Rehn pitää valuuttarahaston uudistusta merkittävänä läpimurtona - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rehn pitää valuuttarahaston uudistusta merkittävänä läpimurtona

EU:n talouskomissaari Olli Rehn iloitsee G20-maiden valtiovarainministerien sopimasta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n uudistuksesta. G20 aikoo muun muassa siirtää yli kuusi prosenttia äänivallastaan IMF:ssä Kiinan kaltaisille nouseville talouksille.

23.10.2010 10:49 | Päivitetty 23.10.2010 12:41

Lisäksi Euroopan maat luopuvat kahdesta paikasta IMF:n 24-jäsenisessä johtokunnassa, jotta sen voimasuhteet heijastaisivat paremmin maailmantalouden nykytilannetta. Ennen uudistusta Euroopan mailla oli johtokunnassa yhteensä yhdeksän paikkaa.

- IMF:n päätöksenteon uudistus on merkittävä läpimurto, joka antaa nouseville talouksille ja kehitysmaille niille kuuluvaa vaikutusvaltaa maailmantalouden poliittisessa hallinnassa, Rehn sanoi STT:lle puhelimitse Etelä-Koreasta.

Sopu uudistuksesta syntyi G20:n valtiovarainministerien ja keskuspankkien johtajien kokouksessa Etelä-Koreassa. IMF:n pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn kuvasi uudistusta "historialliseksi".

- Tämä on suurin muutos koskaan tämän rahaston johtamisessa, hän sanoi.Uudistus on ollut tarpeen, jotta kehittyvät taloudet kuten Kiina, Intia, Brasilia ja Venäjä saisivat enemmän sananvaltaa järjestössä.

Valuuttakurssipolitiikkaan muutos

Rehnin mukaan on myös myönteistä, että G20-maat sitoutuivat kokouksessa siihen, että vastaisuudessa valuuttakurssit heijastavat paremmin talouden perustekijöitä.

EU-johtajat ovat viime viikkoina kiinnittäneet toistuvasti huomiota siihen, että Kiina on pitänyt juanin kurssin keinotekoisesti alhaisena parantaakseen vientituotteidensa kilpailukykyä.

Rehnin mukaan valuuttakurssipolitiikan uudistaminen voi synnyttää miljoonia uusia työpaikkoja eri puolille maailmaa, jos vaihtotaseeltaan ylijäämäiset maat, kuten Kiina, ryhtyvät kiinnittämään enemmän huomiota kotimaiseen kysyntäänsä ja alijäämäiset maat, kuten Yhdysvallat, puolestaan vientinsä kasvattamiseen.

G20-ryhmään kuuluu maailman taloudeltaan 19 suurinta valtiota sekä Euroopan unioni. Jäsenmaat kattavat noin neljä viidesosaa maailmankaupasta ja 90 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?