Gennadi Zjuganov saattaa vetäytyä Venäjän vaaleista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Gennadi Zjuganov saattaa vetäytyä Venäjän vaaleista

Venäjän kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov harkitsee jättäytymistä pois Venäjän presidentinvaaleista, koska hän ei halua olla pelkkänä Kremlin pelinappulana.

23.1.2008 10:42 | Päivitetty 23.1.2008 10:41

Näin kertoivat keskiviikkona venäläiset lehdet Vedomosti ja Nezavisimaja gazeta. Kumpikin lehti perustaa tietonsa kommunistisen puolueen sisäpiirilähteisiin, vaikka virallisesti tietoa ei vahvisteta puolueesta.

Lehtien mukaan Zjuganov tekee päätöksensä todennäköisesti tammikuun loppuun mennessä. Tällä hetkellä hän on työmatkalla Kiinassa.

- Parin kolmen viikon päästä asia ratkeaa, kommunistipuolueen sihteeri Vadim Solovjev suostui sanomaan.

Kommunistien mukaan Zjuganov on tyytymätön erityisesti Venäjän valtiolliseen televisioon, joka ei anna heille juuri lainkaan pääsyä eetteriin. Sen sijaan Kremlin oma ehdokas Dmitri Medvedev saa illasta toiseen suotuisaa tv-aikaa.

Tiistaina kävi ilmi, että myös demokraattien ainoa ehdokas Mihail Kasjanov saattaa joutua jättämään leikin kesken. Venäjän keskusvaalilautakunta epäilee, että Karjanovin tueksi kerätyistä kannattajanimistä peräti yli 15 prosenttia on "väärennetty".

Jos Kasjanov suljetaan vaalien ulkopuolelle, se merkitsee tarkkailijoiden mukaan sitä, ettei Kreml ole valmis ottamaan pienintäkään riskiä. Vaikka Kasjanovilla ei ole mitään mahdollisuuksia voittaa, hän on ainoa henkilö, jota äänestämällä kansalla olisi mahdollisuus tuoda julki protestinsa nykyhallintoa vastaan.

- Ei ole mitään syytä, miksi minua ei rekisteröitäisi ehdokkaaksi. Jos niin tapahtuu, päätös on poliittinen, Kasjanov sanoi Interfax-uutistoimistolle.

Jos sekä Zjuganov että Kasjanov jäävät maaliskuun vaalien ulkopuolelle, jäljelle jää vain kolme ehdokasta. Kremlin tukema Medvedev, Kremliä myötäilevä Vladimir Zhirinovski ja Kremlin itsensä luoman "demokraattisen" puolueen johtaja Andrei Bogdanov.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?