Suomalaiset ex-palkkasotilaat turvamiehinä Irakissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset ex-palkkasotilaat turvamiehinä Irakissa

Irakissa toimii monenkirjavien turva-alanyritysten joukossa myös suomalainen firma. Sen palkkalistoilla on Irakin sota-alueella suomalaisia aseistautuneita turvamiehiä.

Tässä kuvassa olevista kolmesta miehestä kaksi on suomalaisia Irakissa toimivia turvamiehiä.­

15.2.2007 10:52

Heidät on rekrytoinut suomalaisten omistama yritys Job Zone, joka yhdessä amerikkalaisen Northstar Consultingin kanssa tarjoaa erilaisia yritysten tukipalveluja - myös turvallisuutta - Pohjois-Irakin kurdialueilla ja tarvittaessa muuallakin Irakissa.

Irakissa toimivat turvamiehet ovat erilaisten kansainvälisten turvapalveluyritysten työntekijöitä, jotka suojaavat henkilöitä, rakennuksia ja kuljetuksia epävakaassa maassa.

Heitä vilahtaa usein uutiskuvissa, kun Irakiin matkaa tärkeitä vieraita.

- Eniten harmittaa se, että meidät toistuvasti leimataan yksityisarmeijaksi, puuskahtaa Job Zonen toimitusjohtaja Jyrki T. Mäkelä IS:n haastattelussa.

"Pysymme kaukanaramboilusta"

Mäkelä on hyvin tietoinen Irakissa toimivien turvayritysten huonosta maineesta. Se on pitkälti niiden oman toiminnan syytä.

- Olen minäkin nähnyt porukoita, jotka ajavat tuhatta ja sataa pitkin katuja ja ampuvat varoituslaukauksia. Sellaisesta ramboilusta me pysymme kaukana, Mäkelä vakuuttaa.

- Periaatteemme on: mitä vähemmän näyt, sitä paremmin olet itse turvassa.

Job Zone tarjoaa täyden turva- ja tukipalvelun niille yrityksille, jotka haluavat esimerkiksi laajentaa toimintaansa Irakiin.

Turvallisuuspalvelut ovat Mäkelän mukaan vain osa heidän toimintaansa.

Job Zone etsii tarvittaessa asiakkaille toimitilat, auttaa kontaktien luomisessa ja jopa kirjanpidon järjestämisessä.

- Tietenkin me joudumme kantamaan Irakissa aseita koko ajan. Niitä käytetään kuitenkin vain äärimmäisessä hädässä puolustautumiseen.

Turvayritysten aseistusta säädellään Irakissa tarkasti. Singot olalla ei kaduille ole asiaa. Vain käsiaseet, konepistoolit ja raskaimpana aseena kevytkonekivääri sallitaan.

Kaikilla kokemustasotimisesta

Job Zone saa jatkuvasti työhakemuksia suomalaisilta uskalikoilta, jotka haluavat koville palkoille kriisialueille. Palvelukseen valikoituu kuitenkin vain erittäin vankan kokemuksen omaavia henkilöitä.

Pelkkä turvamies- tai rauhanturvaajatausta ei Irakin oloissa riitä.

- Kaikilla miehillämme on kokemusta jostain sodasta, Mäkelä myöntää.

Irakiin rekrytoidut suomalaiset kuuluvat siis siihen harvalukuiseen ryhmään miehiä, jotka ovat ansainneet elantonsa palkkasotilaana eri puolilla maailmaa.

Näitä miehiä on usein syytetty asehulluiksi tai sotarikollisiksi, jotka eivät kansainvälisistä sopimuksista piittaa.

Mäkelä tuntee syytökset. Turvallisuussyistä kenttätyöntekijät eivät haastatteluita anna, mutta Mäkelä haluaa riisua salamyhkäisyyttä työntekijöidensä ympäriltä.

- Työntekijämme ovat ihan tavallisia suomalaisia, joilla on asuntolainansa maksettavana. He ovat tämän alan hiljaisia ammattilaisia, jotka eivät hötkyile ja tekevät työnsä tarkasti, lakeja ja ihmisoikeuksia viimeiseen asti kunnioittaen, Mäkelä sanoo.

Hän ei paljasta suomalaisten lukumäärää, eikä heidän palkkojaan. Alalla huhutaan maksettavan kuitenkin jopa tuhannen dollarin päiväpalkkoja.

Mäkelällä itsellään ei sotilastaustaa ole. Hän kuvailee itseään enemmän turvallisuusalan ammattilaiseksi. 32-vuotias mies lähti jo vuosia sitten Yhdysvaltoihin, jossa luodut suhteet auttoivat sittemmin Irakiin lähdössä.

IS/ Jari Alenius

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?