Ulkomaat

Kaasu romutti Dubrovka-teatterin eloonjääneiden terveyden

Julkaistu:

Venäjän erikoisjoukkojen käyttämä salaperäinen kaasu on tuhonnut Dubrovka-teatterin kaappauksesta hengissä selvinneiden ihmisten terveyden.

Moskovassa vietetään tänään panttivankidraaman vuosipäivää, sillä koko maailmaa kohahduttanut kaappaus päättyi tasan kahdeksan vuotta sitten.

Erikoisjoukot lopettivat kaappausdraaman suihkuttamalla teatteriin fentanyylipohjaista kaasua, jonka tarkkaa koostumusta ei ole koskaan paljastettu. 130 panttivankia sai surmansa välittömästi kaasun vuoksi, mutta yli 700 jäi henkiin.

Eloonjääneiden edustaja Sergei Karpov kertoi Moskovski Komsomolets -lehdelle, että suuri osa selvinneistä kärsii nykyisin erittäin vaikeista terveysongelmista.

Monet ongelmista ovat aivoperäisiä. Esimerkiksi 12 ihmistä on menettänyt kokonaan kuulonsa, monien näkö on heikentynyt ja jotkut ovat menettäneet muistinsa.

Liki kaikilla on ongelmia myös sisäelinten kanssa, kuten häiriöitä munuaisten, maksan ja ruuansulatuselimistön toiminnassa. Ihmiset kärsivät myös henkisistä ongelmista, ja moni on joutunut hoitoon psykiatriselle klinikalle.

Ainakin yksi teatterikaappauksen aikana raskaana ollut nainen on synnyttänyt vammaisen lapsen. Muita elossa selvinneitä naisia lääkärit neuvoivat heti tuoreeltaan, ettei heidän tulisi hankkiutua raskaaksi ainakaan viiteen vuoteen.

Sergei Karpov menetti teatteri-iskussa poikansa Aleksandrin. Nykyisin Karpov on omistautunut Tatjana-vaimonsa kanssa panttivankidraamassa eloonjääneiden asioiden ajamiselle.

Tatjana Karpova kertoi Novyje Izvestija -lehdessä, että Venäjän keskushallinto ei ole auttanut teatteriuhreja mitenkään. Ainoa apu on tullut Moskovan kaupunginjohdolta, joka on tarjonnut kesäleiripaikkoja vanhempansa menettäneille lapsille ja avustanut uhreja myös erikoislääkäreiden etsinnässä.