Small Talk: Riitaisa viikko Britanniassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Riitaisa viikko Britanniassa

Hyväksytkö kidutuksen kuulustelukeinona, jos sillä estetään terrori-iskut?

13.11.2010 12:22

Yhdysvaltain ex-presidentti George W. Bush puolusti muistelmissaan kuuluisaa vesikidutusta (waterboarding) väittämällä, että sillä paljastettiin terroristien juonia, muun muassa al-Qaidan suunnitelmat iskeä Lontoon Heathrow'n lentokentälle.

Brittiviranomaisten mukaan Bushin väitteille ei löydy todisteita. Siitä huolimatta monet lehdet olivat valmiit hyväksymään julman kidutuksen, jos sillä pelastetaan ihmishenkiä. Tuoreessa muistissa ovat heinäkuun 2005 Lontoon metroiskut, ja terrorismin pelko kasvoi jälleen, kun East Midlandsin lentokentältä löytyi lentorahtiin piilotettu tehokas pommi.

The Sunin toimittaja halusi jopa testata äärimmäistä kidutusmuotoa. Siinä kuulusteltavan raajat sidotaan ja pään ympärille kiedotaan tiukasti pyyheliina, minkä jälkeen kuulustelija kaataa kylmää vettä epäillyn päälle. Tukehtumiskuoleman uhatessa tämä voi tunnustaa synnin jos toisenkin.

***

Britanniassa on tällä viikolla muistettu sodissa kaatuneita. Prinssi Harry, 26, avasi muistolehdon, joka on omistettu Afganistanissa kuolleille brittisotilaille. Prinssi palveli itsekin Afganistanissa kymmenen viikkoa vuonna 2008, ja 343 vainajan joukossa on myös hänen ystävänsä.

Punaisia unikkokukkia on näkynyt kaikkialla ja etenkin kaikkien julkkisten rintapielissä. Kyseessä on perinteinen poppy-kampanja, jolla kunnioitetaan maailmansodissa ja sen jälkeisissä konflikteissa kuolleita brittisotilaita. Isänmaalliset juhlallisuudet huipentuvat sunnuntaina vietettävään kansalliseen muistopäivään.

Pääministeri David Cameron ei suostunut riisumaan poppya rinnastaan edes Kiinan-vierailullaan, vaikka isännät sitä toivoivat. Heille unikko tuo ikäviä muistoja maiden 1800-luvulla käymistä oopiumsodista.

***

Pääministerin turhamaisuus puhuttaa, kun paljastui, että Cameron on palkannut veronmaksajien rahoilla valokuvaajan ikuistamaan valtakauttaan.

Hovikuvaajan 35 000 punnan (yli 41 000 euron) vuosipalkka kismittää aikana, jolloin jopa puoli miljoonaa julkisen sektorin työntekijää uhkaa menettää työpaikkansa hallituksen jättisäästöjen takia.

Myös monia sosiaalietuuksia karsitaan kovalla kädellä. Viikolla esiteltiin muun muassa työttömyyskorvausuudistus, joka veisi tuen työstä kieltäytyviltä.

Työ- ja eläkeministerin mukaan brittien riippuvaisuus sosiaaliavustuksista on johtanut kansalliseen kriisiin. Hän piti suorastaan syntinä sitä, että miljoonat britit kieltäytyvät työstä.

***

Joidenkin analyysien mukaan kyse oli jo luokkasodasta, kun lukukausimaksujen korotusta vastustavien opiskelijoiden joukkomielenosoitus riistäytyi mellakaksi keskiviikkona. Parikymmentä ihmistä loukkaantui, ja konservatiivipuolueen päämaja Lontoossa kärsi mittavat vahingot.

Näyttävä isku oli etukäteen suunniteltu anarkistien blogeissa ja Facebookissa, jonne myös kuningatar Elisabet, 84, avasi profiilinsa viikolla.

***

Raha on ajanut sotaan myös huippuravintoloitsija Gordon Ramsayn perheen. Soppaa on seurattu kuin saippuaoopperaa.

Ramsay, 44, loi appiukkonsa Chris Hutchesonin, 62, kanssa mahtavan ravintolaimperiumin, joka viime vuosina on ajautunut valtaviin velkoihin. Tyytymätön Ramsay palkkasi yksityisetsivän nuuskimaan toimitusjohtajana työskennelleen appiukkonsa toimia ennen kuin antoi tälle potkut juristien välityksellä.

Hutcheson puolustautui haukkumalla Ramsayn skitsofreeniseksi mielipuoleksi ja epäili tämän käyttävän huumeita. Ramsay puolestaan kirjoitti anopilleen avoimen nyyhkykirjeen, jossa pyysi, ettei tämä hylkäisi tytärtään ja lapsenlapsiaan. Lisäksi hän katsoi velvollisuudekseen kuvata appiukkonsa manipuloivaa ja vilpillistä luonnetta.

Nyt Hutcheson vaatii veloissa rypevältä vävyltään kahden miljoonan punnan korvauksia potkuistaan.

Tutkimuksen mukaan liki 20 miljoonaa brittiä on katkaissut puhevälinsä perheenjäseneensä katkeran riidan päätteeksi.

***

Olisiko kenties aika harkita Botoxia?

28 vuotta BBC:llä työskennellyt tv-toimittaja Miriam O'Reilly, 53, väittää menettäneensä työnsä ryppyjensä takia. Nainen haastoi entisen pomonsa oikeuteen ikä- ja sukupuolisyrjinnästä.

O'Reillyn mukaan häntä oli hyvissä ajoin varoitettu, että uuden teräväpiirtotekniikan myötä hänen ikääntymisensä muodostuu ongelmaksi ruudussa. Ratkaisuksi Countryfile-ohjelman juontajalle oli ehdotettu muun muassa Botox-ruiskeita. Kameramies tarjosi myös mustaa spray-maalia, jolla O'Reilly olisi voinut peittää tv-kuvassa ikävästi näkyviä harmaita hiuksiaan.

Edellisen kerran Britannian yleisradioyhtiötä syytettiin ikäsyrjinnästä, kun täkäläisen Tanssii tähtien kanssa -kisan naistuomari vaihdettiin puolta nuorempaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?