Eikö tämä ole kidutusta? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Eikö tämä ole kidutusta?

Vanki asetetaan makaamaan selälleen lankulle, pää hieman alemmaksi kuin jalat. Suuhun tungetaan rätti, jonka päälle kaadetaan runsaasti vettä.

7.11.2007 6:42

Seurauksena on oksennusrefleksin laukeaminen ja karmea hukkumisen tunne. Vain pari minuuttia tätä käsittelyä, ja vanki on yleensä valmis tunnustamaan.

Näin toimii kuulustelumenetelmä nimeltään waterboarding, jota on käyttänyt mm. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA. Ei siis ihme, että keskustelu kidutuksesta CIA:n salaisissa kuulustelukeskuksissa on ollut keskeinen elementti Yhdysvaltain uuden oikeusministerin Michael Mukaseyn nimitysprosessissa.

Avainasemassa ollut senaatin lakivaliokunta päätti eilen täpärän äänestyksen jälkeen tukea Mukaseyn nimitystä.

Senaatin kuulemistilaisuudessa viime kuussa Mukasey ei ottanut kantaa siihen, onko simuloitu hukuttaminen hänen mielestään kidutusta vai ei.

- Olisi vastuutonta puhua tässä tekniikasta, jota en tunne, Mukasey sanoi senaattoreille.

Myöhemmin Mukasey paikkaili lausuntoaan ja sanoi menetelmän olevan "vastenmielinen".

Yhdysvaltain asevoimissa simuloitu hukuttaminen on ollut kiellettyä jo usean vuoden ajan. Tiedusteluelimet ja Valkoinen talo ovat kuitenkin aina kierrelleet ja kaarrelleet, kun niiden edustajilta on kysytty painostavista kuulustelumenetelmistä.

Selkeimmin kovia keinoja on puolustanut Dick Cheney. Varapresidentiltä kysyttiin radiohaastattelussa, hyväksyisikö hän simuloidun hukuttamisen, jos sen avulla saadut tiedot voisivat pelastaa amerikkalaisia.

- En miettisi asiaa edes kahta kertaa, Cheney vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?