Lempi

Ulkomaat

Näin Chilen valtava pelastusoperaatio eteni vaihe vaiheelta

Julkaistu: , Päivitetty:

Kello 0.00: Chilen presidentti Sebastián Piñera puhui tiistaina nostopaikalla puoltayötä Suomen aikaa. Hänen mukaansa nosto alkaa parin tunnin sisällä.

Kello 0.55: Nostopaikalla tehdään viimeisiä valmisteluja ja pelastuskapselia viedään parhaillaan paikoilleen. Noston pitäisi kestää 15 minuutista jopa tuntiin. Tavoitteena on saada ylös yksi kaivosmies joka tunti.

Kello 1.10: Miesten nostojärjestys ei ole vielä selvillä. Lopullinen järjestys määritellään alhaalla kaivoksessa tehtävän lääketieteellisen arvioinnin perusteella. Viranomaisten mukaan vahvimmat nostetaan ensin. Ensimmäisenä nostetaan 31-vuotias Florencio Avalos.

Kello 1.20: Ensimmäinen pelastuskapseli on nyt nostopaikalla. Paikalle tuotiin samalla jättimäinen Chilen lippu.

Kello 1.45: Pelastuskapselia asennetaan paikoilleen. Chilen presidentti Sebastian Pinera seuraa operaatiota läheltä.

Kaivokselle odotetaan myös Bolivian presidenttiä Evo Moralesia, koska yksi loukkuun jääneistä on bolivialainen.

Kello 1.57: Chilen kaivosministeri Laurence Golborne puhuu nostopaikalla. Hän sanoo, että operaatio alkaa kahden tunnin sisällä.

Kapselin kanssa tehdään vielä joitakin testejä ennen varsinaista pelastusoperaatiota.

Kello 2.10: Kaivosministerin Golbornen mukaan ensimmäistä kaivosmiestä odotetaan maan pinnalle aamukuuteen mennessä.

Kello 2.50: Illan pimeys laskeutui kaivosalueelle. Auringonlaskun jälkeen myös lämpötila laski huomattavasti.

Nostoalue on valaistu kirkkailla valoilla. Pelastustyöntekijät valmistelevat yhä kapselin koeajoa.

Kello 3.15: Kuiluun lasketaan parhaillaan puhelinkaapelia. Pelastuskapselia ja viestiyhteyksiä aiotaan vielä testata ennen nostoa. Presidentti Pinera kehotti kirkkoja ympäri maata soittamaan kelloja juhlan merkiksi, kun ensimmäinen kaivosmies saadaan maan pinnalle.

Kello 3.45: Pelastuskapseli on valmiina koeajoon.

Kello 4.30: Kapselia testataan yhä. Se nostetaan maan pinnalle ja lasketaan jälleen alas. Mutta kyydissä ei vielä ole ollut kukaan.

Kello 5.10: Ensimmäinen pelastaja Manuel Gonzalez Pavez valmistautuu nousemaan kapseliin. Tutkiessaan laitetta hän saa suosionosoitukset.

Kello 5.19: Kapseli uppoaa maan sisään Pavez mukanaan. Chilen liput liehuvat.

Kello 5.36: Kapseli saapuu perille perille kaivokseen.

- Nyt on erittäin hieno tunnelma. Omaiset hurraavat, kuvailee kaivoksen yllä oleva IS:n toimittaja Jouko Juonala.

Kello 5.40: Ensimmäinen pelastaja Pavez keskustelee luolassa kaivosmiesten kanssa. Hän on ensimmäinen ihminen, jonka he ovat tavanneet silmästä silmään yli kahteen kuukauteen.

Miehet halaavat ja paiskaavat kättä, jopa naureskelevat vapautuneen oloisina. Ihmiset onnittelevat toisiaan kaivoksen yläpuolella.

Kello 5.45: Mainarit tutkivat uteliaina ahdasta kapselia, jossa heidän on määrä nousta yli 600 metrin matka maan pinnalle umpipimeässä. Tuleva koettelemus ei näytä vielä pelottavan heitä, ainakaan ulospäin.

Kello 5.54: Ensimmäinen mainari Florencio Avalos siirtyy kapseliin ja muutaman minuutin kuluttua lähtee nousemaan maan pinnalle.

- Lähimmät omaiset lähtivät hieman ennen nostoa juoksemaan omaisten leiristä kohti kaivoksen porttia ja pelastuskuilua. Hetki oli hyvin tunteellinen vanhemmille, jotka ovat istuneet koko illan nuotiolla mediamylläkän ympäröiminä, kertoo paikalla oleva IS:n toimittaja Jouko Juonala.

Kello 6.05: Avalosin omaiset odottavat pelastuskuilun vieressä nousevaa kapselia. He halailevat toisaan, ja tunnelma näyttää iloiselta. Presidentti on heidän seurassaan ja hymyilee myös leveästi.

Kello 6.11: Avalos pääsee vapauteen. Hän on hengissä ja tajuisssaan.

Avalosin poika ja muut omaiset itkevät ja halaavat häntä. Hän suutelee heitä. Ihmiset taputtavat.

Kello 6.14: Avalos siirrettään nopeasti paareille siirrettäväksi terveystarkastukseen. Hyvävointisen oloinen Avalos nostaa peukalonsa ylös ja saa taas aplodit.

Kello 6.37: Kapseli on taas matkalla alas mukanaan Chilen merivoimien sotilas. Seuraavaksi kaivoksesta on tarkoitus nostaa 40-vuotias kahden lapsen isä Mario Sepulveda.

Ensimmäisenä luolaan laskeutunut pelastaja Manuel Gonzales Pavez on kaivoksen tunteva tekninen asiantuntija.

Kello 6.42: Kapseli on taas laskeutunut perille kaivokseen mukanaan erikoisjoukkojen sotilas. Mario Sepulvedaa valmistellaan nostoon.

Kello 6.55: Sepulveda lähtee kapselissa kohti maan pintaa. Hänen omaisensa odottavat jännittyneen mutta iloisen oloisina pelastuskuilun reunalla.

- Ihmiset päästivät kymmenittäin ilmapalloja pimeälle taivaalle. Niissä oli tietenkin Chilen lippuja, kuvailee IS:n paikalla oleva toimittaja Jouko Juonala tunnelmia ensimmäisen mainarin noston jälkeen.

Kello 7.07: Pelastajat huutelevat iloisina "Bravo!"-huutoja kuiluun, josta Sepulveda aivan kohta putkahtaa maan pinnalle.

Kello 7.09: Kapseli tulee taas kuilusta hallitusti esiin. Mario Sepulvedan vaimo peittää juuri ennen nostoa kasvonsa käsillään. Sepulveda nousee kapselista ja kiiruhtaa mahdollisimman pian halaamaan vaimoaan, joka hymyilee onnellisen ja epäuskoisen näköisenä.

Myös presidentti ryntäää halaamaan Sepulvedaa. 40-vuotias kahden lapsen isä on erittäin hyvävointisen oloinen. Hän kiertää halailemassa koko pelastajaryhmää ja huudattaa heillä "Chi-chi-chi-le-le-le!"-kannustushuutoja.

Sepulvedan railakkaita tuuletuksia näytetään myöhemmin uusintoina joka puolella maailmaa.

- Sepulveda antoi presidentille ja hallituksen jäsenille kiviä, joita hän oli tuonut muistoksi kaivoksesta. Sen jälkeen hän meni huutamaan pelastajien kanssa ja lähti tutkimuksiin. Tunnelma oli jälleen erittäin tunteellinen, vaikkei yhtä riehakas kuin ensimmäisen miehen noustessa pinnalle, kaivoksella oleva IS:n toimittaja Jouko Juonala kertoo.

Kello 7.24: Kapseli on taas matkalla kaivokseen mukanaan pelastaja. Seuraavaksi nostetaan yhden pojan isä, 51-vuotias Juan Illanes. Entinen armeijan korpraali Illanes on naimisissa.

Kello 7.41: Aiemmin ilmoitettu nostojärjestys voi vielä muuttua. Pelastuskapseli laskee luolaan armeijan korpraalin, terveysasiantuntija Patricio Robleron. Hänellä on oikeus kollegansa kanssa muuttaa järjestystä terveydellisten syiden perusteella.

Kello 7.50: Illanes halaa luolassa pelastajaansa sen jälkeen, kun tämä oli laittanut hänen kasvoilleen tummennetut lasit. Sitten Illanes nousee rauhallisena kapseliin, joka aloittaa juuri matkansa kohti maan pintaa.

Kello 8.08: Illanes nousee pinnalle. Helpotus kuvastuu hänen vaimonsa epäuskoisilta kasvoilta, kun kapselin kuullaan lähestyvän kuilun aukkoa.

Kun kapseli hiljalleen nousee esiin, vaimo itkee ja taputtaa käsiään muiden mukana. Hän astuu lähemmäs kapselia odottamaan jälleennäkemistä.

Illanes hymyilee leveästi ja tyynesti. Hänen olemuksessaan ei näy merkkiäkään heikotuksesta. Lopulta hän pääsee pois valjaista, ja vaimo rientää miehensä syliin. Halaus kestää pitkään, ja Illanesin hymy levenee entisestään.

Sen jälkeen mainaria ryntää halaamaan itse presidentti, kuten aiemminkin nostettuja kahta mainaria.

Kello 8.53: Kapseli lähtee ylös mukanaan mainareista ainoa ulkomaalainen, 23-vuotias bolivialainen teknikko Carlos Mamani. Neljäntenä nostettava Mamani on kertonut läheisilleen, ettei enää ikinä työskentele kaivoksessa.

Vain viisi päivää kaivoksessa ennen turmaa työskennelleen Mamanin kerrotaan olevan traumatisoitunut. Hänen vaimonsa Veronica odottaa miestään kuilun äärellä välillä hymyillen, mutta pääasiassa jännittyneen ja jopa huolestuneen oloisena muiden läheisten kanssa.

Kello 9.10: Mamani nousee maan pinnalle hymyillen varovasti. Traumatisoituneeksi sanottu Mamani on hyvävoimainen muiden mainarien tapaan.

Hänen vaimonsa Veronican huoli näyttää helpottuvan osin, ja hän taputtaa muiden mukana. Hymy kuitenkin vaihtuu pian taas jännitykseen.

Lopulta hiljainen Mamani autettaan ulos kapselista, ja vaimo pääsee onnellisena halaamaan miestään havaittuaan tämän olevan hyvässä kunnossa.

Mamani jaksaa juhlia hetken läheistensä ja pelastajien kanssa. Siten hänet asetettaan makaamaan paareille, missä hän puristaa hiljaisena ja vakava hänelle annettua taulua.

Hetken päästä hänen kasvoilleen nousee taas hymy, ja hän nostaa peukalonsa varovasti ylös. Ihmiset puhkeavat taputuksiin.

Kello 10.10: Pimeää ja kuolleiden kaivosmiesten henkiä pelkäävä mainarien kuopus Jimmy Sanchez päättää raskaan matkansa vapauteen. Hänen voinnistaan on oltu huolissaan, mutta nuorukainen heiluttelee hänelle ojennettua jalkapallojoukkueen lippua ja halailee vastaanottajia heti kapselista päästyään.

19-vuotiaan Sanchezin kolmekuukautisen lapsen äiti on kertonut olleensa hyvin huolissaan synkkänä kuvissa nähdystä poikaystävästään. Carlos Mamanin tapaan Sanhez on hiljaisempi kuin muutamat nostetut.

Näiden kahden nuorukaisen mielialojen arveltiin olleen kaivoksessa varsin synkät.

Kello 10.18: Ensimmäiset mainarit ovat matkalla helikopterin kyydissä sotilassairaalaan, jossa heidän vointiaan on tarkoitus tarkkailla pari päivää.

Kello 10.30: Mainarien nostaminen vapauteen keskeytyy, kun kapselin iskunvaimentimien renkaat on öljyttävä. Huoltojen on suunniteltu kestävän noin kymmenen minuuttia, mutta katkossa kesti huomattavasti pidempään.

Kello 11.00. Ensimmäiset neljä mainaria ovat päässeet tarkkailuun sairaalaan.

Kello 11.22: Kuudentena nostettavan 30-vuotiaan Osman Arayan on kerrottu olevan henkisesti varsin huonossa kunnossa, ja hänen on nähty itkeskelevän kuvissa.

Arayan pelastaminen viivästyi, kun kapselin huoltokatko venyi. Kapseli saapuu lopulta kuilun pohjalle, ja kahden lapsen isä Araya aloittaa juuri matkansa vapauteen.

Hänen vaimonsa Angelica vaikuttaa hyvin hermostuneelta, kun Araya on nousemassa kapselissa kohti pintaa.

Kello 11.36: Araya pääsee ylös ja päästää tunteensa valloilleen vaimonsa tavatessaan. Halaus on päivän tähän mennessä pisin.

Kello 12.22: Ensimmäisen kirjeen kaivoksessa ulkomaailmaan kirjoittanut 46-vuotias Jose Ojeda pääsee kaivoksesta vapauteen.

Ojeda on yksi niistä, joiden fyysisestä terveydentilasta noston aikana on kannettu huolta. Hän sairastaa diabetesta.

Hänkin näyttää pirteältä ja hyvinvoivalta poistuessaan kapselista ja heiluttaessaan Chilen lippua.

Ensimmäisessä kirjeessä Ojeda kertoi kaikkien mainarien olevan elossa.

Kello 13.05: Kaivoksessa kosittu Claudio Yanez saa kokea morsiamensa olevan sanojensa mittainen. 34-vuotiaan Yanezin tyttöystävä Cristina Nunez kosi häntä kaivosvankeuden aikana kirjeitse ja lupasi ennen nostoa peittää miehensä suudelmin.

Tuoreen kihlaparin pitkä halaus päättyi kuumaan suudelmaan. Nunez oli myös luvannut pukeutua "erityisiin alusvaatteisiin".

Yanez oli onnettomuuspäivänä sairas. Hän lähti aamulla töihin äitinsä vastustuksesta huolimatta, jotta ei menettäisi 55 euron palkkaa.

Kello 13.54: Mainareista vanhin, 63-vuotias Mario Gomez nousee maan pinnalle. Hänen vaimonsa Lilian Ramirez on kertonut pariskunnan lähentyneen toisiaan kovasti kaivosvankeuden aikana.

Ramirez kuvaa miehensä pelastumista videolle ja itkee avoimesti. Hyvinvoiva ikämies riemuitsee heti kädet pystyssä. Kun Gomez pääsee valjaista, hänet valutetaan vaimonsa luokse, jonka hän sulkee heti vaimonsa syliinsä. Vaimo itkee ja suukottelee miestään hellästi.

Sitten Gomez polvistuu rukoilemaan, minkä jälkeen hänen vaimonsa tulee jälleen halaamaan häntä.

Gomezin saapuminen on kiinnostanut ihmisiä ympäri maailmaa, koska hänen kuvankaunis tyttärensä Romina on odottanut isäänsä äitinsä seurassa. Gomezilla on myös kolme muuta tytärtä.

Nyt Romina ei ole paikalla. Hänen arvellaan odottavan isäänsä sairaalassa.

Kello 14.55: Kymmenes pelastettu mainari nousee maan pinnalle, kun 31-vuotias Alex Vega astuu kapselista. Hänen saapumisensa on päivän näyttävimpiä.

Vega antaa iloisen lentosuukon yleisölle, minkä jälkeen hänen kaunis vaimonsa Jessica Salgado astele määrätietoisesti miehensä luo ja aloittaa päivän siihen asti pisimmän suudelman.

Vaimo ei millään malttaisi odottaa miehensä päästämistä valjaista ennen hellyydenosoituksia.

Hellän ja intohimoisen hetken jälkeen Alex Vega viedään sairaalahoitoon. Sivuun ohjattu Jessica-vaimo pyyhkii kyyneleitään jouduttuaan hetkeksi eroon miehestään.

Erossa olo ei ole kuitenkaan tällä kertaa pitkä, sillä terveystarkastuksen jälkeen Vega palaa vaimonsa ja perheensä luo, ja he saavat viettää yhteistä aikaa heille järjestetyssä huoneessa kerraten viimeisten reilun kahden kuukauden tapahtumia.

Vega oli ollut huolissaan veloistaan, mutta hänen Salgado on rauhoitellut miestään kertomalla huolehtineensa perheen raha-asioista. Vega on kärsinyt korkeasta verenpaineesta ja munuaisongelmista, mutta hän oli erittäin hyvävointisen näköinen noustessaan kapselista.

Kello 15.32: Koko ikänsä kaivoksella työskennellyt Jorge Galleguillos nostetaan 11:ntenä pelastettuna mainarina maan pinnalle. Kapselista päästyään 56-vuotias Galleguillos vilkuttaa iloisesti yleisölle ja rientää kyyneleet silmissä halaamaan perheenjäseniään.

Galleguillosin ulkonäkö huvittaa ihmisiä, sillä reilun kahden kuukauden aikana hän oli kasvattanut itselleen muhkean parran.

Kivien keräilyä harrastava mies on valitellut viime viikkoina huonoa oloaan. Galleguillos saa kaivoksessa lääkitystä korkeaan verenpaineeseen ja on ilmaissut videoissa voineensa huonosti. Hän loukkasi selkänsä ja mursi kylkiluunsa jo viime vuonna, mutta on silti jaksanut vaikeissa olosuhteissa.

Hän oli maan alla huolissaan lastensa koulutuksesta ja lähetti asiaan liittyen kirjeen maan pinnalle. Kirje luettiin omaisten leirikoulun avajaisissa.

Kello 15.41: Pelastetun Alex Vegan veli Jonathan Vega on innoissaan, kun hänen veljensä pääsi kymmenentenä miehenä ylös kaivoksesta.

- Jumala on antanut minulle oppitunnin elämästä, Jonathan Vega sanoo.

Kello 15.48: Bolivian presidentti Evo Morales on saapunut San Josen kaivokselle. Morales saa lyhyen tiedonannon tilanteesta Chilen presidentiltä Sebastian Pineralta.

Tämän jälkeen Morales keskustelee neljäntenä pelastetun, bolivialaisen kaivosmiehen Carlos Mamanin kanssa.

Kello 15.53: Viidentenä pelastetun, kaivosmiehistä nuorimman Jimmy Sanchezin täti kertoo BBC:lle, että huhut Sanchezin huonovointisuudesta eivät pidä paikkansa. Nuorimies voi tädin mukaan hyvin.

Kello 16.05: Pelastuskapseli on matkalla hakemaan 12. kaivosmiestä, Edison Penaa.

Kello 16.12: 34-vuotias Pena nostetaan pimeydestä maan pinnalle pelastuskapselissa. Hämmentyneen oloinen kaivosmies vilkuttaa pelastajilleen ja halaa välittömästi sen jälkeen vaimoaan.

Ex-jalkapalloilijan oletettiin etukäteen olevan yksi parhaimmassa kunnossa olevista mainareista, ja urheilullisen oloinen Pena asettuukin rauhallisesti hymyillen paareille pelastajien ympäröimänä.

Mies kuvaili vankeusajan rutiineitaan aiemmin lehdistölle osoittamassaan kirjeessä. Niihin kuului juoksua puolesta tunnista tuntiin sekä 500 vatsalihasliikettä.

- Kun kehoani jomottaa, jalkojani särkee ja kuumuus pyörryttää, korvaani kuiskaa pieni ääni, joka käskee lopettamaan. Mutta en lopeta. On pelkkä tekosyy väittää, ettei pysty.

Kello 16.45: Kolmastoista pelastettava mainari, 27-vuotias Carlos Barrios on matkalla ylös kaivosloukusta. Lehtitietojen mukaan hän on valittanut psykologin painostaneen mainareita.

Kello 16.54: Barrios nostetaan maan pinnalle. Pelastajilta kestää hetken auttaa hänet ulos Feenix-kapselista.

Ulos päästyään Barrios halaa pitkään pelastajiaan.

Kello 17.18: 33-vuotias Victor Zamora valmistautuu nousemaan takaisin elämään. Zamora on mekaanikko, joka sattui olemaan San Josen kaivoksessa juuri onnettomuuspäivänä.

Kello 17.31: Zamora autetaan ulos pelastuskapselista. Uupuneen oloisen miehen päähän vaihdetaan asetetaan sininen kypärä maan pinnalla. Kun Zamora näkee vaimonsa, uupumus katoaa ja miehen kasvoille nousee leveä hymy.

Zamora halaa vaimoaan pitkään. Hän sai jo kaivoksessa lempinimen "Runoilija", koska hän tapasi kirjoittaa loukosta käsin runoja vaimolleen.

Kello 17.58: 48-vuotiasta Victor Segoviaa nostetaan maan uumenista pelastuskapselin avulla. Segoviasta tulee 15. kaivoksesta pelastettu mainari.

Kitaransoittoa ja lauluntekoa harrastava neljän lapsen isä on toiminut maanalaisessa pimeydessä ryhmän kirjurina.

Huolimatta pimeydestä ja ahtaudesta Segovian sanotaan pitäneen uutterasti päiväkirjaa 5. elokuuta tapahtuneesta sortumasta saakka. Muistiinpanoista odotetaan bestselleriä. Miehen tunteikkaat kirjeet ovat välillä huolestuttaneet perhettä.

Tämä helvetti tappaa minut. Yritän olla vahva, mutta kun nukun, saatan yhtäkkiä nähdä unta, että olemme uunissa ja kun herään ympärillä on vain loputon pimeys, joka kuluttaa päivä päivältä. Olen vahva teidän vuoksenne loppuun asti, Segovia on runoillut maan alla.

Kello 18.08: 48-vuotias Victor Segovia selviää 15:ntenä kaivosmiehenä maan pinnalle San Josen kaivostyömaalta, lähes 700 metrin syvyydestä.

Segoviaa on maan pinnalla odottamassa hänen veljensä. Veljen silmäkulmat kostuvat, kun hän näkee Victorin hyvävoimaisena ja ulkona kapselista. Tämän jälkeen veljekset halaavat toisiaan ja nauravat helpottuneina ääneen.

Neljän lapsen isä vaikuttaa hyvävoimaiselta.

Segovia halaa maan pinnalle päästyään myös presidentti Sebastian Pineraa ja tämän vaimoa.

- Aloitat nyt uuden elämän, Pinera sanoo Segovialle.

Kello 18.20: Chilen presidentille Sebastian Pineralle sataa onnittelusoittoja ja -viestejä.

Viimeisimmäksi Pinera saa onnittelusoiton Iso-Briannian pääministeriltä David Cameronilta. Pinera ja Cameron puhuvat puhelimessa muutaman minuutin ajan.

- Kiitoksia, David, paljon kiitoksia kauniista sanoistasi. Toivottavasti näemme pian, Pinera sanoo puhelimitse Cameronille.

Vajaat puoli tuntia aiemmin Pinera saa soiton Argentiinan presidentiltä Cristina Fernandezilta ja heti perään Venezuelan presidentiltä Hugo Chavezilta.

Kello 18.50: Lääkintämiehen roolin kaivoksessa saanut 27-vuotias Daniel Herrera on kuudestoista kaivoksesta nostettu.

Herreran äiti sulkee poikansa lämpimään syleilyyn, kun Herrera astuu ulos pelastuskapselista.

19.31: Saksan liittokansleri Angela Merkel on onnitellut Chileä toistaiseksi onnistuneesta pelastusoperaatiosta.

- Ajatuksemme ovat nyt chileläisten ihmisten mukana ja toivomme heille kaikkea hyvää ja sitä, että kaikki kaivosmiehet saadaan pelastettua, Merkel on todennut.

Saksan ulkoministeri Guido Westwerwelle puolestaan kuvailee pelastusoperaatiota "moderniksi ihmeeksi".

Kello 19.38: 56-vuotias Omar Reygadas nostetaan maan alta 17. mainarina. Nyt siis yli puolet San Josen kaivoksen mainareista on pelastettu.

Päästyään ulos pelastuskapselista Reygadas halaa ja tervehtii lapsiaan sekä perhettään. Tämän jälkeen hän menee maahan polvilleen, pitää oikeassa kädessään raamattua ja hymyilee valloittavasti.

Kun hän siirtyy lääkärien tarkastettavaksi maahan makaamaan, Reygadas pitää toisessa kädessään chileläisen jalkapalloseuran Colo-Colon lippua.

Reygadas on leskeksi jäänyt entinen rakennusmies, jota vastassa maan pinnalla oli neljä lasta. Kaivosonnettomuus on jo kolmas hänen urallaan.

Reygadas on kahden kuukauden vankeuden aikana sekä toiminut järjestysmiehenä että vastannut ylhäältä tulevan tavaran kirjanpidosta.

Kello 20.12: Pelastuskapselin ovessa on paljastunut lievä vika, minkä takia kaivosmiesten pelastusoperaatio aiotaan keskeyttää tilapäisesti, kunhan muutama kaivosmies on ensin tuotu maan pinnalle.

Chilen kaivosministeri Laurence Golbornen mukaan vika saadaan varmasti korjattua, ja pelastustyötä voidaan jatkaa sen jälkeen.

Golborne sanoo medialle, että oven sulkeutumismekanismissa on lieviä ongelmia, mutta ovi toimii vielä sen verran, että pelastustyötä voidaan jatkaa muutaman kaivosmiehen pelastamisen ajan.

Golborne uskoo, että pelastusoperaatio saadaan tehtyä Suomen aikaa torstaiaamun aikana.

Kello 20.49: 44-vuotias Esteban Rojas pääsee vihdoin toteuttamaan vaimonsa unelman, kun hän selviytyy maan pinnalle kaivosloukusta.

18:ntena pelastettu huoltomekaanikko lupasi kaivoksessa ollessaan vaimolleen Jessica Yanezille kirkkohäät sen jälkeen, kun hän on päässyt pois maan syvyyksistä. Pariskunta meni naimisiin maistraatissa 25 vuotta sitten, mutta loukussa Rojas herkistyi ja lupasi vaimolleen kirkkoseremoniat.

Pariskunta käytti 20 sekunnin puhelun hääkeskusteluun, kun Rojas oli maan alla.

- Pelkäsin, ettei hän mainitse asiaa enää sen jälkeen, mutta hän kysyi, olenko jo valinnut puvun, vaimo Jessica Yanez iloitsi joitain aikoja sitten.

Kun Rojas pääsee pelastuskapselista ulos, hän menee monien muiden pelastettujen tavoin polvilleen maahan, teki ristin merkin rintakehänsä edessä ja rukoilee. Tämän jälkeen Jessica-vaimo rientää miehensä luo ja halaa tätä voimakkaasti. Molemmat itkevät.

Pikaisen lääkärintarkastuksen jälkeen kolmen lapsen isä vielä vilkuttaa yleisölle ja hymyilee leveästi. Kirkkohäiden valmistelut voivat vihdoin alkaa.

Kello 21.06: 18:ntena pelastetun Esteban Rojasin ja 15:ntenä nostetun Victor Segovian serkku Pablo Rojas pelastetaan seuraavaksi kaivosloukusta.

Perhe ei ole kertonut miehen lähettämien kirjeiden sisällöstä mitään.

Kello 21.29: 45-vuotias mainari saapuu auringon valoon iloa ja onnea puhkuen. Hän on 19. kaivoksen uumenista pelastettu mainari.

Hän vilkuttaa iloisesti yleisölle ja hymyili leveästi molempia käsiaan heiluttaen. Rojasia vastassa on hänen poikansa. Isä ja poika halaavat toisiaan lämpimästi ja silminnähden onnellisina.

Rojas ehti työskennellä kaivoksessa alle puoli vuotta maksaakseen poikansa lääkäriopinnot.

Kello 22.00: 48-vuotias Dario Segovia saadaan ylös kaivosloukusta 20. mainarina. Hän on kaivosmies toisessa sukupolvessa

Segovia heiluttaa vapauden merkiksi Chilen lippua korkeassa polviasennossa ja näyttää iloisena peukkua kaikille paikalla oleville.

Häntä vastassa on sisko Maria, joka on kaivosturman aikana ottanut johtavan roolin omaisten leirissä ja rahastaa antamillaan haastatteluilla. Sisarukset halaavat toisiaan usean sekunnin ajan.

Heidän isänsä Dario Senior oli aikoinaan jumissa kaivoksessa viikon ja kärsi vakavia vammoja kahdessa kaivosonnettomuudessa.

Kello 22.32: Kolmiodraaman keskellä ollut 50-vuotias Yonni Barrios saadaan maan pinnalle. Barrios tuli loukussa olonsa aikana tunnetuksi paitsi lääkärin roolistaan kaivoksessa, myös kaksoiselämästään maan pinnalla.

Syyskuun alussa keskelle kolmiodraamaa Barriosta saapui vaimon järkytykseksi odottamaan myös tätä viisi vuotta tapaillut rakastajatar. Tämä julisit tunteitaan kovaan ääneen, ja poliisi joutui erottamaan riitelevät naiset.

Sittemmin miehen kerrottiin lähettäneen ylös viestin, jossa hän kertoo valitsevansa uuden kumppaninsa kanssa elämisen, mutta pitävänsä huolen myös 28 vuotta sitten naidusta vaimostaan.

Päästyään pois kaivosloukusta Barriosta olikin vastassa rakastajatar Susana Valenzuela eikä vaimo Marta Salinas.

Valenzuela suuteli Barriosia hellästi, ennen kuin mies vietiin lääkärintarkastukseen. Vaimoa ei paikalla näkynyt miestään vastaanottamassa.

Äitinsä diabetesta aikoinaan hoitanut Barrios otti kaivoksessa olleessaan lääkärin roolin ja hoiti tovereidensa rokotukset sekä terveydentilan valvonnan.

Kello 23.04: Kaksi kolmasosaa San Josen kaivokseen jumiutuneista kaivosmiehistä on nyt pelastettu.

22. mainarina vapauteen ja valoon pääsee 43-vuotias Samuel Avalos. Hän on kapselista päästyään täysin hämillään.

Avalos katsoo aurinkoon päin, hymyili sekä hieroo ja pyörittelee päätään epäuskoisena. Sen jälkeen hän saa syleilyynsä tyttöystävänsä Ruthin, jonka kanssa Avalos on seurustellut jo 21 vuoden ajan.

Kolmen lapsen isä ehti työskennellä kaivoksessa viisi kuukautta, mutta haaveili oman yrityksen perustamisesta. Avaloksen sanotaan löytäneen Jumalan maan alla olonsa aikana.

Kello 23.33: 27-vuotias Carlos Bugueno on tuorein San Josen kaivoksesta ulos pelastettu kaivostyöntekijä.

Aiempien pelastuneiden tapaan Bugueno hymyilee ja tervehtii yleisöä. Tämän jälkeen hän halaa paikalle saapunuttaan äitiään Guadalupe Alfaroa.

Sisko kuvailee Buguenoa rauhalliseksi ja ahkeraksi. Bugueno oli onnettomuuden jälkeen eniten huolissaan maan pinnalle jääneestä laukusta, jossa olivat miehen viimeisimmät palkkarahat.

San Josen kaivoksesta on pelastamatta enää kymmenen kaivosmiestä.

Kello 23.50: Pelastusoperaatio on kestänyt nyt yhteensä miltei 18 tuntia, mutta tunnelma kaivoksella on yhä korkealla. Se on jopa kasvanut tunti tunnilta sen mukaan, mitä enemmän mainareita on saatu pelastettua.

Chilessä päivä on jo taittunut myöhäiseen iltapäivään. San Josen kaivoksella on edelleen tuhansia ihmisiä odottamassa viimeisten kaivosmiesten pelastautumista. Alkaa näyttää, että operaation pitäisi olla valmis jo aamuyön aikana Suomen aikaa.

Kello 23.59: 24:ntenä kaivoksen uumenista pelastettu Jose Henriquez saa tuoreeltaan lämpimän tervetuliaishalauksen vaimoltaan Blanca Hettiz Berriosilta.

Kun Henriquez on päässyt Feenix-kapselista, Hettiz Berrios hyppää nopeasti miehensä syliin. Pariskunta suutelee ja halaa toisiaan minuutin ajan.

Onni on havaittavissa kaikin tavoin, sillä heti halauksen ja herkän hetken aluksi vaimo kirkaisee onnesta.

Tämän jälkeen pariskunta pitää käsiään yhdessä ja tuulettaa yleisölle Henriquezin pelastumista. He näyttävät onnellisilta. Se ei ole ihme, sillä pariskunnan kaksi lasta ovat jo ehtineet useaan kertaan ylistää äitinsä ja isänsä edelleen vallatonta avioliittoa.

Henriquez työskenteli kaivoksella porauslaitteen käyttäjänä. Hän on työskennellyt kaivoksessa yhteensä 33 vuotta.

Sivutoimeltaan Henriquez on evankelinen saarnaaja, jonka on sanottu pitäneen tovereidensa mielialaa korkealla ja järjestäneen heille päivittäisiä rukoushetkiä. Miehen seurakunta toimitti mainareille myös taskukokoiset Raamatut.

Kello 0.18: Chilen terveysministerin Jaime Manalichin mukaan lähes kaikki pelastetut mainarit voivat hyvin.

- Kaivosmiesten terveys on ollut enemmän kuin tyydyttävällä tasolla, Manalich sanoi.

Manalichin mukaan yksi pelastetuista kaivosmiehistä kärsii keuhkokuumeesta. Hän joutuu olemaan sairaalassa muutamia päiviä.

Monien kaivosmiesten odotetaan menevän seuraavana päivänä myös hammaslääkäriin, sillä kaivoksessa heillä ei ole ollut mahdollisuuttaa hoitaa suun terveyttä.

Kello 0.24: Kaivoksesta nousee 29-vuotias Renán Ávalos. Hän saa tuoreeltaan onnittelut tyttöystävältään ja äidiltään.

Ávalosin ja hänen tyttöystävänsä ensikohtaaminen kaivosturman jälkeen on hempeä. Pariskunta halaa ja suukottelee toisiaan yli minuutin ajan.

Lopuksi Ávalosin tyttöystävä pyyhkii kyyneleitä poskiltaan, kun Ávalos siirtyy terveystarkastukseen.

Ávalos siirtyi täysipäiväiseksi mainariksi viisi kuukautta ennen onnettomuutta. Hän on ensimmäisenä pelastetun Florencio Ávalosin pikkuveli. Hänen sanotaan pitävän hevosista, maaseudusta ja jalkapallon pelaamisesta.

Kello 0.50: Maan pinnan saavuttaa 35-vuotias Claudio Acuna. Hän on jo 25 pelastettu mainari.

Acunaa on vastassa hänen vaimonsa Fabiola Araya.

Acuna on porauslaitteen apulaiskäyttäjä ja kahden lapsen isä. Tiedot miehen iästä vaihtelevat, mutta se tiedetään, että hän juhli syntymäpäiväänsä kaivoksessa. Vaimo lähetti miehelle lahjaksi nimikirjoituksin varustetun lempijalkapallojoukkue Colo Colon paidan.

Kello 1.15: Pelastusoperaation vauhti kiihtyy. Kapseli tuo Claudio Acunan ylös alle kymmenessä minuutissa. Seuraavana on vuorossa 53-vuotias Franklin Lobos.

Kello 1.20: Entinen maajoukkuejalkapalloilija Lobos nostettaan kaivoksesta. Jalkapallohullu Chile on seurannut mielenkiinnolla Lobosin koettelemuksia kaivoksessa.

Miehen mieltä kohottamaan kaivokseen laskettiin Chilen valmentajan Marcelo Bielsan sekä pelaajien nimikirjoituksilla varustettu pelipaita. Toinen paita tuli Barcelonassa pelaavalta hyökkääjätähdeltä David Villalta, jonka isä ja isoisä olivat kaivosmiehiä.

Lobos hymyilee ja halaa pitkään tytärtään heti päästyään maan pinnalle.

Kello 1.45: 27-vuotias Richard Villarroel nostetaan kaivoksesta. Hän on 28. pelastettu kaivosmies ja lisäksi tuleva isä.

Pelastusajankohta on hänelle täydellinen. Villarroelin tyttöystävä on raskaana ja pojan on tarkoitus syntyä aivan muutamien päivien sisällä. Villarroel työskenteli kaivoksessa mekaanikkona.

Kello 2.14: Kaivoksesta nostetaan Juan Aguilar. 49-vuotias Aguilar on pitänyt matalaa profiilia eikä ole juuri lähettänyt viestejä maan alta.

Hän on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi. Aguilar oli kaivoksessa työnjohtajana ja hän on työskennellyt kaivosmiehenä koko ikänsä.

Hän on kotoisin Los Lagosista, joka on lähes 1500 kilometrin päässä San Josen kaivoksesta.

Kello 2.38: Vaimonsa Carola Narvaezin mukaan "maailman onnekkain epäonnekas" Raul Bustos nostettiin maanpinnalle. 40-vuotias Bustos on 30. pelastettu kaivosmies.

Bustos menetti työpaikkansa Chilen maanjäristyksessä helmikuussa, mutta selvisi hengissä. Sen jälkeen hän suuntasi San Josen kaivokseen töihin. Nyt hän on yhä hengissä ja pitkän piinan jälkeen jälleen maan pinnalla.

Bustos hymyilee ja näyttää voivan hyvin. Bustosin vaimo saa suudelmat ja Chilen presidentti Sebastián Piñera halauksen.

Ihmiset riemuitsevat. Kaivoksessa on enää kolme mainaria.

Kello 3.03: 31. kaivosmies Pedro Cortez nostetaan kaivoksesta. 24-vuotias Cortez kävi teknistä koulua Copiapossa ja auttoi asentamaan kaivoksessa järjestelmän, jolla viestintä ylös on ollut mahdollista.

Hänen lapsuudenystävänsä on Carlos Bugueno, joka pelastettiin aiemmin. Molemmat aloittivat työt kaivoksessa samaan aikaan.

Kello 3.29: Toiseksi viimeisenä kaivoksesta nousee 29-vuotias Ariel Ticona. Hän tuli kolmannen kerran isäksi ollessaan loukussa kaivoksessa 14. syyskuuta.

Vaimo Elizabethin synnytys kuvattiin videolle, joka lähetettiin alas kaivokseen. Pariskunta aikoi ensin nimetä tytön Carolinaksi, mutta Ticona muutti mielensä ennen sukulaisen kanssa käytyä videokeskustelua.

- Annamme hänelle nimen Esperanza, Ticona viestitti. Muut mainarit huusivat taustalla.

Vaimo ei vastustellut nimen vaihtoa. Esperanza tarkoittaa toivoa.

Ticonan ja hänen vaimonsa kohtaaminen koskettaa kaikkia. He halaavat pitkään. Ticona tietää pääsevänsä näkemään tyttärensä ensimmäistä kertaa.

Kello 3.55: Tätä hetkeä on odotettu. Viimeinen loukussa ollut kaivosmies, joukon johtaja Luis Urzua nostetetaan maan pinnalle viimeisenä.

Urzua oli kaivoksessa vuoropäällikkö, joka otti johtohahmon roolin onnettomuuden jälkeen. Hän on pitänyt päivittäisiä tiedotustilaisuuksia miehille ja hoitanut kommunikaation viranomaisiin maan pinnalla.

Vuoropäällikkö on chileläiselle mainarille pyhä. Ja kuten laivan kapteeni, hänen on noustava pinnalle vasta, kun muut ovat turvassa.

Näin Urzua ylväästi tekee. Samaan aikaan alhaalla vielä olevat pelastajat levittävät kameran eteen lakanan.

Lakanassa lukee ''Mision Cumplida Chile''. Suomeksi se tarkoittaa ''Tehtävä suoritettu Chile''.

Näitä luetaan!
 1. 1

  Tangoprinssi Dimitri Sjöberg kuoli vain 37-vuotiaana – ”Hänen äänessään oli lämpöä ja kaipaus”

 2. 2

  Huumorirooleistaan tunnetun Jim Carreyn jättipaljastus – kamppaillut vaikean sairauden kanssa jo vuosia

 3. 3

  Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

 4. 4

  Länsimetro maksoi 1,2 miljardia – kuljettajat valittavat vessojen puutetta: ”Voiko tällaista oikeasti tapahtua? ”

 5. 5

  Napakympin Marko valitsi Neiti A:n – yhteiselle matkalle lähtikin Neiti B: ”Ei tarvinnut kuunnella naputusta”

 6. 6

  Euroopassa syntyi harvinainen hirmumyrsky – ”medikaani” runteli Kreikkaa

 7. 7

  Tarkkaile tätä! Pieni merkki kertoo, onko kotonasi sisäilmaongelmia

 8. 8

  Norjan kruununprinsessa Mette-Marit kärsii kristallitaudista – joutuu perumaan tehtäviään

 9. 9

  Viro puolitti alkoholiveron korotukset – suomalaisostajia ei haluta menettää

 10. 10

  Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

 2. 2

  Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

 3. 3

  Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

 4. 4

  Jo kahdeksas lapsi menehtyi – Ikea uusi suosittua lipastoa koskevan varoituksensa

 5. 5

  Valepoliisit kyttäävät nyt tietyn nimisiä ihmisiä – kuulutko joukkoon?

 6. 6

  Tarkkaile tätä! Pieni merkki kertoo, onko kotonasi sisäilmaongelmia

 7. 7

  Syksyn rajuin lumimyrsky iski Suomeen – näin myräkkä etenee tunti tunnilta

 8. 8

  Norjan kruununprinsessa Mette-Marit kärsii kristallitaudista – joutuu perumaan tehtäviään

 9. 9

  Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

 10. 10

  Ruotsalaiselta yleisurheilun Euroopan mestarilta pysäyttävä väite: joukkuetoveri raiskasi Helsingin yössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

 3. 3

  Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

 4. 4

  Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

 5. 5

  Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

 6. 6

  Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

 7. 7

  10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

 8. 8

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 9. 9

  Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

 10. 10

  Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Tangoprinssi Dimitri Sjöberg kuoli vain 37-vuotiaana – ”Hänen äänessään oli lämpöä ja kaipaus”

 2. 2

  Huumorirooleistaan tunnetun Jim Carreyn jättipaljastus – kamppaillut vaikean sairauden kanssa jo vuosia

 3. 3

  Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

 4. 4

  Länsimetro maksoi 1,2 miljardia – kuljettajat valittavat vessojen puutetta: ”Voiko tällaista oikeasti tapahtua? ”

 5. 5

  Napakympin Marko valitsi Neiti A:n – yhteiselle matkalle lähtikin Neiti B: ”Ei tarvinnut kuunnella naputusta”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

 2. 2

  Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

 3. 3

  Snackyn ex-johtaja: Näin vauhtisokeus tuhosi hampurilaisketjun – ”Täysin posketonta touhua”

 4. 4

  Jo kahdeksas lapsi menehtyi – Ikea uusi suosittua lipastoa koskevan varoituksensa

 5. 5

  Valepoliisit kyttäävät nyt tietyn nimisiä ihmisiä – kuulutko joukkoon?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

 3. 3

  Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

 4. 4

  Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

 5. 5

  Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

 6. Näytä lisää