Oudot jätelastit Brasiliasta takaisin Britanniaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oudot jätelastit Brasiliasta takaisin Britanniaan

Britannia ottaa takaisin brasilialaisista satamista löytyneet jätelastinsa.

19.7.2009 17:17

Britannian ympäristövirasto ilmoitti asiasta sunnuntaina mutta huomautti, että prosessi voi viedä joitain viikkoja.

Viikonloppuna paljastui, että brasilialaisissa satamissa oli muhinut kuukausitolkulla liki 90 kontillista myrkyllistä jätettä Britanniasta.

Kun kontit avattiin, niistä löytyi muun muassa ruiskuja, kondomeja, veripusseja, käytettyjä vaippoja, ruoantähteitä ja elektroniikkaromua.

Brittilehti Independentin mukaan yhdessä konteista oli ollut likaisia leluja ja portugaliksi kirjoitettu lappu, jossa lelut käskettiin pestä ennen kuin ne jaettaisiin "köyhille brasilialaisille lapsille".

Brasilian viranomaiset ovat arvioineet konttien sisällön vaaralliseksi ongelmajätteeksi.

Independentin mukaan kontteja on testattu jopa radioaktiivisuuden varalta. Suurin ongelma on kuitenkin se, että konttien sisältö mätänee.

- Konteista on löydetty toukkia, ja saastumisen vaara on suuri, Ibaman aluepäällikkö Ingrid Oberg kertoi BBC:lle. "Brasilia ei ole kaatopaikka" Jätelöytö on herättänyt brasilialaisissa kiukkua.

- Vaadimme näiden jätteiden palauttamista Britanniaan. Brasilia ei ole maailman kaatopaikka, sanoi ympäristövirasto Ibaman johtaja Roberto Messias.

Britannian ympäristövirasto kertoi aloittavansa tutkimukset siitä, miten jätteet olivat päätyneet Brasiliaan.

Kontit olivat seisseet satamissa jopa neljä kuukautta ennen kuin niiden mätänevä sisältö paljastui rutiinitarkastuksissa.

Kontteja odottaneet brasilialaiset yhtiöt sanovat luulleensa, että niissä olisi kierrätettävää muovijätettä.

Brittiviestimien mukaan tapaukseen on sekaantunut useita brittiyrityksiä. Independentin mukaan erityisen tarkastelun alla ovat kaksi Swindonissa Lounais-Englannissa toimivaa kierrätysyritystä.

Kaksi Brasiliasta rakennustyöläisinä Britanniaan saapunutta miestä perustivat yritykset pari vuotta sitten. Kumpikaan yritys ei ole kommentoinut jätekohua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?