Haitin maanjäristys: Kuolleita saattaa olla satojatuhansia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Haitin järistys tappoi satojatuhansia?

Haitin maanjäristyksen kuolonuhrien määrän pelätään nousevan. Arviot ovat liikkuneet tuhansista kuolleista jopa puoleen miljoonaan uhriin.

Tuhansien ihmisten pelätään hautautuneen Haitin maanjäristyksessä sortuneiden rakennusten raunioihin.

13.1.2010 8:30 | Päivitetty 13.1.2010 22:46

Kuolonuhrien määrä tarkentuu ilmeisesti vasta lähipäivinä.

Presidentti René Preval ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa kuulleensa, että 30 000-50 000 ihmistä olisi menehtynyt. Preval ei täsmentänyt, mistä hän oli lukeman kuullut.

Presidentin arvio on maltillinen, sillä senaattori Youri Latortue kertoi, että jopa 500 000 ihmistä on saattanut menehtyä. Latortue tosin huomautti, että kukaan ei vielä tiedä uhrimäärää.

Myös Haitin pääministeri Jean-Max Bellerive puhui sadoistatuhansista kuolonuhreista.

- Toivon, ettei se ole totta, koska toivon ihmisten päässeen karkuun, Bellerive kertoi CNN:lle.

Jos hurjimmat arviot osoittautuvat oikeiksi, järistys vaati enemmän kuolonuhreja kuin tapaninpäivän tsunami. Kaakkois-Aasian tsunamikatastrofissa kuoli 220 000 ihmistä joulukuussa 2004.

Kuolleita kouluissa

Avustusjärjestöt arvioivat aiemmin, että Haitin maanjäristys olisi vaatinut "useita tuhansia kuolleita". Loukkaantuneita olisi kymmeniätuhansia ja sadattuhannet olisivat menettäneet kotinsa.

Haitin ensimmäinen nainen Elisabeth Debrosse Delatour kertoi, että suurin osa pääkaupungista Port-au-Princesta on tuhoutunut. Pääkaupungissa ja lähialueilla asuu yli 1,7 miljoonaa ihmistä.

- Parlamentti on sortunut. Verovirasto on sortunut. Koulut ovat sortuneet. Sairaalat ovat sortuneet, presidentti Preval kuvaili tuhoja Miami Heraldille.

- Täällä on lukuisia kouluja, joissa on paljon kuolleita ihmisiä sisällä, Preval kertoi.

Myös presidentin oma palatsi romahti.

- Kaikki sairaalat ovat täynnä. Tämä on katastrofi, vammoitta selvinnyt Preval sanoi.

Kansainvälinen Punainen Risti kertoi, että kolmasosa Karibianmeren valtion yhdeksästä miljoonasta asukkaasta saattaa tarvita ensiapua. Punaisen Ristin mukaan tuhojen laajuus paljastuu vasta lähipäivinä.

Jälkijäristykset vaikeuttivat pelastusta

Maanjäristys tapahtui tiistai-iltana Suomen aikaa. Noin kymmenen kilometrin syvyydessä sattunut järistys oli voimakkuudeltaan 7,0 Richterin asteikolla. Järistyksen keskus sijaitsi 15 kilometrin päässä Port-au-Princesta.

Läpi yön jatkuneita pelastustöitä vaikeuttivat sähköjen katkeaminen ja kymmenet jälkijäristykset, joista voimakkaimmat olivat 5,9 Richteriä.

Ihmisiä jäi loukkuun kerrostalojen raunioihin eri puolilla pääkaupunkia. Kaduilla vaelsi loukkaantuneita sokissa, ja raunioissa virui ruumiita.

Voimakas maanjäristys tapahtui paikallista aikaa viideltä alkuillasta, jolloin virka-aika oli jo pääosin päättynyt.

Uhrien etsintää jatkettiin yön pimeydessä taskulamppujen avulla, Food for the Poor -järjestön edustaja sanoi. Myös matka- ja lankapuhelinverkot kaatuivat pääkaupungissa järistyksen vuoksi.

Kanadan viranomaiset kertoivat saaneensa tekstiviestin kanadalaiselta, joka on jäänyt loukkuun raunioihin. Viranomaiset ovat paikallistaneet miehen, ja diplomaatit yrittävät kaikkensa, jotta tämä saisi apua.

YK:n päämajatuhoutui

Kateissa on myös satoja ulkomaalaisia, koska pääkaupungissa tuhoutui YK:n Haitin-päämaja ja matkailijoiden suosima Montana-hotelli.

- Hotellissa oli 300 ihmistä. Vain noin 100 pääsi ulos, Ranskan kehitysyhteistyöministeri Alain Joyandet sanoi.

Kadonneiden kansallisuuksia ei kerrottu, mutta hotellissa oli ainakin ranskalaisia.

Viranomaiset arvioivat, että viisikerroksisen YK-toimiston raunioissa oli yli sata ihmistä. Kateissa olevien YK:n sotilaiden ja poliisien tarkkaa määrää ei tiedetty.

Brasilian armeija kertoi, ettei se ollut saanut yhteyttä useisiin sotilaisiinsa. Kuolleena oli löydetty toistakymmentä brasilialaissotilasta.

YK-operaatioon osallistuu noin 9000 sotilasta ja poliisia eri puolilta maailmaa.

Kaksi suomalaistaselvisi hengissä

Haitissa on ainakin kaksi suomalaista, joista toinen on Kirkon ulkomaanavun työntekijä Sylvia Raulo ja toinen UNDP:n palveluksessa. Molemmat ilmoittivat olevansa kunnossa.

Raulo pääsi soittamaan työnantajalleen Suomeen ensimmäisen järistyksen jälkeen.

- Hän oli juuri lähdössä järjestön toimistosta, kun järistys alkoi, kertoi humanitaarisen avun yksikön päällikkö Maritta Niskanen-Tamiru.

Jälkijäristykset pakottivat Raulon pakenemaan toimistosta kesken puhelun. Järistysten jälkeen yhteys Haitiin katkesi.

Tietoteknisistä apua Suomesta

Rutiköyhä Haiti on vedonnut erityisesti Yhdysvaltain apuun luonnonkatastrofissa. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska lähettävät avustustyöntekijöitä katastrofialueelle. Myös Suomen Punainen Risti valmistautuu kiireisesti auttamaan Haitin maanjäristyksen uhreja.

Suomesta on lähdössä myös kaksi tietoteknistä asiantuntijaa rakentamaan tietoliikenneyhteyksiä.

Järistys oli Haitissa voimakkain 200 vuoteen. Se tuntui myös naapurimaassa Dominikaanisessa tasavallassa ja Kuuban koillisrannikolla.

Pelastustyöntekijät auttoivat naista turvaan raunioista Port-au-Princessä.

Järistys kaatoi kokonaisia rakennuksia.

Presidentin virkatalo Port-au-Princessä tuhoutui pahoin.

Presidenttiparin kerrotaan selvinneen loukkaantumatta järistyksestä.

Kodittomiksi jääneitä haitilaisia kerääntyi pääkaupungin liepeillä oleviin hökkelikyliin.

Pelastustyönkijät keskustelivat nelikerroksisen rakennuksen raunioihin jääneen Manuel Loran kanssa,

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?