Republikaanien vaalivoitto tuntuisi Euroopassa asti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Republikaanien vaalivoitto tuntuisi Euroopassa asti

Mikäli republikaanit ottavat Yhdysvaltain tiistain kongressivaaleissa suuren vaalivoiton, sen vaikutukset voivat tuntua täällä asti.

Kuva saattaa olla Halloween-juhlista, mutta presidentti Barack Obamaa väijyy oikeakin mörkö. Republikaanien vaalivoitto tarkoittaisi Obaman uudistuksille takapakkia.

1.11.2010 10:28

Ulkopolitiikka ei ole ollut vaalikeskustelussa voimakkaasti esillä, mutta muutos kongressin voimasuhteissa heijastuisi myös Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolelle. Tässä esimerkkejä:

1. Suhteet Venäjään. Presidentti Barack Obaman ja Venäjän pääministerin Dimitri Medvedevin huhtikuussa allekirjoittama sopimus ydinasevarustelun vähentämisestä joutuu vaakalaudalle. Republikaanit eivät usko, että Yhdysvallat pystyisi valvomaan sitä, pitääkö Venäjä sanansa. Mikäli sopimusta ei panna täytäntöön, maiden hyvät välit ottavat takapakkia.

Obama on myös voimakkaasti tukenut Venäjän liittymistä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Jos Yhdysvaltain kongressissa on republikaanienemmistö, Venäjä saatetaan jättää järjestön ulkopuolelle vetoamalla kylmän sodan aikaiseen säädökseen, jossa maiden kahdenvälinen kauppa kielletään.

2. Suhteet Turkkiin. Republikaanit ovat perinteisesti tukeneet Nato-kumppaniaan, mutta nyt välillä on hankausta. Huhtikuussa Turkissa masinoitiin avustuskuljetuksia Israelin eristämälle Gazan alueelle. Israel hyökkäsi aluksia vastaan aseellisesti. Etenkin republikaanien sympatiat ovat Israelin puolella.

3. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan. Mikäli kongressi on republikaanivaltainen, presidentti Obamalla on vaikea tehtävä saada edustajaenemmistö päästöjä vähentävälle kannalle. Päästöjen vähentämiselle ei anneta arvoa korkean työttömyyden ja hitaan talouskasvun aikana. Myös demokraattiedustajissa on vastarannan kiiskiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?