teetä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?