Kööpenhaminassa rauhallista mellakoiden tauottua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kööpenhaminassa rauhallista mellakoiden tauottua

Kööpenhaminassa sunnuntai oli ensimmäinen rauhallinen päivä kolme päivää kestäneiden mellakoiden jälkeen. Myös illalla kaupungin halki suunnannut polkupyörämarssi sujui varsin rauhallisesti.

Mielenosoittajat heittelivät poliisia yöllä katukivillä ja palopommeilla, sytyttivät kymmeniä autoja palamaan ja rakensivat barrikadeja.­

3.3.2007 7:50 | Päivitetty 4.3.2007 19:49

- Kuulin marssista radiossa ja halusin tulla mukaan osoittamaan, että mekin suremme nuorisotalon menettämistä vapaakirkolle, sanoi Betina Bendtsen, joka oli ottanut kaksi lastaan mukaan marssille.

Poliisi valvoi tiukasti marssia ja sanoi varautuvansa myös uusiin levottomuuksiin. Lisää mielenosoituksia oli määrä järjestää vastalauseena Nörrebrossa sijaitsevan nuorisotalon tyhjentämiselle torstaina.

Uutta puhtia mielenosoituksille saattoi antaa Politiken-lehden julkistama tieto, jonka mukaan Faderhuset-vapaakirkon omistukseen siirtynyt nuorisotalo aiotaan purkaa.

Kööpenhaminan kunta on antanut kirkolle luvan purkaa 110 vuotta vanhan rakennuksen, ja sen puhdistaminen asbestista on jo alkanut. Kööpenhaminan poliisi on puolestaan sanonut, että purkaminen olisi toivottavaa, koska silloin ei olisi pelkoa talon valtaamisesta uudelleen.Poliisi on varautunut nuorison liikehdintään samalla vahvuudella kuin tähänkin asti.

- Me uskomme, että viime päivien toimet saada kiinni osa villitsijöistä ja heittää ulos ulkomaalaiset voivat rauhoittaa tilannetta hieman. Mutta uskomme samalla, että jäljellä olevat eivät aio lopettaa, sanoi Niels-Erik Hansen Kööpenhaminan poliisista uutistoimisto Ritzaulle.

Yli 600 pidätetty

Poliisin iltapäivällä julkistamien tuoreiden tietojen mukaan pidätettyjä on tähän mennessä kaikkiaan 643, joista yli 200 on määrätty tutkintavankeuteen.

Pidätetyistä noin 140 on ulkomaalaisia, lähinnä ruotsalaisia, norjalaisia ja saksalaisia. Pidätettyjen kuulustelut jatkuivat edelleen sunnuntaina.

Tutkintavankeudessa olevia epäillään muun muassa virkamiesten väkivaltaisesta vastustamisesta ja katulevottomuuksien lietsomisesta.

Kööpenhaminan vankiloista vastaava päällikkö Peter Vesterheden vakuutti, että vankiloissa on tilaa kaikille tutkintavangeille.

- Tällä haavaa runsaat sata istuu Läntisessä vankilassa, ja satakunta muuta on viety muihin vankiloihin, Vesterheden sanoi.

Nuorimpia poliisin huostaan joutuneita on sijoitettu myös pakolaisten vastaanottokoteihin. Vankiloissa uusille tulijoille on tehty tilaa lähettämällä vanhoja asukkaita muualle Tanskaan aina Jyllantia myöten.

(STT-Ritzau-TT-DPA-IS)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?