Iranin Ahmadinejad hakee Etelä-Amerikasta tukea ydinohjelmalleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Iranin Ahmadinejad hakee Etelä-Amerikasta tukea ydinohjelmalleen

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad pyrkii tämänviikkoisella kiertomatkallaan lujittamaan suhteitaan Latinalaisen Amerikan maihin ja hakemaan tukea ydinohjelmalleen. Kolmen Etelä-Amerikan maan lisäksi tiiviiseen viiden päivän matkaan kuuluu myös kaksi länsiafrikkalaista maata, joista ensimmäiseen eli Gambiaan Ahmadinejad saapui sunnuntaina.

22.11.2009 19:19

Vuonna 2005 tapahtuneen valtaantulonsa jälkeen Ahmadinejad on pyrkinyt lämmittelemään välejä Etelä-Amerikan vasemmistolaisiin johtajiin. Välit Venezuelan presidenttiin Hugo Chaveziin ovat jo lujan "veljelliset", tärkeänä yhdistävänä tekijänä Yhdysvaltain-vastaisuus. Matkaohjelmaan kuuluvat nyt Venezuelan lisäksi myös Brasilia ja Bolivia.

Venezuela ja Brasilia suhtautuvat monia muita myönteisemmin Iranin ydinohjelmaan, ja ne vastustavat uusien pakotteiden määräämistä Irania vastaan. Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on sanonut, että Iranilla on täysi oikeus kehitellä ydinvoimaa rauhanomaiseen tarkoitukseen.

Brasilia pyrkii välittäjäksi Lähi-idän kriiseihin

Brasilia näkee Ahmadinejadin vierailun mahdollisuutena kohottaa diplomaattista profiiliaan ja hankkia kannuksia välittäjänä Lähi-idän kiistakysymyksissä. Israelin presidentti Shimon Peres vieraili Brasiliassa äskettäin, ja nyt maahan odotetaan myös palestiinalaisten presidenttiä Mahmud Abbasia.

Brasiliasta on ensi vuonna tulossa YK:n turvallisuusneuvoston jäsen, mikä myös diplomaattien mukaan on lisännyt maan näyttämishaluja.

Brasilian ja Iranin vuoropuhelulla on Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tuki. Brasilialaislähteiden mukaan Obama pyysi aiemmin tänä vuonna Lulaa keskustelemaan Iranin presidentin kanssa. Iranin ja Venezuelan läheisiin väleihin Yhdysvallat on sen sijaan suhtautunut hyvin epäluuloisesti, ja pitänyt suhdetta mahdollisena turvallisuusriskinä.

Ahmadinejadin matkaohjelmaan kuuluivat myös länsiafrikkalaiset Gambia ja Senegal.

-Iranin, Brasilian, Venezuelan, Gambian ja Senegalin tapaisilla mailla on kyky rakentaa uusi maailmanjärjestys, Ahmadinejad sanoi matkaan lähtiessään.

-Iranilla ja Brasilialla on yhteinen näkemys maailman tilanteesta ja vankka halu lujittaa yhteistyötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?