EU-komentaja IS:lle: Mladic jää vielä kiinni - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

EU-komentaja IS:lle: Mladic jää vielä kiinni

Verkko kiristyy Bosnian sotarikoksista etsintäkuulutettujen serbikenraali Ratko Mladicin ja serbijohtaja Radovan Karadzicin ympärillä.

17.10.2005 0:00

Bosniassa toimivien EU-joukkojen komentaja, kenraalimajuri David Leakey arvioi IS:lle, että sotaroistot joutuvat entistä ahtaammalle, kun EU ja Nato ovat lisänneet poliittista painetta.

- He elävät hyvin eristäytynyttä ja yksinäistä elämää jossain rotankolossa. Tämä saa heidät antautumaan ennen pitkää, sanoo Leakey.

Mladicia ja Karadzicia on turhaan yritetty saada Haagin tuomioistuimeen vastuullisena Sarajevon piirityksestä sekä Srebrenican verilöylystä 1995. Bosnian sodassa kuoli noin 200000 ihmistä.

Eufor-rauhanturvajoukkojen komentaja Leakeyn mukaan Mladic on pelkuri, koska tämä ei kanna vastuutaan kenraalina.

- Kenraalin velvollisuus on huolehtia alaisistaan, jotka ovat jo Haagissa. Hänen pitäisi olla siellä puolustamassa heitä.

- Mladic ei tee työtä kenraalina eikä palvele maansa etuja. Häneltä puuttuu rohkeutta ja siksi hän ansaitsee olla halveksittu, jyrisee Leakey.

Lisääntyneen painostuksen ansiosta kymmenisen sotarikollista on antautunut tänä vuonna, viimeksi Mladicin alainen Sredoje Lukic.

EU-komissaari Olli Rehn pitää realistisena Mladicin pidättämistä lähikuukausina. Rehnin mukaan Serbia toimii asiassa "hyvässä yhteistyössä".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?