Small Talk: Pommeja, läskiä ja salametsästäjiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pommeja, läskiä ja salametsästäjiä

Kaamostaivas räiskyi ja ruuti tuoksui, kun Britanniassa vietettiin perinteistä Bonfire Night -juhlaa. Marraskuun 5. päivänä britit ampuvat raketteja ja sytyttävät kokkoja sen kunniaksi, että Guy Fawkes epäonnistui parlamenttitalon räjäytyksessä vuonna 1605. Salaliiton tavoitteena oli murhata Englannin kuningas Jaakko I.

6.11.2010 12:22

Lounais-Englannissa Edenbridgen kaupungissa roviolla poltettiin 15-metrinen Wayne Rooney. Perinteisen Guy Fawkes -nuken sijaan paikkakunnalla on alettu polttaa kunkin vuoden halveksituin julkkis. Vaimon pettäminen ja palkkavedätys takasivat jalkapallotähdelle kyseenalaisen kunnian. Vastenmielisen imagonsa takia tuleen on tuikattu aikaisemmin muun muassa Cherie Blair ja Gordon Brown.

Vihattu kuuluu olevan myös varapääministeri Nick Clegg, joka kertoi hallituksen jättisäästöjä vastustavien äänestäjien sylkevän hänen kasvoilleen kadulla. Postissa on tullut koirankakkaakin.

***

Kansanjuhlaa varjostivat terroristien rahtipommit, öljyn ja ruuan hinnan nousu sekä muut viikolla uutisoidut uhat ja murheet. Surkean terveydenhuollon takia britit kuolevatkin kolme kuukautta aikaisemmin kuin amerikkalaiset.

Lisäksi kuningaskunta paisuu. Viikolla myyntiin tuli maan historian ensimmäinen XXXXL-kokoinen miesten puku, mitä asiantuntijat pitävät kauhistuttavana symbolina brittien sairaalloisesta paino-ongelmasta. Läski maksaa julkiselle terveydenhuollolle jo 4,3 miljardia puntaa vuodessa.

Monet vaateketjut ovat kuulemma salaa suurentaneet standardikokoja imarrellakseen asiakkaitaan. Kukapa nainen ei mieluummin ostaisi koon 38 mekkoa 40:n sijaan?

Mutta mitä pitäisi ajatella The Sun -lehden uutisesta, jonka mukaan arviolta 100-130-kiloinen nainen juuttui vesipuiston liukumäkeen? Sata muuta lomalaista evakuoitiin kaksituntisen vapautusoperaation takia.

***

Stressaantuneita ja ylipainoisia brittejä patistellaan luontoon.

Kampanjoivan ympäristöjärjestön National Trustin mukaan ajatus maaseudusta jopa kauhistuttaa nykynuorisoa. Kaupunkilaislapset eivät tiedä juuri mitään sen paremmin kasveista kuin eläimistäkään, eikä heillä ole edes alkeellisia erätaitoja.

Myös brittimiesten uusavuttomuus puhutti saarivaltakuntaa kuluneella viikolla. Miehet ovat varjo entisajan kaiken osaavista isistä. Hyllyä eivät saa seinään, eivätkä naista tanssilattialle.

Top Gear -ohjelmasta tuttu James May aloitti keskustelun miehisyyden alennustilasta The Observer -lehdessä laatimalla listan asioista, jotka kaikkien miesten tulisi osata:

1. Pullojen, purkkien ynnä muiden pakkausten avaaminen ilman työkaluja

2. Perusmekaanikon taidot sekä -työkalujen hallinta

3. Vesihiihto

4. Lämpöpattereiden ilmaus

5. Jäniksen metsästys

***

Luonnosta nautti ainakin Middletonin pariskunta, joka tavattiin kuningattaren Balmoralin linnan mailta Skotlannista.

Maastoasuinen rouva Carole Middleton, 55, kuvattiin makuulla haulikon varressa väijymässä peuraa. Tähtäimessä oli myös kuninkaalliset häät.

Prinssi Williamin tyttöystävän Kate Middeletonin keskiluokkaiset vanhemmat on nyt kelpuutettu kuninkaallisiin piireihin, mitä pidetään selvänä merkkinä naimakaupan etenemisestä.

Williamin arvellaan kertovan kuningattarelle kihlauksesta jouluna. Kahdeksan vuotta seurustelleen parin häät ovat olleet Britanniassa yleinen vedonlyöntikohde jo pitkään.

***

Jahtikuvat tulivat julki aikana, jolloin Britannia suree Exmoorin keisarin murhaa ja jahtaa salametsästäjää.

Kyseisellä arvonimellä tunnettu saksanhirvi löytyi kuolleena sen jälkeen, kun lehdessä oli ollut artikkeli tästä Britannian suurimmasta villieläimestä. Liki kolmemetrinen uroshirvi eli Lounais-Englannin nummilla, jotka tunnetaan aatelisten metsästysmaina.

Olisi Sherlock Holmesille hommaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?