Vessaskandaali keskeytti MM-shakin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vessaskandaali keskeytti MM-shakin

Elistan kaupungissa Venäjän Kalmukiassa käytävä shakin MM-ottelu sai eilen eriskummallisen käänteen, kun venäläinen haastaja Vladimir Kramnik kieltäytyi tekemästä avaussiirtoaan.

30.9.2006 6:46 | Päivitetty 30.9.2006 18:29

Syynä oli mestaruutta puolustavan bulgarialaisen Veselin Topalovin kanssa syntynyt kärhämä, joka johtui Kramnikin toistuvista vessakäynneistä.

Kramnik johti ottelua ennen eilisiä tapahtumia pistein 3-1, kun mestaruuteen vaaditaan 6,5 pistettä. Eilinen peli tuomittiin Kramnikin luovutukseksi, eikä ottelun jatkaminen ehkä enää onnistu.

Topalovin manageri Silvio Danailov lähetti torstaina ottelun vetoomuskomitealle kirjeen, jossa oli analysoitu Kramnikin vessakäyntejä. Danailov laski Kramnikin tehneen keskimäärin yli 50 vessakäyntiä yhden pelin aikana. Yhden pelin kesto on vaihdellut alle neljästä yli kuuteen tuntiin.

Topalovin managerin kirjeessä vihjattiin, että Kramnik hankkisi vessakäynneillään apua siirtoihinsa, sillä pelaajien lepohuoneissa sijaitsevissa vessoissa ei ole kameravalvontaa.

Danailov vaatikin pelaajien lepohuoneiden ja niiden wc-tilojen sulkemista. Pelaaja voisi käydä vessassa vain tuomarin luvalla ja saattajan kanssa.

Ottelun vetoomuskomitea totesi kuvauksen Kramnikin wc-vierailuista liioitelluksi. Se päätti kuitenkin sulkea pelaajien omat vessat ja avata heille uuden yhteisen.

Kramnikin manageri Carsten Hensel vaati päätöksen jälkeen vetoomuskomitean erottamista ja tilanteen palauttamista ennalleen. Kun näin ei tapahtunut, Kramnik ei saapunut laudan ääreen, jossa Topalov odotti turhaan tunnin ajan.

Tilanne on Kramnikin eduksi nyt 3-2, mutta ottelu jatkuu todennäköisesti vasta lakituvassa, sillä miljoonan dollarin palkkiosummasta väännettäneen kättä oikein kunnolla. Summa oli alunperin tarkoitus jakaa kahtia riippumatta ottelun lopputuloksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?