Halonen: Israelilaiset vakavia rauhan suhteen

Julkaistu:

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on keskiviikkona, valtiovierailullaan Israeliin, tavannut lukuisan määrän poliitikkoja, joiden kanssa hän on käynyt tiiviitä keskusteluja.

Knessetissä hän keskusteli muun muassa puhemies Reuven Rivlinin ja oppositiojohtaja Tzipi Livnin kanssa sekä puolustusministeri Ehud Barakin.

Toki Halonen on tavannut nämä henkilöt useasti ja pitkin sitä hyvänä asiana. Näin voi puhua asioista suoraan. Tapaamiset summatessaan Halonen sanoi:

- Minusta tuntuu, että nyt on varmaa se, että tällä hetkellä israelilaiset ovat vakavasti sitoutuneet rauhanprosessiin. Nyt kysytään millä tavoin ja millä aikataululla edetään, Halonen sanoi.

Halonen myönsi, että pelko turhautumiseen saattaa nousta pintaan. Hän kuitenkin painotti, että niin Suomi kuin EU kannustaa pitämään prosessin liikkeellä. EU seisoo yksimielisenä rauhanprosessin tukena.

- Itse kannustan israelilaisia ottamaan osaa Välimeri-kokouksiin, hän sanoi.

Iltapäivällä Halonen tapasi Kansainvälisen Naisten Komission jäseniä, jotka ovat israelilaisia ja palestiinalaisia. Halonen on tukenut komission toimintaa kuusi vuotta ja hänen mielipiteitään ja läsnäoloaan arvostetaan erittäin suuresti.

Huomenna on Lähi-Idän vierailun viimeinen päivä. Halonen tapaa Ramallahissa palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin, jonka jälkeen he puhuvat yhdessä kansainväliselle lehdistölle. Tämän jälkeen alkaa myöhään illalla matka takaisin Suomeen.